Vepřová pečeně na zázvoru
Muž dostal chuť na nějakou klasiku a ideálně z vepřového. Tak jsme opět otevřeli kuchařku Romana Vaňka a vybrali vepřovou pečení na zázvoru. Oproti původnímu receptu jsem ale zdvojnásobila dobu pečení (po 45 minutách pečení nemělo maso ještě vůbec barvu, doba pečení je v receptu upravena) a příště bych udělala dvojnásobek výpeku (takže zdvojnásobit množství cibule a vody - případně později upravím:o))
1 kg vepřových kotlet s kostí (nebo 800g bez kosti)
1 lžíce sušeného zázvoru
1/2 lžičky celého kmínu
2 větší cibule
60 g sádla
300 ml vody
sůl
Kotlety v celku posypeme zázvorem ze všech stran. Bohatě osolíme a okmínujeme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Orestujeme ji na středním ohni v pekáči nebo na pánvi na sádle dozlatova (ne víc, ještě dojde s masem). Pak na ní přidáme maso, které ze všech stran orestujeme dozlatova. Takto připravené maso s cibulí podlijeme vodou, vložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pečeme hodinu a půl (v původním receptu je jen 45 minut, ale po této době nemělo maso ještě vůbec správnou barvu). Během pečení zhruba každých 10-15 minut poléváme maso výpekem z pekáče.
Po upečení vyndáme maso a výpek zprudka asi 2 minut svaříme. Maso naporcujeme a přeléváme výpekem.
Jako příloha se hodí bramborový knedlík, karlovarský knedlík a nebo dietně jen vařený brambor:o)
Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.
1 kg vepřových kotlet s kostí (nebo 800g bez kosti)
1 lžíce sušeného zázvoru
1/2 lžičky celého kmínu
2 větší cibule
60 g sádla
300 ml vody
sůl
Kotlety v celku posypeme zázvorem ze všech stran. Bohatě osolíme a okmínujeme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Orestujeme ji na středním ohni v pekáči nebo na pánvi na sádle dozlatova (ne víc, ještě dojde s masem). Pak na ní přidáme maso, které ze všech stran orestujeme dozlatova. Takto připravené maso s cibulí podlijeme vodou, vložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pečeme hodinu a půl (v původním receptu je jen 45 minut, ale po této době nemělo maso ještě vůbec správnou barvu). Během pečení zhruba každých 10-15 minut poléváme maso výpekem z pekáče.
Po upečení vyndáme maso a výpek zprudka asi 2 minut svaříme. Maso naporcujeme a přeléváme výpekem.
Jako příloha se hodí bramborový knedlík, karlovarský knedlík a nebo dietně jen vařený brambor:o)
Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.
Komentáře
Okomentovat
Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.