Krémová pórková polévka
Pórek máme doma moc rádi a polévka z něj je výtečná. Všichni milujeme polévku z pórku, kterou vaří má tchýně, zkoušeli jsme i podle Vaňka, ale ta nám nezachutnala (příliš vajíčka) a vyzkoušeli jsme i varinatu krémové konzistence zahuštěnou bramborem podle blogu http://www.chute-sveta.cz/ a je jasné, že bude stálicí na našem stole hlavně k večeřím. Je totiž krásně hustá, sytá a moc dobrá! Oproti originálu jsem jí udělala bez smetany, protože ta potlačuje štiplavost pórku, kterou já v polévce miluji. Takže, kdo chce jemnější chuť, přilije si k polévce ještě 125 ml smetany ke šlehání:o)
A po 4 letech je polévka stále v oblibě a dočkala se nové fotky:o)
1 velká cibule
1 velký pórek
250 g brambor
800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
sůl a pepř
---------------------------------------------------------
Cibuli nakrájíme na půl kolečka, bílou a světle zelenou část pórku nakrájíme na kolečka. Ve větším hrnci si rozpálíme máslo, vsypeme do něj cibuli a pórek a na středním plameni asi 15 minut opékáme dozlatova (pozor, ani cibule, ani pórek nesmí zhnědnout).
Brambory si oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, přisypeme do hrnce a opékáme další dvě minuty.
Pak zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a pod pokličkou dusíme do změknutí brambor (cca 10 minut).
Ponorným mixérem polévku rozmixujeme na jemnou krémovou konzistenci, pokud je to nutné, dochutíme pepřem a solí a podáváme s krutony nebo s pečivem.
Zdroj: http://www.chute-sveta.cz/kremova-porkova-polevka/
A po 4 letech je polévka stále v oblibě a dočkala se nové fotky:o)
Na 3-4 poctivé porce:
100 g másla1 velká cibule
1 velký pórek
250 g brambor
800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
sůl a pepř
---------------------------------------------------------
Cibuli nakrájíme na půl kolečka, bílou a světle zelenou část pórku nakrájíme na kolečka. Ve větším hrnci si rozpálíme máslo, vsypeme do něj cibuli a pórek a na středním plameni asi 15 minut opékáme dozlatova (pozor, ani cibule, ani pórek nesmí zhnědnout).
Brambory si oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, přisypeme do hrnce a opékáme další dvě minuty.
Pak zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a pod pokličkou dusíme do změknutí brambor (cca 10 minut).
Ponorným mixérem polévku rozmixujeme na jemnou krémovou konzistenci, pokud je to nutné, dochutíme pepřem a solí a podáváme s krutony nebo s pečivem.
Ty bláho víc jak třetina másla? Mazec :)))
OdpovědětVymazatCibule a pórku je tam docela dost, když se dá málo tuku, nepůjde to moc dobře osmahnout...
VymazatJá taky netvrdím, že je ta polévka dietní:o)
Hlavně, že je dobrá! :)
VymazatDělala jsem pórkovou i špenátovou a obě jsou úžasné! Konečně mám radost z vaření, takže velký dík! :)
OdpovědětVymazatPrávě stojí hotová na sporáku a doufám, že manžel už přijde brzy z práce, nebo ji po lžičkách sním :-). Je moc dobrá! Mám za sebou od vás hráškovou, kulajdu a tenhle pórek, a všechny mě nadchly! Děkuji, Magdalena
OdpovědětVymazatDělala jsem bez smetany a výborná. Teď mám důvod těšit se do práce, vezmu si ji s sebou k obědu :-) Markéta M.
OdpovědětVymazatSkvely recept, malinko jsem ji jeste dopravila, ale krasne zasytila. Mnam mnam!:)
OdpovědětVymazatDěkuju za recept, polévka je jako samet!
OdpovědětVymazatEvaM
Dnes jsem zkoušela tuto polévku a je opravdu výborná 👍 dokonce i moje 20m dcerka, která jídlu opravdu moc nedá snědla celou misku a chtěla ještě přidat. Rozhodně jsem ji nevařila naposledy 😊
OdpovědětVymazatTak jsem se do ní dneska pustila a poprvé ji vyzkoušela a VYNIKAJÍCÍ! Jsem opravdu nadšená - moc děkuji za skvělý recept! A... nebyl by nějaký na klasickou fazolovou polívečku? :)
OdpovědětVymazatPolévka je skvělá a tak jednoduchá! Dala jsem pouze lžíci másla a dusila pomalu.
OdpovědětVymazatPolévka vypadá skvěle! Já podle Vaňka vařím a většina receptů je bez problému, i když výjimčičky se najdou, mám u nich v kuchařce vykřičník :) U nás doma vyhrává tahle pórková polévka s bramborami, je také bez smetany. Přidávám kostičky osmažené housky.
OdpovědětVymazat