Křehké mandlové sušenky
Po víkendovém úspěchu s koka sušenkami jsem zkoušela hledat recept na esíčka, protože ty světlé máme v rodině nejraději:o) Na internetu se nachází docela dost různých receptů, bohužel většina už dle rozpisu surovin budou prostě jen máslové sušenky - esíčkům zcela nepodobné. Našla jsem jeden, který by mohl být ten pravý, upekla podle něj.... a ..... Sušenky jsou výborné, opravdu esíčka připomínají, ale nejsou stejné. Pokud tedy netrváte na přesné chuti esíček, ale mandlovo-skořicové variaci neodoláte, upečte je, budou vám chutnat:o)
50 g mletých mandlí
150 g másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1/2 čajové lžičky skořice
180 g hladké mouky
1 zarovnaná čajová lžička prášku do pečiva
Povolené máslo utřeme s oběma cukry a do hmoty zapracujeme skořici. Prášek do pečiva smícháme s moukou a společně s mandlemi přidáme k máslové směsi a vytvoříme kompaktní těsto.
Rozehřejeme si troubu na 170°C (horkovzduch asi na 160°C).
Z těsta tvoříme rukama menší kuličky (asi jako cvrnkací), pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pomoučenou vidličkou (nebo jako v mém případě paličkou na maso s hroty) stlačíme na placičky. Bude jich asi 50 ks. Sušenky v sobě mají prášek do pečiva, takže nabydou, nedávejte je úplně k sobě, ať se vám při pečení nespojí.
Pečeme ve vyhřáté troubě 15-18 minut do zlatova. Skladujeme v uzavřené nádobě (pokud nějaké skladování přichází v úvahu:o)).
Zdroj: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=903
50 g mletých mandlí
150 g másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1/2 čajové lžičky skořice
180 g hladké mouky
1 zarovnaná čajová lžička prášku do pečiva
Povolené máslo utřeme s oběma cukry a do hmoty zapracujeme skořici. Prášek do pečiva smícháme s moukou a společně s mandlemi přidáme k máslové směsi a vytvoříme kompaktní těsto.
Rozehřejeme si troubu na 170°C (horkovzduch asi na 160°C).
Z těsta tvoříme rukama menší kuličky (asi jako cvrnkací), pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pomoučenou vidličkou (nebo jako v mém případě paličkou na maso s hroty) stlačíme na placičky. Bude jich asi 50 ks. Sušenky v sobě mají prášek do pečiva, takže nabydou, nedávejte je úplně k sobě, ať se vám při pečení nespojí.
Pečeme ve vyhřáté troubě 15-18 minut do zlatova. Skladujeme v uzavřené nádobě (pokud nějaké skladování přichází v úvahu:o)).
Zdroj: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=903
Nedáme naše rodiny dohromady? My preferujeme hnědá esíčka:-D
OdpovědětVymazat:oD To není špatný nápad!:o)
Vymazatale já stále doufám, že recept na esíčka nakonec najdu nebo nějak vykoumám a budu si moct péct jen ty světlé:o)
Mmm, působí to velmi lákavě, zkusím upéct ještě dnes- my také preferujeme jen ty světlé :D
OdpovědětVymazatMnam, prave jsem je dopekla a musim rict, fakt luxus....dle meho nazoru mnohem lepsi jak esicka ;)
OdpovědětVymazatDíky za skvělý recept, úspěšně upečeno a jen se po nich zaprášilo :)
OdpovědětVymazatJsem ráda, že chutnaly:-)
VymazatJsou uzasny, prave jsem vytahla posledni varku z trouby :)
OdpovědětVymazatSušenky jsou bezvadné, dneska mě honila mlsná a vzpomněla jsem si, že mám v dózičce tyto sušenky, jsou stále tak dokonalé a rozpadají se na jazyku. Chystám se dělat ty "koka sušenky", už se na ně těším:-) Tereza
OdpovědětVymazatDnesk jsem je vyzkoušela a super. Díky!
OdpovědětVymazatJá jen, nemělo by se to těsto dát na hodinku do ledničky, než se z něj udělají sušenky? U tukových těst se to většinou dělá, pak se ty sušenky tolik nerozpadaji.... upekla jsem je odležené a jsou opravdu dobré....
OdpovědětVymazatdíky za tip, příště vyzkouším... Vůbec mě to nenapadlo a přitom vánoční cukroví podobného typu nechávám vždycky rozležet:o)
VymazatSušenky jsem dělala včera, jsou výborné! Díky
OdpovědětVymazatAch bože!! LUXUS!
OdpovědětVymazatKonečně sušenky, které jsou opravdu křupavé a co víc!: rozpadající se na jazyku.. Naprostá POHÁDKA!
Děkuji za ně!
Dobré odpoledne, dnes jsem pekla sušenky podle vašeho receptu a jsou vynikající:-) Moc díky za recept.
OdpovědětVymazatuž se pečou, jen jsem přehlédla drobný detail - prášek do pečiva, tak doufám, že si nevylámem zuby :-D
OdpovědětVymazatJak to dopadlo?:o)
VymazatDobrý večer, vytáhla jsem z trouby a už mizí. Zítra donesu ještě do práce a uvidíme :D Hodnocení z domova: “Nevadí, že bude pálit žáha, dej sem ještě a odnes to” :D jen místo vanilkového jsem dala cukr citronový(ten v zeleném obalu) a vyšlo mi to na 30 kuliček.
OdpovědětVymazatTak schváleno a zařazeno do TOP receptů, děkuji!! Hanka
VymazatSkvělý recept, místo skořice jsem přidala trošku mandlového aroma a jsou úžasné, zmizely neuvěřitelně rychle....skladování NEMOŽNÉ :-D Děkuji Jitka
OdpovědětVymazat