Cheesecake brownies
Pro všechny čokolifily, kteří ulítávají i na krémových koláčích z rodu cheesecake mám dobrou zprávu. Tedy dobrý recept. Skloubení proslulého čokoládového brownies s trochou cheesecakové náplně. Hutná čokoláda si ve spojení se světlým krémem velmi rozumí a polichotí snad každému jazyku. A navíc je to docela rychlovka, takže ideální.
Na brownies část:
85 g másla
200 g tmavé čokolády (ideálně vysokoprocentní s minimálně 70% kakaa)
120 g cukru
2 vejce
50 ml mléka
70 g hladké mouky
Na krém:
250 g mascarpone (nebo krémového sýra, např. Philadephia)
65 g cukru moučka
1 žloutek
Formu o velikosti 25x25 cm si lehce navlhčíme a vyložíme pečícím papírem (lze použít i koláčovou formu asi 25 cm v průměru, brownies bude trochu vyšší a možná bude vyžadovat malinko delší pečení) . Troubu pustíme a nastavíme na 170°C (horkovzduch na 150°C).
Máslo a čokoládu si ve vodní lázni rozpustíme a přesuneme do misky. Přidáme postupně cukr, celá vejce a mléko a vše vždy metličkou zapracujeme do těsta. Nakonec přidáme mouku a řádně promícháme. Těsto nalijeme (resp. napatláme) do formy.
Na krém si vyšleháme mascarpone s cukrem a poté zašleháme i žloutek. Krémovou část lžící nebo stěrkou navrstvíme na čokoládové těsto (jde to poměrně dost těžko, obě části mají podobnou konzistenci, ale vrstvěte ledabyle) a na několika místech lehce promícháme, aby krém nebyl jen na povrchu, ale obě části byly tu a tam promíchány.
Vložíme do trouby a pečeme 30-35 minut. Propečenost moučníku poznáme tak, že špejle je po vytažení v podstatě suchá, ale povrch se při pohybu ještě trochu klepe.
Necháme zcela zchladnout, ostrým nožem nakrájíme na porce a podáváme.
Vrstevní jednotlivých kousků, které jsou prokládány pečícím papírem (jak vidíte na fotkách), je sice efektní, ale dezert tak neskladujte, krémová část se lepí na papír patra nad sebou, takže by vám zbylo jen pár hezkých kousků a ostatní by byly více či méně rozpatlané...
Zdroj: Za recept děkuji Štěpánce Š. z MK.
85 g másla
200 g tmavé čokolády (ideálně vysokoprocentní s minimálně 70% kakaa)
120 g cukru
2 vejce
50 ml mléka
70 g hladké mouky
Na krém:
250 g mascarpone (nebo krémového sýra, např. Philadephia)
65 g cukru moučka
1 žloutek
Formu o velikosti 25x25 cm si lehce navlhčíme a vyložíme pečícím papírem (lze použít i koláčovou formu asi 25 cm v průměru, brownies bude trochu vyšší a možná bude vyžadovat malinko delší pečení) . Troubu pustíme a nastavíme na 170°C (horkovzduch na 150°C).
Máslo a čokoládu si ve vodní lázni rozpustíme a přesuneme do misky. Přidáme postupně cukr, celá vejce a mléko a vše vždy metličkou zapracujeme do těsta. Nakonec přidáme mouku a řádně promícháme. Těsto nalijeme (resp. napatláme) do formy.
Na krém si vyšleháme mascarpone s cukrem a poté zašleháme i žloutek. Krémovou část lžící nebo stěrkou navrstvíme na čokoládové těsto (jde to poměrně dost těžko, obě části mají podobnou konzistenci, ale vrstvěte ledabyle) a na několika místech lehce promícháme, aby krém nebyl jen na povrchu, ale obě části byly tu a tam promíchány.
Vložíme do trouby a pečeme 30-35 minut. Propečenost moučníku poznáme tak, že špejle je po vytažení v podstatě suchá, ale povrch se při pohybu ještě trochu klepe.
Necháme zcela zchladnout, ostrým nožem nakrájíme na porce a podáváme.
Vrstevní jednotlivých kousků, které jsou prokládány pečícím papírem (jak vidíte na fotkách), je sice efektní, ale dezert tak neskladujte, krémová část se lepí na papír patra nad sebou, takže by vám zbylo jen pár hezkých kousků a ostatní by byly více či méně rozpatlané...
Zdroj: Za recept děkuji Štěpánce Š. z MK.
Výborný!
OdpovědětVymazatted ho peču. jsem zvedavý. musim říct že je to docela snadné.
OdpovědětVymazatps: peče to chlap :D
Tak doufám, že se povedl:o)
OdpovědětVymazatpovedl se ! vicero receptu se od vas povedlo. uz ho dneska pecu tak po 6 :)
OdpovědětVymazatmala se po nem muze utlouct
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, šlo by použít místo čokolády kakao? Děkuji. :)
OdpovědětVymazatno tak šlo, ale muselo by se přidat adekvátně tuku a cukru...
VymazatDekuji za super recept! Jen jsem se chtela zeptat - ma byt brownies misty skoro tekute? Dekuji :) katka
OdpovědětVymazatAno, ma byt takove mazlave, na prvni pohled vypada jako nedopecene.
OdpovědětVymazatPresne:) dekuji!:)
VymazatSuper dezert - pro čokoholiky to pravé čokoládové ;-).
OdpovědětVymazatProsim muzu do brownies nahazet treba zmrazeny rybiz ? Dekuji
OdpovědětVymazat