Jablečný krambl (crumble)
Máme doma docela dost jablek, kterým tak trochu dochází lhůta spotřeby, a jelikož se mi nechtělo dělat nic složitého, inspirovala jsem se receptem na krambl ze švestek, maličko ho poupravila a máme tu krambl jablečný:o)
150 ml vody
2 lžíce cherry (případně rumu nebo podobného alkoholu)
1 lžička skořice
----------------------------------------------------------------------
Jablka nakrájíme na středně velké kusy, podlijeme vodou, přidáme cherry (rum), skořici a dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut.
100 g špaldové mouky (nebo třeba celozrnné pšeničné)
100 g ovesných vloček
70 g másla
1 lžička skořice
---------------------------------------------------------------------
Povolené máslo a všechny ostatní ingredience smícháme a rukou vypracujeme drobenku.
Podušená jablka přemístíme do zapékací mísy, kterou můžeme předem vymazat máslem, a navrstvíme na ně drobenku. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 25 minut, dokud nezezlátne povrch. Moučník je sypký, servírovat i konzumovat je nutno lžící / lžičkou, případně zapékat rovnou v menších miskách a servírovat v nich.
Výborný je ještě teplý v kombinaci se zakysanou smetanou!
Jablečná náplň
700 g oloupaných jablek bez jádřince150 ml vody
2 lžíce cherry (případně rumu nebo podobného alkoholu)
1 lžička skořice
----------------------------------------------------------------------
Jablka nakrájíme na středně velké kusy, podlijeme vodou, přidáme cherry (rum), skořici a dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut.
Drobenka
50 g tmavého cukru100 g špaldové mouky (nebo třeba celozrnné pšeničné)
100 g ovesných vloček
70 g másla
1 lžička skořice
---------------------------------------------------------------------
Povolené máslo a všechny ostatní ingredience smícháme a rukou vypracujeme drobenku.
Podušená jablka přemístíme do zapékací mísy, kterou můžeme předem vymazat máslem, a navrstvíme na ně drobenku. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 25 minut, dokud nezezlátne povrch. Moučník je sypký, servírovat i konzumovat je nutno lžící / lžičkou, případně zapékat rovnou v menších miskách a servírovat v nich.
Výborný je ještě teplý v kombinaci se zakysanou smetanou!
Tuhle dobrotu miluju už od dětství. Maminka tam ale nedávala žádnou mouku, jen ty ovesné vločky :) Krásně nafoceno!
OdpovědětVymazatCrumble dělávám často a nikdy ovoce předem nedusím. Doporučuji zkusit :) Úplně jsem na něj dostala chuť.
OdpovědětVymazatZkusila jsem a vic mi chutnaji jablka predem povarena:-)
Vymazat