Sladký cuketový chlebíček
Sezona cuket je v plném proudu a tak nastává čas se podívat na nějaký sladký recept z téhle zeleniny. Cuketový chlebíček je vláčný (v původní vegan verzi tak vláčný nebyl), hutný, sytý a hlavně moc dobrý. Pokud už máte po krk receptů na cuketu na slano, vyzkoušejte tenhle chlebíček...
2 vejce
2 vejce
1/2 hrnku (125 ml) kefíru (nebo mléka se lžičkou jablečného octa)
3/4 hrnku (175g) bílého cukru
1/2 hrnku (125 g) hnědého cukru
1 hrnek (250ml) rostlinného oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
2 vrchovaté hrnky (500 g) nahrubo nastrouhané cukety (pokud je hodně vodnatá, přebytečnou vodu vymačkejte a slijte)
1/2 hrnku (80g) nahrubo nasekaných vlašských nebo kešu ořechů (vyzkoušeny obě varianty, vlašáky jsou o trochu lepší)
1/2 hrnku (80g) rozinek předem naložených v rumu (aspoň na 30 minut)
2 hrnky (300g) polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek (150g) špaldové mouky (nebo další hrnek pšeničné)
3 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1,5 lžičky sody bikarbony
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Kefír (či mléko s octem) smícháme s olejem, cukrem, vejci a vanilkovým extraktem a metličkou prošleháme. Vmícháme nahrubo nasekané ořechy, rozinky slijeme a přidáme ke směsi, promícháme a přidáme i cuketu.
V druhé míse si smícháme mouku, všechno koření, sodu, sůl a prášek do pečiva. Přidáme k mokré směsi a vše pořádně promícháme.
Větší formu na biskupský chlebíček velmi pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo vyložíme pečícím papírem) a vylijeme do ní těsto. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a 15 minut (já nakonec pekla hodinu a půl). Propečenost zkoušíme špejlí - když pícheme doprostřed, špejle musí být po vyndání suchá a ne obalená syrovým těstem.
Po upečení necháme chvíli zchladnout ve formě, poté vyklopíme a necháme úplně vychladnout na roštu.
Krájíme na tenké plátky a servírujeme třeba k čaji.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatmohu se zeptat jak velkou formu mám použít? Bude stačit asi 30 cm x 10,5 cm? Moc děkuji, nemohu se dočkat až vyzkouším, vůbec máte suprové recepty. :-) Markéta
Přesně takhle velkou formu mám i já, takže bude 100% stačit:o)
Vymazat