Špenátová polévka

Celá rodina milujeme špenát v jakékoliv podobě (nezaměňovat s konzistencí a původním zpracováním, ten šedavý protlak ve školních jídelnách, co všichni nesnáší, vůbec nemám na mysli:o)), takže ani v polévce nesmí chybět. Na netu jsem zkoukla několik receptů a nakonec vytvořila vlastní pokus. A všem moc chutnal:o)



 40 g másla
1 větší cibule
30 g hladké mouky (nebo hrašky - tu používám já)
1 litr vývaru (drůbežího)
200 g špenátu (listového mraženého)
2 stroužky česneku
100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
hrst nastrouhaného parmazánu (+ na zdobení na talíři)
sůl, pepř

Na másle zpěníme cibulku, zasypeme moukou a zasmažíme jíšku. Zalijeme vývarem, pečlivě rozmícháme, přivedeme k varu, osolíme, opepříme a necháme asi 10 minut vařit. Přidáme mražený špenát a vaříme dalších 10 minut. Prolisujeme česnek do polévky a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme smetanou a parmazánem, pokud je to potřeba, dochutíme solí a pepřem, necháme přejít varem a je hotovo. Polévku na talíři zdobíme troškou strouhaného parmazánu.

Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů