Tažený štrúdl
Jablečný štrúdl - podzimní dezert mého děství. Pamatuju si, jak mamka dělala asi 8 šišek naráz, aby zbylo na každého, celý byt voněl jablky a skořicí a já si krájela jeden kousek za druhým, loupala jednotlivé vrstvy a užívala si každé patro zvlášť:o) Láska ke štrúdlu mi zůstala i do dospělosti, jen už dneska ho jím poněkud kulturněji a těsto mi vytahuje muž (protože jemu to tak jde...:o))). Recept je od mé maminky.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V hrnečku si rozmícháme vodu, sůl, vajíčko, ocet a olej. Na vál nasypeme mouku, udělám v ní důlek, do něj nalijeme tekutinu, promícháme s moukou a potom rukama vypracumeme vláčné a pružné těsto.
Těsto posadíme na pomoučené prkénko, přikopíme nahřátým hrncem (ten si rozehřejeme třeba nasucho na sporáku) a necháme 30 minut odpočívat.
Připravíme si čistou utěrku a pomoučíme ji. Vezme půlku těsta a buď ho rovnou začneme vytahovat přes klouby do velké a tenké placky a nebo si nejprve válečkem vyválíme a poté kloubama prstů vytahujeme do potřebné tenkosti. Těsto by mělo být tak tenké, že je přes něj vidět vzorek utěrky. Pokud se těsto hodně trhá, nahřejeme znovu hrnec a necháme ho prohřát. Pokud se udělá pár dírek, nevadí, lze je zalepit kouskem těsta:o)
Těsto si položíme na utěrku a celou plochu placky pokapeme rozpuštěným máslem. Na polovinu placky začneme vršit náplň: slabou vrstvou strouhanky, na ní oloupaná na plátky nastrouhaná jablka, posypeme cukrem (pokud jsou sladká jablka, není nutné cukrovat) a skořicí , poklademe rozinkami (ty je možné dopředu namočit do rumu, ale nutné to není) a znovu celou náplň pokapeme máslem.
Začneme placku pomocí utěrky rolovat (začínáme u části s náplní), hotový závin překlopíme opět pomocí utěrky na plech, vytvoříme konce závinu (těsto zamáčkneme a složíme pod štrúdl). Celý závin potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 160-180°C na 20-30 minut do zezlátnutí.
Po upečení závin opět potřeme máslem (aby kůrka změkla), pocukrujeme a můžeme podávat.
těsto na 2 šišky: | Náplň na 2 šišky (takže do každé dáme půl): |
300 g hladké mouky | 8 středních jablek |
2 lžíce oleje | strouhanka |
1 vejce | máslo (alespoň 100 g, možná více, je i na potření) |
1 lžíce kvasného octa | 2 hrsti rozinek |
sůl | skořice |
1/8 l vlažné vody | cukr (nemusí být) |
V hrnečku si rozmícháme vodu, sůl, vajíčko, ocet a olej. Na vál nasypeme mouku, udělám v ní důlek, do něj nalijeme tekutinu, promícháme s moukou a potom rukama vypracumeme vláčné a pružné těsto.
Těsto posadíme na pomoučené prkénko, přikopíme nahřátým hrncem (ten si rozehřejeme třeba nasucho na sporáku) a necháme 30 minut odpočívat.
Připravíme si čistou utěrku a pomoučíme ji. Vezme půlku těsta a buď ho rovnou začneme vytahovat přes klouby do velké a tenké placky a nebo si nejprve válečkem vyválíme a poté kloubama prstů vytahujeme do potřebné tenkosti. Těsto by mělo být tak tenké, že je přes něj vidět vzorek utěrky. Pokud se těsto hodně trhá, nahřejeme znovu hrnec a necháme ho prohřát. Pokud se udělá pár dírek, nevadí, lze je zalepit kouskem těsta:o)
Těsto si položíme na utěrku a celou plochu placky pokapeme rozpuštěným máslem. Na polovinu placky začneme vršit náplň: slabou vrstvou strouhanky, na ní oloupaná na plátky nastrouhaná jablka, posypeme cukrem (pokud jsou sladká jablka, není nutné cukrovat) a skořicí , poklademe rozinkami (ty je možné dopředu namočit do rumu, ale nutné to není) a znovu celou náplň pokapeme máslem.
Začneme placku pomocí utěrky rolovat (začínáme u části s náplní), hotový závin překlopíme opět pomocí utěrky na plech, vytvoříme konce závinu (těsto zamáčkneme a složíme pod štrúdl). Celý závin potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 160-180°C na 20-30 minut do zezlátnutí.
Po upečení závin opět potřeme máslem (aby kůrka změkla), pocukrujeme a můžeme podávat.
Mňam hned bych si dala , dělám i pivní je stejně výbornej a taky dělám 6-8 šišek a mizí jak tající sníh.....
OdpovědětVymazatprosim vas napiste aj ten pivny recept dakujem
VymazatCesto je hrubsie a chrumkavejsie?! Aj ja si poprosim recept. Monika
Vymazatpivní štrúdl
Vymazat1/2 hery
1/2 kg hladké mouky
1/2 lahve piva
z těchto surovin zpracujeme na vále těsto mám z dávky 6 závinů
Marcelka, tak túto štrúdľu si z detstva pamätám aj ja. Hlavne to, ako bol na stole biely ľanový obrus a mamina behala okolo stola ako vesmírna obežnica a ťahala. Je to dobrota a mala by som ju už konečne vyskúšať i ja. Andrea
OdpovědětVymazatJá si z dětství pamatuji tažený štrůdl od babičky. Vždycky (s mou pomocí) vytahala těsto přes celý stůl, naplnila, zamotala a uložila jako jednoho obrovského hada na plech :)
OdpovědětVymazatDobry vecer Marcelka.
OdpovědětVymazatHned zajtra vyskusam tento recept, vsetci mame radi strudlu.
Som zvedava ako mi deti zareaguju na makovu ;)
Prajem pekny vikend.
Monika
Budu asi působit jako rýpal, ale sama jsem tu chybu dělávala taky. Štrúdl se píše s čárkou, nikoli s kroužkem nad u. ;-)
OdpovědětVymazatDěkuji za rýpnutí, to jsem vůbec nevěděla:o) Opravím to.o)
VymazatJá to taky dlouho nevěděla, ale prý je to etymologickým původem slova. :)
Vymazat