Vanilkový cukr
Vanilkový cukr patří mezi základní ingredience, kterou musí mít každý pekař doma. Můžete si ho buď za draho kupovat (a doporučuju rozlišovat mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem!) a nebo si ho udělat doma. Stačí k tomu jen kvalitní lusk střední velikosti, cukr krupici a mixér se sekacím nástavcem.
1 vanilkový lusk
300 g cukru krupice
Cukr nasypeme do sekací nádoby. Z lusku odřízneme stopku a zbytek lusku podélně rozřízneme. Tupou stranou nože vydlabeme semínka a vložíme je k cukru. Zbytek lusku nakrájíme na menší kousky a také vložíme do mixéru. Mixér zavřeme a asi minutu necháme běžet na nejvyšší výkon. Výslednou směs přesypeme přes sítko (abychom se zbavili větších kousků lusku) do uzavíratelné nádoby a cukr necháme ještě pár dní rozležet (ale lze používat i rovnou).
Na netu jsem se setkala s různými postupy na výrobu vanilkového cukru. Někde se lusk jen rozřízne a vloží do cukru moučka (ale dlouho trvá, než se rozleží a intenzita není tak velká), jinde se lusk mixuje v poměru 100 g cukru na 1 vanilkový lusk (to mi přišla jako zbyteně silná intenzita). Já s oblibou používám tento poměr a rozmixování, protože cukr můžu používat hned a navíc se jím dá osladit třeba jogurt nebo krupicová kaše, aniž by bylo vanilkové aroma moc silné. Do receptů ho obvykle používám tak, že 1 vanilkový cukr nahradím asi 20 g domácího vanilkového cukru (a uberu pak minimálně 10 g zbylého cukru v receptu).
1 vanilkový lusk
300 g cukru krupice
Cukr nasypeme do sekací nádoby. Z lusku odřízneme stopku a zbytek lusku podélně rozřízneme. Tupou stranou nože vydlabeme semínka a vložíme je k cukru. Zbytek lusku nakrájíme na menší kousky a také vložíme do mixéru. Mixér zavřeme a asi minutu necháme běžet na nejvyšší výkon. Výslednou směs přesypeme přes sítko (abychom se zbavili větších kousků lusku) do uzavíratelné nádoby a cukr necháme ještě pár dní rozležet (ale lze používat i rovnou).
Na netu jsem se setkala s různými postupy na výrobu vanilkového cukru. Někde se lusk jen rozřízne a vloží do cukru moučka (ale dlouho trvá, než se rozleží a intenzita není tak velká), jinde se lusk mixuje v poměru 100 g cukru na 1 vanilkový lusk (to mi přišla jako zbyteně silná intenzita). Já s oblibou používám tento poměr a rozmixování, protože cukr můžu používat hned a navíc se jím dá osladit třeba jogurt nebo krupicová kaše, aniž by bylo vanilkové aroma moc silné. Do receptů ho obvykle používám tak, že 1 vanilkový cukr nahradím asi 20 g domácího vanilkového cukru (a uberu pak minimálně 10 g zbylého cukru v receptu).
Super, určitě vyzkouším...
OdpovědětVymazattak mne sa to tiež páči a musím vyskúšať...vďaka...každá dobrá rada "stojí groš" , hovorila moja mamka...
OdpovědětVymazatNemoze ten cukor poskriabat nadobu mixeru? Toho sa stale boji moj muz8) A ako dlho asi vydrzi, ako normalny cukor? Vdaka!
OdpovědětVymazatTak to nepovím přesně, protože já tu nádobu mám trochu poškrábanou (kdysi jsem do ní dala něco, co se mixovat nemělo:o)), takže nepoznám, jestli cukr škrábe dál:o)
VymazatA jak dlouho vydrží? Já ho nejdéle měla asi 3 měsíce, pak se snědl. A cukr je konzervant, na něm se nemá skoro co zkazit:o)
díky za supr nápad! :) no a podobně se dá doma vyrobit i skořicový cukr.. :)
OdpovědětVymazat