Ořechový dort s mascarpone krémem
Víte, jak těžké to má muž nadšené amatérské cukrářky? Zeptejte se toho mého:o) Manžel se mi ke každým narozeninám snaží upéct dort a obvykle to dopadá velmi dobře (ve zdobení je snad i lepší než já). Letos jsem projevila zájem o krém z mascarpone (už proto, že se nám v lednici krčilo několik mističek a o Vánocích je nesděláme) a muž nevěděl, jak na to. Tak jsem se zamyslela, piškot i krém vymyslela, popsala své drahé polovičce, co má dělat, a nechala se překvapit. A výsledek je moc dobrý!
Piškot na formu o průměru 23 cm
5 vajec
200 g cukru moučka
100 g mletých vlašských ořechů
20 g kakaa
80 g polohrubé mouky
kyselá marmeláda na promázání
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, do kterého zašleháme polovinu cukru. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do světlé nadýchané pěny (robotu to trvá minimálně pět minut). Do žloutkové pěny postupně přímícháme mouku, kakao, ořechy a sníh (ideálně po částech vždy trochu ořechů a mouky, k tomu sníh, opatrně promíchat a pak znovu ořechy, mouku a sníh).
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, přemístíme do ní piškotové těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180°C (horkovzduch 160°C) asi 45 minut (propečenost zkoušíme špejlí). Necháme zcela zchladnout, potom odřízneme piškot od boků formy (díky tomu, že jsme boky nenatřeli máslem se těsto při pečení přichytilo a piškotu zůstane válcový tvar, kdybychom boky namazali a vysypali, těsto by se nepřichytilo a bylo by nestojnoměrně vyboulené), sundáme obruč a piškot dvakrát prořízneme.
Krém
250 g mascarpone
100 másla
150 g cukru moučka
200 g lučiny nebo žervé
180 g zakysané smetany
šťáva z 1/2 citronu
Mascarpone vyšleháme se 100g cukru. Zvlášť si vyšleháme povolené máslo se zbylými 50g cukru. Společně zašleháme mascarpone s máslem a přidáme i lučinu a zakysanou smetanu (obojí po lžicích za stálého šlehání). Nakonec přidáme šťávu z citronu.
První dvě patra dortu potřeme tenkou vrstvou marmelády a částí krému (výška cca 1 cm). Patra poskládáme na sebe, poslední patro a boky dortu potřeme zbytkem krému a necháme v lednici proležet několik hodin.
My dort po zatuhnutí potřeli čokoládovou polevou (30 g hořké čokolády a 10 g máslo rozputit ve vodní lázni), ale další zdobení není nutné.
Piškot na formu o průměru 23 cm
5 vajec
200 g cukru moučka
100 g mletých vlašských ořechů
20 g kakaa
80 g polohrubé mouky
kyselá marmeláda na promázání
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, do kterého zašleháme polovinu cukru. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do světlé nadýchané pěny (robotu to trvá minimálně pět minut). Do žloutkové pěny postupně přímícháme mouku, kakao, ořechy a sníh (ideálně po částech vždy trochu ořechů a mouky, k tomu sníh, opatrně promíchat a pak znovu ořechy, mouku a sníh).
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, přemístíme do ní piškotové těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180°C (horkovzduch 160°C) asi 45 minut (propečenost zkoušíme špejlí). Necháme zcela zchladnout, potom odřízneme piškot od boků formy (díky tomu, že jsme boky nenatřeli máslem se těsto při pečení přichytilo a piškotu zůstane válcový tvar, kdybychom boky namazali a vysypali, těsto by se nepřichytilo a bylo by nestojnoměrně vyboulené), sundáme obruč a piškot dvakrát prořízneme.
Krém
250 g mascarpone
100 másla
150 g cukru moučka
200 g lučiny nebo žervé
180 g zakysané smetany
šťáva z 1/2 citronu
Mascarpone vyšleháme se 100g cukru. Zvlášť si vyšleháme povolené máslo se zbylými 50g cukru. Společně zašleháme mascarpone s máslem a přidáme i lučinu a zakysanou smetanu (obojí po lžicích za stálého šlehání). Nakonec přidáme šťávu z citronu.
První dvě patra dortu potřeme tenkou vrstvou marmelády a částí krému (výška cca 1 cm). Patra poskládáme na sebe, poslední patro a boky dortu potřeme zbytkem krému a necháme v lednici proležet několik hodin.
My dort po zatuhnutí potřeli čokoládovou polevou (30 g hořké čokolády a 10 g máslo rozputit ve vodní lázni), ale další zdobení není nutné.
Hmm tak tohle by mi opravdu mohlo chutnat :D Vypadá božsky
OdpovědětVymazattak tenhle dortík si ukládám a určitě letos někomu upeču! Máš velmi šikovného manžela :-) Můj muž si na pečení nepotrpí, ale vaří parádně :-).... a každoročně mi k narozeninám peče můj oblíbený Krtkův dort... sice jen ten z krabice, ale u něj je to úspěch, když jinak co se týče pečení není do práce moc nadšený ;)
OdpovědětVymazatDobrý večer,zítra se chystám tento dort péct. Náš prcek slaví rok. Můžu použít místo luciny druhé mascarpone, viďte? Chystám se zdobit jahodami a borůvkami. Snad bude chutnat ;-)
OdpovědětVymazatTo pak bude dost tuhe.. mozna bych pak vynechala maslo a dala trochu vic zakysane smetany - ale pozor na konzistenci, aby to naopak zase nezridlo:-) pridavat po lzickach a zaslehavat.
VymazatTen je dokonalý!
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Děkuji za tento recept (recept na piškot). Žiju v zahraničí a pečení mi tu vůbec nejde a to jsem doma pekla celkem slušně. Tento recept nejen že se vždycky povede, ale i výborně chutná. Místo polohrubé mouky míchám hladkou s krupicí a přidala jsem i trochu mletých mandlí a upekla ho jako bábovku.
OdpovědětVymazatJeště jednou děkuji!
Zkusila jsem ten dort upéct a všem chutnal. Je moc dobrý.
OdpovědětVymazatVypadá nádherně :)). Myslíte, že by šel tento krém i k čistě ořechovému korpusu (bez kakaa)? :)
OdpovědětVymazatUrčitě by šel krém i ke korpusu jen z ořechů bez kakaa:o)
VymazatDobrý den, dalo by se místo lučiny použít pomazánkové máslo? Moc děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatjá bych se nebála a klidně pomazánkové máslo použila:o)
VymazatProsím vás na 80g mouky 200g cukru??? Opravdu?
OdpovědětVymazatOpravdu. Je tam jesre kakao a orechy, coz je dohromady 200g. Ja pocitam u piskotu na jedno vejce 40g cukru a 40 mouky ( v tomto priprade se cast mouky nahradi kaka a cast orechy)
VymazatJe to strasne vela vela staci polovica. Ak chcem citit aj ine chute, okrem prikrej sladkej, 100g je az az. Sladkost je vec zvyku, ak ste nauceni jest vela sladkeho a presladzat, prirodzene sladke jedla sa Vam zdaju nesladke, ak sa naucite nesladit a taketo torty jest iba sviatocne, s tolkym cukrom naraz sa vam bude zdat ta torta priserne sladka. Ludia, setrite cukrom, budete mat menej cm okolo pada a budete zdravsi. Tato torta ma este jeden problem, obrovske mnozstvo tuku. neskusal to niekto bez toho masla? Je potrebne?
VymazatSouhlasím s vámi, netřeba přeslazovat. Osobně jsem si oblíbila slazení s agávovým či jiným podobným sladidlem nebo třtinovým cukrem. Rafinovaným sladidlům se, pokud to jen jde, vyhýbám
VymazatJeanna vynechala jsem máslo zcela a přijde mi příjemnější na chuť.... nemaže se přespříliš v ústech
VymazatZrovna agavovy sirup je cista fruktóza, a to opravdu neni zdravejsi nez obycejny bily cukr...
VymazatDobry den,do korpusu se prosim nepridava zadny tuk-maslo,olej apod.?diky moc
OdpovědětVymazatnepřidává, tuk je v oříškách a na vláčnost těsta to postačí.
VymazatDekuji moc za zpravu,hned se pustim do prace. Krasne Vanoce.
VymazatDobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je tento krém vhodný pod potahovku?
OdpovědětVymazatpodle mě ne, bála bych se, že krém potahovku promočí...
Vymazatdobrý den, co používáte na roztírání krému a te cokolady na dorty, prosím? Ještě jsem nikdy takový dort nedělala. Moc děkuji
OdpovědětVymazatTenhle dort je stará záležitost a dělal ho můj muž, tankrát jsme měli jen dlouhý cukrátský nůž a tu čokoládu rozetřel vidličkou...:o)) Dneska už na krém a čokoládu mám různě velké cukrářské stěrky a špachtle.
VymazatZdravím, muzu se zeptat jestli by bylo možné vyměnit vlasske ořechy za mandle? Děkuji 😊
OdpovědětVymazatUrčitě je to možné, jen mandle jsou oproti vlašákům nevýrazné, takže ořechová chuť bude potlačená. Pokud to jde, zkusila bych lískáče nebo pekany.
VymazatMam na přání mandlovy dort tak zkusím pridat mandlove aroma. Moc děkuju ❤️
VymazatMohu se zeptat, pro jak velkou formu je určený tento recept? Děkuji a přeji hezký den. :)
OdpovědětVymazatJe to přímo v receptu u rozpisu surovin - 23 cm.
VymazatKypřící prášek,?
OdpovědětVymazatTen tam neni a je to tak v poradku. Kdyz dobre naslehate vejce, vse je nadychane a zadne kypridlo nepotrebujete.
VymazatCHCI JEN PORADIT- POKUD CHCETE ORECHOVOU CHUT V PECIVU O 100% ZVYRAZNIT, UPECTE ORECHY NEBO MANDLE NAPRED!!!
OdpovědětVymazatPROSTE NA SUCHY PLECH VYSYPAT, TROUBU VYHRAT KRATCE NA 220°,
A ORECHY NECHAT 15 MINUT PECT- NE DELE!
PAK VYCHLADIT, UMLIT A POUZIT- SKVELE👍
To je kalorická bomba, máslo, mascarpone, smetana, hrůza. Já dorty nejím, ale ráda peču, ale nechci obdarované zabít. Takže krémy odlehčené (mascarpone stačí) nebo pařížská šlehačka. Potom se nemůžeme divit, že polovina národa trpí obezitou.
OdpovědětVymazatDorty bývají kalorická bomba... Každopádně ta smetana je v receptu zakysaná, takže 15% tuku.. Taky je tam žervé.. že jste to vy, tak jsem si vyhledala kalorické hodnoty mého krému (jen krém, bez cukru) a je toho 10 537 Kj. Kdybych dala 730 g mascarpone, pak je kalorická zátěž takového krému 12 264 Kj. Takže sorry, ale ten můj krém je i přes máslo a smetanu (zakysanou) dietnější než samotné mascarpone.
VymazatMůžete vyměnit polohrubou mouku mletými mandlemi a máte z toho bezlepkový dort a navíc výborný.
OdpovědětVymazatMůj první dort a díky vám Marcelko a vašemu dokonalému popisu receptu byl vynikající. Ještě jednou díky a určitě vyzkouším i další recepty :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, vyzkoušela jsem a recept je naprosto špičkový, povedl se napoprvé, moc Vám děkuji za takto skvělý návod.
OdpovědětVymazatDobrý den, Marcelko, moc Vám děkuji za podrobný recept na dortík. Dnes jsem si jej prostudovala, v úterý upecu k narozeninám pro mého vnučka.. Vypadá úžasně a věřím, že i tak chutná, krásný večer
OdpovědětVymazat