Svěží tvarohovo-borůvkovo-rybízový koláč

S rybízovými recepty nekončíme (no možná je tento letos poslední:o)). Tenhle koláč mě zaujal svým sýrovo-tvarohovým složením a téměř absencí mouky. Je moc dobrý, lehký, celkem dietní (porce = 1/12 koláče má 690 KJ) a rychlý. 

 
250 g rybízu, borůvek nebo jiného drobného ovoce
200 g tvarohu (já použila tučný, ale je to asi jedno)
200 g žervé, lučiny nebo Philadelphie
120 g cukru moučka (nebo mix domácího vanilkového cukru a cukru moučky, pak není potřeba vanilkový extrakt - viz dále)
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
60 g dětské krupičky
30 g polohrubé mouky
60 ml kefíru nebo mléka

Troubu předehřejeme na 180° C. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
V míse promícháme tvaroh a žervé s cukrem
(asi 50 g vanilkového cukru a 70 g moučkového, vanilkový extrakt jsem pak už nedávala).Přidáme vejce a vanilkový extrakt. Přisypeme krupičku a mouku, přidáme kefír nebo mléko a promícháme.
Těsto vlijeme do formy, vršek posypeme rybízem a pečeme 45 minut. 

Pokud je rybíz hodně kyselý (jako byl ten náš), doporučuji koláč před konzumací pocukrovat. 



 
Zdroj: Hanka Michopulu: Recepty z farmářského trhu II

Komentáře

  1. Moc hezký blog, krásné fotky a z těch receptů se mi chce slintat:) Budu se sem ráda vracet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu:o) A i já se k tobě chodila inspirovat, jsou tu minimálně dva recepty od tebe:o)

      Vymazat
  2. Dneska jsem delala tento a musim priznat,ze tenjogurtovy kolac s drobenkou mi chutna vic:)) zabitulka z nyxu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle nám s mužem připomínal rýžový nákyp - a ten mi můžem:o))

      Jogurtový koláč s drobenkou je úplně jiný a asi bude chutnat více lidem...

      Vymazat
  3. Hmm, vypadá úžasně, ten bych zkusit mohla:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Koláč dnes ozkoušen, budu péct častěji. Pekla jsem na 170°C v horkovzduchu, 40 minut stačilo, příště asi zkusím 160°C, vršek byl již hnědý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HOrkovzduch to chce určitě o 20°C méně, než klasická trouba. Koukám, že to v receptu nemáím, tak se omlouvám...

      Vymazat
  5. Uzasny, moc dekuji za recept! Lehky, dobry, snadny... hned byl pryc 😬

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů