Pražský koláč
Znáte pražské koláče? Kynuté těsto z majolky (netřeba se toho bát, majolka je jen olej a žloutek přeci:o) Navíc díky majolce jsou bochánky krásně vláčné) plněné pudinkovým krémem a posypané drobenkou. Já ho poprvé ochutnala kdysi dávno v mé oblíbené pekárně a následně ho objevila ve druhé kuchařce Romana Vaňka a vyzkoušela. U prvního pokusu mi bylo jasné, že budu muset "ladit":o)) Krému je z původního množství surovin strašně moc, drobenka vůbec nedrobila a taky jí bylo moc a místo původních dvou velkých koláčů jsem raději udělala malé 30g koláčky, které se lépe konzumovaly. Tady máte upravený recept, který vyhovuje mně.
150 ml mléka
30 g čerstvého droždí
60 g cukru krupice
1 vejce
250 g majonézy
6 g soli
1 rozšlehané vejce na potření před pečením
-----------------------------------------------------
Do mísy si nasypeme všechnu mouku a uděláme v ní důlek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijeme do moučného důlku, rozdrobíme do něj droždí a ze stran po troškách vmícháme mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jsme základ na omládek a ten necháme zakrytý 30 minut vzejít.
Poté přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujeme velmi vláčné (a mastné:o)) těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut zrát.
Z těsta vypracujeme asi 30 malých kuliček (jedna cca 35 - 40 g), naskládáme je na dva plechy a zploštíme dlaní asi na výšku 2 cm (v původním receptu je "vypracujeme dva bochánky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rukou je roztlačíme na koláče o průměru 20cm a výšce 2-3 cm" - je na vás, který způsob zvolíte:o) Tyhle velké se pak ve výsledku krájí na osminky, ten můj rozměr už se konzumuje bez dělení:o)). Přikryjeme a necháme kynout ještě 30 minut.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 180°C a vypracujeme drobenku:
70 g cukru krupice
90 g polohrubé mouky
1 lžička mleté skořice
-----------------------------
Všechny indgredience rukama zpracujeme v sypkou drobenku.
Vykynuté koláčky potřeme rozšlehaným vejce, posypeme drobenkou (varianta více menších koláčků má tu nevýhodu, že drobenku budete mít nejen na koláčích, ale i všude na plechu, nedá se svítit:o)) a dáme asi na 20 minut péct (těch 20 minut je psaných u velkého rozměru, nezkoušela jsem, ale osobně bych pár minut raději přidala, protože po 20 minutách byly upečené ty malé - pečte prostě do zlatova:o)).
Upečené koláče necháme zcela vychladnout.
100 g cukru
1 vanilkový cukr
75 g vanilkového pudinku (dva balíčky)
125 g másla
100 ml smetany ke šlehání (33%) (nebo 100-200 g tvarohu)
------------------------------------------------------------------------
350 ml mléka smícháme s oběma cukry a dáme vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmícháme pudinkový prášek a nalijeme k horkému oslazenému mléku na plotně. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi další 2 minuty do zhoustnutí. Pak odstavíme z plamene a zamícháme máslo nakrájené na kostičky. Pudink mícháme, dokud se všechno máslo nerozpustí a nespojí. Přikryjeme folií tak, že se folie dotýká celého povrchu krému, a necháme zcela vychladit.
Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha.
Pudink prošleháme a opatrně do něj zašleháme i smetanu, tak aby byl výsledek zcela hladký. Pokud zvolíme variantu s tvarohem, postupujeme v podstatě stejně - za stálého šlehání přidáváme k pudinku tvaroh po lžičkách. Případně trochu dosladíme.
Koláče podélně rozkrojíme, potřeme krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkáme zdobícím sáčkem), přiklopíme vrchní částí a podáváme. Skladujeme v chladu.
Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček. (S mými notnými úpravami:o) )
Těsto:
500 g hladké mouky150 ml mléka
30 g čerstvého droždí
60 g cukru krupice
1 vejce
250 g majonézy
6 g soli
1 rozšlehané vejce na potření před pečením
-----------------------------------------------------
Do mísy si nasypeme všechnu mouku a uděláme v ní důlek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijeme do moučného důlku, rozdrobíme do něj droždí a ze stran po troškách vmícháme mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jsme základ na omládek a ten necháme zakrytý 30 minut vzejít.
Poté přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujeme velmi vláčné (a mastné:o)) těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut zrát.
Z těsta vypracujeme asi 30 malých kuliček (jedna cca 35 - 40 g), naskládáme je na dva plechy a zploštíme dlaní asi na výšku 2 cm (v původním receptu je "vypracujeme dva bochánky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rukou je roztlačíme na koláče o průměru 20cm a výšce 2-3 cm" - je na vás, který způsob zvolíte:o) Tyhle velké se pak ve výsledku krájí na osminky, ten můj rozměr už se konzumuje bez dělení:o)). Přikryjeme a necháme kynout ještě 30 minut.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 180°C a vypracujeme drobenku:
Drobenka:
60 g povoleného másla70 g cukru krupice
90 g polohrubé mouky
1 lžička mleté skořice
-----------------------------
Všechny indgredience rukama zpracujeme v sypkou drobenku.
Vykynuté koláčky potřeme rozšlehaným vejce, posypeme drobenkou (varianta více menších koláčků má tu nevýhodu, že drobenku budete mít nejen na koláčích, ale i všude na plechu, nedá se svítit:o)) a dáme asi na 20 minut péct (těch 20 minut je psaných u velkého rozměru, nezkoušela jsem, ale osobně bych pár minut raději přidala, protože po 20 minutách byly upečené ty malé - pečte prostě do zlatova:o)).
Upečené koláče necháme zcela vychladnout.
Krém:
500 ml mléka100 g cukru
1 vanilkový cukr
75 g vanilkového pudinku (dva balíčky)
125 g másla
100 ml smetany ke šlehání (33%) (nebo 100-200 g tvarohu)
------------------------------------------------------------------------
350 ml mléka smícháme s oběma cukry a dáme vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmícháme pudinkový prášek a nalijeme k horkému oslazenému mléku na plotně. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi další 2 minuty do zhoustnutí. Pak odstavíme z plamene a zamícháme máslo nakrájené na kostičky. Pudink mícháme, dokud se všechno máslo nerozpustí a nespojí. Přikryjeme folií tak, že se folie dotýká celého povrchu krému, a necháme zcela vychladit.
Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha.
Pudink prošleháme a opatrně do něj zašleháme i smetanu, tak aby byl výsledek zcela hladký. Pokud zvolíme variantu s tvarohem, postupujeme v podstatě stejně - za stálého šlehání přidáváme k pudinku tvaroh po lžičkách. Případně trochu dosladíme.
Koláče podélně rozkrojíme, potřeme krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkáme zdobícím sáčkem), přiklopíme vrchní částí a podáváme. Skladujeme v chladu.
Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček. (S mými notnými úpravami:o) )
Marcelko, ty si kouzelnice! Dostala sem na ně hroznou chuť, o víkendu je upeču. Jana
OdpovědětVymazatJen pekařka a kuchařka samouk:o)) Dej vědět, jak se povedly:o)
VymazatTak tieto vyzerajú veľmi dobre. Narobila si mi chute. Najbližší týždeň nebudem mať čas, ale recept si odkladám a v krátkej dobe upečiem.
OdpovědětVymazatKoláč je úžasný,již jsem vyzkoušela
VymazatJsou super, budu je dělat už potřeti. Vynikající recept lepší než kupované
OdpovědětVymazatZdravím!
OdpovědětVymazatUpekl jsem ho přesně podle receptu a měl jsem s ním veliký úspěch. Akorát jsem volil variantu 2ks koláče na jeden plech.
Zdravím!
OdpovědětVymazatUpekl jsem ho přesně podle receptu a měl jsem s ním veliký úspěch. Akorát jsem volil variantu 2ks koláče na jeden plech.
Olga...zdravím, super recept...
OdpovědětVymazatZítra upeču,těším se jak budou chutnat
OdpovědětVymazatNedal by se někde najít původní recept podle ČSN??? Ten krém totiž chutnal v mém dětství úplně jinak...trochu navinule - jsem přesvědčená, že pudinku tam bylo podstatně méně, byl-li tam vůbec, a určitě musel být v krému zašlehaný tvaroh.
OdpovědětVymazatTen koláč jsem milovala - kupoval se vzácně, byl drahý, velikost dezertního talíře asi 10Kč - třeba kobliha stála 1 Kč :-) Je to skoro padesát let...
Já se přiznám, že jako dítě jsem pražský koláč neznala, ochutnala jsem ho až v dospělosti a tudíž jeho původní chuť neznám. Určitě by bylo zajímavé pohled jeho původní předpis a nebo porovnat s jeho francouzským "bratrem". Zkusím něco pohledat:o)
VymazatDobrý den, všechny zdravím a mám dotaz zda někdo z vás nemá recept na podobné koláčky,ale jsou smažené a pak plněné moc děkuji za odpověď Pavla
OdpovědětVymazatKoláč je výborný, dělala jsem ho v malých verzích. Vyšlo mi 28 kusů. Všichni se olizovali až za ušima.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatHezký den Marcelo, chystám se na to. Jaké budou koláčky na druhý den? Chtěla bych si je pro návštěvu připravit den dopředu.
OdpovědětVymazatJinak už jsem zkoušela spoustu vašich receptů a pokaždé naprostá dokonalost. :-) Díky!
I druhý den jsou krásně vláčné a chutné, není se čeho bát:o)
Vymazatděkuji za pochvalu a jsem moc ráda, že se zatím vše povedlo:o)
Hlásím, že byly naprosto skvělé. :-) Možná to těsto vyzkouším i na malé tvarohové koláčky s posypkou. A jako další mám od vás v plánu zkusit Chinois. :-) Přeju krásný den, zdraví Katka
VymazatKoláč super, mám kuchařku pana Vaňka, jeho původní recept jste skvěle upravila. Váš blog je úžasný, nemohu se od něj odtrhnout, objevila jsem ho právě v souvislost s tímto koláčem. Ať se daří a děkuji za obrovskou inspiraci.
OdpovědětVymazat