Mrkvová bábovka
Když jsem na blogu kitchenette viděla recept na mrkvovou bábovku, bylo mi jasné, že jí musím vyzkoušet. Bábovka je z celozrnné mouky, kdo nemá, tak může použít polohrubou, určitě to s ní bude fungovat taky:o) A místo sirupu z agáve jsem použila cukr.
Výsledná bábovka je hutná, šťavnatá (žádná dusilka:o)) a moc dobrá. Bude chutnat hlavně milovníkům zdravějších receptů, ale i klasikové jí přijdou rychle na chuť:o)
300 g strouhané mrkve
100 g mlatých vlašských ořechů
300 g celozrnné pšeničné mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička jedlé sody
2 vejce
300 g bílého jogurtu
150 g cukru (kdo rád sladší, dá 200g)
4 lžíce rostlinného oleje (raději slunečnice nebo řepka)
velká hrst hrozinek (ideálně na noc naložených do rumu)
lžička zázvoru
lžička skořice
lžička perníkového koření
kůra z jednoho citronu
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C), bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce smícháme jogurt, vejce, cukr a olej a zpracujeme do jednolité hmoty. Pak přidáme mrkev, všechno koření, rychle promícháme a přidáme k sypké směsi - vše řádně rozmícháme. Nakonec přidáme okapané rozinky. Těsto je poměrně husté, do formy ho budeme spíš po částech přemísťovat než lít:o)
Pečeme asi 50-60 minut, dokud není špejle po píchnutí a vytažení suchá.
Podáváme zlehka pocukrované, případně se zakysanou smetanou či lehce oslazeným krémovým sýrem.
Zdroj: Celozrnná bábovka s mrkví a vlašskými ořechy od Kitchenette.
Výsledná bábovka je hutná, šťavnatá (žádná dusilka:o)) a moc dobrá. Bude chutnat hlavně milovníkům zdravějších receptů, ale i klasikové jí přijdou rychle na chuť:o)
300 g strouhané mrkve
100 g mlatých vlašských ořechů
300 g celozrnné pšeničné mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička jedlé sody
2 vejce
300 g bílého jogurtu
150 g cukru (kdo rád sladší, dá 200g)
4 lžíce rostlinného oleje (raději slunečnice nebo řepka)
velká hrst hrozinek (ideálně na noc naložených do rumu)
lžička zázvoru
lžička skořice
lžička perníkového koření
kůra z jednoho citronu
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C), bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce smícháme jogurt, vejce, cukr a olej a zpracujeme do jednolité hmoty. Pak přidáme mrkev, všechno koření, rychle promícháme a přidáme k sypké směsi - vše řádně rozmícháme. Nakonec přidáme okapané rozinky. Těsto je poměrně husté, do formy ho budeme spíš po částech přemísťovat než lít:o)
Pečeme asi 50-60 minut, dokud není špejle po píchnutí a vytažení suchá.
Podáváme zlehka pocukrované, případně se zakysanou smetanou či lehce oslazeným krémovým sýrem.
Zdroj: Celozrnná bábovka s mrkví a vlašskými ořechy od Kitchenette.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatdnes jsem recept vyzkoušela, zákusek je dobrý. Škoda jen, že příprava zabere tolik času - 20 minut mrkev, 20 minut loupání ořechů :-).
Buchta mi přišla dost sytá, ač jsem použila polohrubou mouku, cukru jsem dala 200g a buchta je sladká akorát, asi záleží i na sladkosti mrkve.
Dobrý den, bábovka je vynikající, použila jsem napůl mouku žitnou a špaldovou,pro obměnu lískové oříšky, pravda , příprava je delší,ale výsledek stojí za to.
OdpovědětVymazatJe naprosto uzasna! Delsi priprava se opravdu vyplatila.
OdpovědětVymazatDobrý den, délka přípravy nevadí. Bábovka je pěkné vláčná. Dělala jsem z poloviční dávky a půl na půl celozrna hladká a polohruba mouka. Mrkve trošku více. Přidala jsem i chia semínka. Doporučuji vyzkoušet.
OdpovědětVymazat