Mrkvový dort / carrot cake / mrkvové muffiny
Na mrkvový dort jsem dostala tip od Magdy a Lucky (za to jim moc děkuji). Prvně jsem ho zkusila upéct na plech a jako obvykle jsem upravovala hlavně množství cukru (protože v původním receptu je ho zejména v krému neuvěřitelné množství, až takové, že kromě cukru tam nemůže být snad cítit nic). Výsledek byl sice lehce nevzhledný (tak to dopadá, když rozpis na dort pečete na plech, protože nemáte dortovou formu:o)), ale chuťově vynikající. Vláčné těsto (o které se postará spousta mrkve) prokládáné ořechy a promazané úžasným krémem... Chválili ho všichni a snědl se až nebezpečně rychle. A tak jsem nelenila, recept upravila a dneska zkusila upéct jako muffiny. Lahoda!
Po třech letech se mrkvový dort opět dostal na náš stůl při oslavě narozenin. Maličko jsem změnila recept a původní množství krému zdvojnásobila, aby vyšel takhle hezky na celý dort.
Těsto:
4 vejce
150 g cukru krupice
250 ml oleje
2 lžičky vanilkové extrakt
370 g polohrubé mouky
2 rovné lžičky sody
2 rovné lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice
650 g očištěné mrkve
100 g vlašských ořechů
Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Do směsi zašleháme olej (lijeme tenkrým pramínkem). Mezitím si smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a skořici, přidáme k těstu a pečlivě promícháme. Nasypeme najemno nastrouhanou mrkev, opět promícháme. Ořechy nahrubo nasekáme a přimácháme k těstu (dvě lžíce odložíme na zdobení, pokud chceme).
- V případě, že pečeme dort: Troubu rozpálíme na 175°C . Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a vylijeme těsto. Pečeme asi 1 hodinu, zkoušíme špejlí - pokud je na špejli po píchnutí do středu zbytek syrového těsta, necháme dort ještě několik minut péct.
- V případě, že pečeme muffiny: Troubu rozpálíme na 200°C, muffinové formičky (30 středních) vymažeme a vysypeme dle zvyklosti (já silikonové nijak nevymazávám, není to potřeba) , naplníme je asi 1 cm pod okraj a pečeme 20 minut.
Krém:
500 g mascarpone
500 g tučného tvarohu
200 g cukru
šťáva z 1/2 menšího citronu
1 lžička vanilkového extraktu
Mascarpone vyšleháme s cukrem do hladké hmoty (vždycky šlehejte prvně mascarpone s cukrem, jinak by se vám mohlo srazit a vytvořit hrudky). Pak po lžičkách zašleháme tvaroh, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.
Vychladlý korpus alespoň jednou prokrojíme (pokud je dostatečně vysoký, můžeme i dvakrát) a promažeme částí náplně. Složíme jednotlivá patra dortu na sebe a zbytek náplně rozetřeme na vrcholek a boky dortu. Necháme vychladit a pár hodin rozležet v lednici.
Muffiny zdobíme pomocí cukrářského sáčku a vhodné špičky. Lze i část vnitřku vydlabat a muffiny naplnit.
Tady jsem z odkrojeného vršku korpusu a trochy krémů udělala koule a ozdobila jimi vršek dortu.
Takhle můžou vypadat vaše muffiny.
krásný večer, narazila jsem na Váš blog na modrém koníkovi, tak jsem se musela kouknout a mám co dělat, jak nad obrázky slintám. Úžasné, nádherné. Z fotek dýchá domov, láska k pečení ;)
OdpovědětVymazatMohu Vás na oplátku pozvat na svůj blog o zdravém stravování? zdravejist.blogspot.com
Přeji krásný večer a ať se dobře vaří ;)
To být narážka na to, že tu moc zdravých receptů nemám?:oD
VymazatDíky za pochvalu:o)
Dobrý den, chystám se upéct mrkvové muffiny, proto se chci zeptat - tučným tvarohem je myšlen tvaroh ve vaničce nebo klasická kostka? Děkuji a přeji hezký den, Jana
OdpovědětVymazatPoužívám tučný tvaroh ve vaničce.
VymazatMarcelko, mrkvove muffiny slavily uspech. Jeste jsem s mrkvi nic nepekla, ale musim rici, ze, ac jsem se te mrkve puvodne trochu bala, rozhodne jsem z ni nepekla naposled, diky ni je testo opravdu vlacne. Diky za super recept! Jana
OdpovědětVymazatMrkev, řepa a cuketa jsou zelenina, která funguje i ve skladkých koláčích:o) Není třeba se jich bát:o) A mám radost, že chutnalo:o)
VymazatMusím Vám složit poklonu..Máte nej blog o vaření a pečení...Díky ,fakt super...Ila
OdpovědětVymazatDěkuju moc:o)
VymazatDneska jsem upekla a je to luxus, fakt mňamka. Akorát mám těch mufinu nějak moc, budu to muset rozdat po rodině.
OdpovědětVymazatNo těsta je fakt hodně:o)) Na muffiny až moc:o) Možná bych to měla do receptu dopsat:o)
VymazatTento dortík peču opakovaně. Je výborný! Vždy si na něm všichni pochutnají. Děkuji za recept, paní Marcelko. :)
OdpovědětVymazatMuffiny se moc povedly,ale ten krem jsem mela uplne rozteklej.Nevite co jsem udelala spatne?A cukr davate do kremu krystal?
OdpovědětVymazatdo krému dávám cukr moučka (vždycky, nejen tady u toho receptu). A s rozteklým mascarpone mi pár lidí už psalo. Buď je to špatným mascarpone a nebo příliš rychlým šleháním... Mně se to nikdy nestalo:o/(
VymazatDobrý den, bylo by možné klasickou polohrubou mouku nahradit celozrnnou špaldovou moukou (např. z Lidlu)? Děkuji za odpověď, M. :)
OdpovědětVymazatAsi bylo, zkuste to:o) Akorát bych volila spíše jemněji mletou, než příliš hrubou..
VymazatKdyž jsem chodila do školy, navštěvovala jsem jednu kavárnu, kde měli skvělý mrkváč a vždcky jsem si říkala, že právě on bude jednou z věcí, po které se mi bude tolik stýskat. Protože podle vás ráda peču (banánové muffiny nebo muffiny s vločkami a jablky, koka sušenky atd.), hledala jsem, jestli tu náhodou nemáte recept na mrkvový dort...A od té doby jej peču a musím říct, že je výborný!! Zkoušela jsem i jiný recept, ale nebyl tak dobrý jako tento. Moc vám za něj děkuji a mějte krásné léto :) Mirka
OdpovědětVymazatPeču každým rokem manželovi k narozeninám ��, už z jiné cukrárny dort nechce objednávat, já jsem ta jeho Cukrárna a hosté, už se mě ptají dopředu, zda bude Carrot����
OdpovědětVymazatDěkuji moc, Zuz.
Dobrý den, dort mě zaujal, jak velkou formu na dort jste použila?
OdpovědětVymazatDěkuji za odpověď.
Na těch nových fotkách (na začátku článku) je použita forma s průměrem 22 cm, starší fotky (jen jedno prokrojení na konci článku) jsou pečené ve formě 27 cm.
VymazatVáš mrkvový dort milujeme, můžu se ale zeptat, zda by to fungovalo i s jablky??asi méně cukru pak?děkuji za odpověď :-)
OdpovědětVymazatno to je otázka... jablka mají úplně jinou chuť a jsou o dost vláčnější než mrkev... Já mám jablečné moučníky ráda,a le tak nějak se obávám, že v tomhle konkrétním korpusu by to asi nebylo k dobru...
VymazatVynikající. Dělala jsem synovi k narozeninám, moc se povedl. Ubrala jsem trochu cukru a mela jsem malo mascarpone, tak jsem ho nastavila palouckem z lidlu. Díky za váš blog, moc mě baví z něj cokoliv vařit! A na ty blbý kecy, že něco vykrádáte od Vaňka? Kašlete na ně. Pouhá závist, nic víc. Fandím Vám, ať se daří a dobře vaří:-)
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatjak byste prosím Vás upravila množství na formu o průměru 24 cm?
Děkuji. Lenka
Omlouvám se za pozdní odpověď. Naposled jsem pekla dort ve formě 23cm a dvakrát ho prokrojila a výsledek je vidět na fotkách..
VymazatVýborný dort, ozkoušela jsem a musím doporučit. Ubrala jsem cukru na krému a místo toho jsem dala na korpus rybízovou marmeládu. Hanka H.
OdpovědětVymazatMuffiny i krém jsou geniální! Díky za recept. Na naší rodinu jich bylo tak akorát. Normálně totiž peču rovnou dve dávky 🙂
OdpovědětVymazatDort je vynikající, pekla jsem ho už několikrát :).
OdpovědětVymazatDobrý večer, myslíte, že bude fungovat ve stejném množství místo mrkve cuketa? Mrkev mám ozkoušenou, ale cuketu budu zkoušet prvně, a protože to je na oslovu prvním narozenin, nerada bych to pokazila :) Děkuji za odpověď
OdpovědětVymazatTo bych neřekla.. mrkev má trochu jinou strukturu a je sušší než cuketa.. navíc u mrkvového dortu prostě ta mrkev dotváří chuť moučníku, cuketa jí nenahradí. V tomhle případě bych fakt neexperimentovala (zvlášť jestli má být dort na oslavu).
VymazatŘeknu vám, že takový úspěch s pišingrem jsem dlouho neměla. Píšete, že cupcaků je hodně. Omyl! Je jich málo.
OdpovědětVymazatHezký den :)
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné do krému použít i vanilkovou pastu, zda to nebude dělat nějakou neplechu s krémem. Aby nebyl moc řídký, potřebuji spíš tužší krém. Předem děkuji za odpověď 🙂
OdpovědětVymazatTe pasty date malo, tak vam to krem nema sanci naredit. Nebala bych se.
VymazatDobrý den, krém se bohužel nedá použít. Ať už jsem dělala muffiny s krémovou ozdobou nebo dort s promazáním, krém je vždy totálně řídký a za chvíli teče (ikdyž předem chladím v lednici), dort se navíc strašně rozlejzá. Opravdu nedoporučuji, je to škoda surovin. Lépe asi vyšlehat mascarpone s máslem...
OdpovědětVymazatZáleží i na značce mascarpone, které používáte. Některé se rádo sráží a je skoro jedno, s čím ho vyšleháte. Každopádně ten tvaroh považuji u mrkvového dortu za velmi podstatný, dělá tam tu chuť, která by mi chyběla. Dort jsem dělala opakovaně a i dle komentářů se povedl i ostatním.. Jestli můžu doporučit, dobré je mascarpone z Lidlu - a je i relativně levné.
Vymazatmascarpone z Lidlu jsem měla, ano chuťově je výborný, ale aby držel formu, musí se nechat promazaný v dortové formě v mrazáku nějakou dobu, jinak prostě nedrží pohromadě
Vymazatono taky velmi záleží, jakou formu dezertu zvolíte, muffiny nebo klasická buchta na plech to samozřejmě snese, dvakrát promazávaný dort o průměru větším jak 24 cm je už samozřejmě o něčem jiném...
VymazatJá peču dort ve formě 22 cm a to snese dvojí promazání naprosto bez problémů (a mám to ozkoušeno opakovaně - za poslední dva roky třeba 5x). Do mrazáku ho opravdu nedávám... Možná ještě zkuste nějaký hustější tvaroh, nebo tvaroh nechat pár hodit vykapat přes plátýnko. Některé tvarohy jsou řidší...
Vymazatpo dlouhé době jsem dort dělala k narozeninám a s krémem jsem neměla problém. nechala jsem mascarpone i tvaroh přes hodinku venku z ledničky odležet a pak jsem šlehala krátce, žádné zdlouhavé šlehání nebylo potřeba (btw. měla jsem mascarpone i tvaroh z kauflandu). akorát příště na takové množství dám ještě víc mascarpone a tvarohu, protože množství v receptu je na takový dort málo :-)
Vymazat