Kulajda
Jelikož miluju koprovou omáčku, je jasné, že polévka s koprem bude u mě hrát prim. Tahle polévka je poměrně sytá, rychle hotová a takhle na podzim příjemně zahřeje. Kdo nejí houby (jako já:o)), nemusí je dávat, i bez nich je kulajda skvělá! Vařím jí podle Vaňka, jen jsem upravila množství octa a cukru, v závorce kurzívou uvádím původní rozpis, kdyby někomu chutnala víc do kysela:o)).
Na 5 poctivých porcí ( = s kouskem chleba je to večeře pro dospělého):
50 g másla
50 g hladké mouky (nebo hrašky, kterou používám já)
1,2 l kuřecího vývaru nebo vody
4 velké brambory
hrst čerstvých lesních hub
3 lžíce octa (75 ml dle původního receptu)
200 ml smetany s 31% tuku
sůl, pepř
7 lžiček cukru krupice (původně 3 lžíce)
menší svazek čerstvého kopru (nebo dvě vrchovaté lžíce nasekaného či naloženého)
1 čerstvé vejce na osobu na přípravu ztraceného vejce
V hrnci rozpustíme máslo a vsypeme do něj mouku (hrašku) a chvíli restujeme. Zalijem vývarem / vodou, rozmícháme všechny případné hrudky, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce.
Houby očistíme, pokrájíme na větší kusy a na másle je orestujeme do zlatova. Orestované, ale stále ještě tvrdé houby přidáme do polévky a vaříme asi 15 minut, dokud houby i brambory nejsou měkké. Pokud houby nejíte, tak je nedávejte a vařte těch 15 minut do změknutí brambor.
Vmícháme smetanu, ocet a cukr a provaříme 2 minuty. Dochutíme podle vlastních chutí (někdo raději sladší, někdo kyselejší), případně dosolíme. Přidáme kopr a jen rozmícháme, už nevaříme. Pokud se vám kopr nechce v ruce krájet na malé kousky, použijte můj "zlepšovák" - kopr zbavený stonků dejte do vyššího hrnečku, zalijte ho trochou hotové polévky (cca 1,5 deci), ale neberte brambory. Směs polévky a kopru rozmixujte ponorným mixérem na pomalý výkon. Kopr se tím nakrouhá do jemné konzistence, ale neuděláte si z něj nežádoucí pesto :o) Rozsekaný kopr vlijte zpět do zbytku polévky a rozmíchejte.
Mezi tím si ještě připravíme ztracené vejce pro každou osobu.
Pokud se vám nechce číst návod, mrkněte, jak připravuje ztracené vejce mistr Pohlreich http://www.iprima.cz/novinky/video-priprava-ztraceneho-vejce
Přivedeme ve větším hrnci vodu k varu, vlijeme trochu octa a hladinu lehce roztočíme do víru. Vejce vyklepneme do mističky (každé zvlášť, ne všechny do jedné) a těsně nad hladinou je vyklopíme do lehce rozvířené vody. Jakmile se bílky zatáhnout, rendlík odstavíme z ohně a necháme 3 minuty dojít. Vejce pak vyjmeme děrovanou lžicí a vložíme do porce polévky. Bílky by měly být zatažené a uvařené, žloutek zůstává polotekutý až tekutý.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
Na 5 poctivých porcí ( = s kouskem chleba je to večeře pro dospělého):
50 g másla
50 g hladké mouky (nebo hrašky, kterou používám já)
1,2 l kuřecího vývaru nebo vody
4 velké brambory
hrst čerstvých lesních hub
3 lžíce octa (75 ml dle původního receptu)
200 ml smetany s 31% tuku
sůl, pepř
7 lžiček cukru krupice (původně 3 lžíce)
menší svazek čerstvého kopru (nebo dvě vrchovaté lžíce nasekaného či naloženého)
1 čerstvé vejce na osobu na přípravu ztraceného vejce
V hrnci rozpustíme máslo a vsypeme do něj mouku (hrašku) a chvíli restujeme. Zalijem vývarem / vodou, rozmícháme všechny případné hrudky, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce.
Houby očistíme, pokrájíme na větší kusy a na másle je orestujeme do zlatova. Orestované, ale stále ještě tvrdé houby přidáme do polévky a vaříme asi 15 minut, dokud houby i brambory nejsou měkké. Pokud houby nejíte, tak je nedávejte a vařte těch 15 minut do změknutí brambor.
Vmícháme smetanu, ocet a cukr a provaříme 2 minuty. Dochutíme podle vlastních chutí (někdo raději sladší, někdo kyselejší), případně dosolíme. Přidáme kopr a jen rozmícháme, už nevaříme. Pokud se vám kopr nechce v ruce krájet na malé kousky, použijte můj "zlepšovák" - kopr zbavený stonků dejte do vyššího hrnečku, zalijte ho trochou hotové polévky (cca 1,5 deci), ale neberte brambory. Směs polévky a kopru rozmixujte ponorným mixérem na pomalý výkon. Kopr se tím nakrouhá do jemné konzistence, ale neuděláte si z něj nežádoucí pesto :o) Rozsekaný kopr vlijte zpět do zbytku polévky a rozmíchejte.
Mezi tím si ještě připravíme ztracené vejce pro každou osobu.
Pokud se vám nechce číst návod, mrkněte, jak připravuje ztracené vejce mistr Pohlreich http://www.iprima.cz/novinky/video-priprava-ztraceneho-vejce
Přivedeme ve větším hrnci vodu k varu, vlijeme trochu octa a hladinu lehce roztočíme do víru. Vejce vyklepneme do mističky (každé zvlášť, ne všechny do jedné) a těsně nad hladinou je vyklopíme do lehce rozvířené vody. Jakmile se bílky zatáhnout, rendlík odstavíme z ohně a necháme 3 minuty dojít. Vejce pak vyjmeme děrovanou lžicí a vložíme do porce polévky. Bílky by měly být zatažené a uvařené, žloutek zůstává polotekutý až tekutý.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
To voní i přes monitor :-D Řekla bych, že vím, co uvařím zítra k obědu :-))
OdpovědětVymazatUvař:o) Je moc dobrá:o)
VymazatA varianta pro ty, co neradi kopr - odendat porcičku před přidáním kopru (máme odzkoušeno :)))
OdpovědětVymazatMůj bratr musí mít něco extra, co?:oD Ale ne, já to chápu, už jsem viděla i kulajdu v restauraci bez kopru, takže to není až taková výjimka a bez kopru chutná taky skvěle:o)
VymazatNo a já nejím ani kopr, ani houby, takže kulajda nikdy nebyla nic pro mě :D
OdpovědětVymazatDnes jsem ji dělala poprvé, moc se povedla, je opravdu výborná, určitě jsem nevařila naposledy :)
OdpovědětVymazatÚspěch! Fenomenální úspěch! Povedla se tak, že jsem ji snědla skoro celou sama :-). Děkuji! Magdalena
OdpovědětVymazatJe výborná, uuuužasná!
OdpovědětVymazatBomba, nikdy jsem nejedla lepší kulajdu, navíc to byl můj první pokus o kulajdu a povedla se dokonale. Díky.
OdpovědětVymazatBože kulajda bez hub a bez kopru....možná to je taky dobré, ale není to kulajda. To je jako: udělejte si bramborovou kaši...kdo nemá rád brambory, tak bez brambor :-D
OdpovědětVymazatNejlepší kulajda🔝 většinou se mi srazila ale podle vašeho receptu se vždycky povede!!!
OdpovědětVymazat