Svěží tvarohovo-borůvkovo-rybízový koláč
S rybízovými recepty nekončíme (no možná je tento letos poslední:o)). Tenhle koláč mě zaujal svým sýrovo-tvarohovým složením a téměř absencí mouky. Je moc dobrý, lehký, celkem dietní (porce = 1/12 koláče má 690 KJ) a rychlý.
250 g rybízu, borůvek nebo jiného drobného ovoce
200 g tvarohu (já použila tučný, ale je to asi jedno)
200 g žervé, lučiny nebo Philadelphie
120 g cukru moučka (nebo mix domácího vanilkového cukru a cukru moučky, pak není potřeba vanilkový extrakt - viz dále)
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
60 g dětské krupičky
30 g polohrubé mouky
60 ml kefíru nebo mléka
Troubu předehřejeme na 180° C. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
V míse promícháme tvaroh a žervé s cukrem (asi 50 g vanilkového cukru a 70 g moučkového, vanilkový extrakt jsem pak už nedávala).Přidáme vejce a vanilkový extrakt. Přisypeme krupičku a mouku, přidáme kefír nebo mléko a promícháme.
Těsto vlijeme do formy, vršek posypeme rybízem a pečeme 45 minut.
Pokud je rybíz hodně kyselý (jako byl ten náš), doporučuji koláč před konzumací pocukrovat.
Zdroj: Hanka Michopulu: Recepty z farmářského trhu II
250 g rybízu, borůvek nebo jiného drobného ovoce
200 g tvarohu (já použila tučný, ale je to asi jedno)
200 g žervé, lučiny nebo Philadelphie
120 g cukru moučka (nebo mix domácího vanilkového cukru a cukru moučky, pak není potřeba vanilkový extrakt - viz dále)
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
60 g dětské krupičky
30 g polohrubé mouky
60 ml kefíru nebo mléka
Troubu předehřejeme na 180° C. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
V míse promícháme tvaroh a žervé s cukrem (asi 50 g vanilkového cukru a 70 g moučkového, vanilkový extrakt jsem pak už nedávala).Přidáme vejce a vanilkový extrakt. Přisypeme krupičku a mouku, přidáme kefír nebo mléko a promícháme.
Těsto vlijeme do formy, vršek posypeme rybízem a pečeme 45 minut.
Pokud je rybíz hodně kyselý (jako byl ten náš), doporučuji koláč před konzumací pocukrovat.
Zdroj: Hanka Michopulu: Recepty z farmářského trhu II
Moc hezký blog, krásné fotky a z těch receptů se mi chce slintat:) Budu se sem ráda vracet.
OdpovědětVymazatDěkuji za pochvalu:o) A i já se k tobě chodila inspirovat, jsou tu minimálně dva recepty od tebe:o)
VymazatDneska jsem delala tento a musim priznat,ze tenjogurtovy kolac s drobenkou mi chutna vic:)) zabitulka z nyxu
OdpovědětVymazatTenhle nám s mužem připomínal rýžový nákyp - a ten mi můžem:o))
VymazatJogurtový koláč s drobenkou je úplně jiný a asi bude chutnat více lidem...
Hmm, vypadá úžasně, ten bych zkusit mohla:-)
OdpovědětVymazatAjka
Koláč dnes ozkoušen, budu péct častěji. Pekla jsem na 170°C v horkovzduchu, 40 minut stačilo, příště asi zkusím 160°C, vršek byl již hnědý.
OdpovědětVymazatHOrkovzduch to chce určitě o 20°C méně, než klasická trouba. Koukám, že to v receptu nemáím, tak se omlouvám...
VymazatUzasny, moc dekuji za recept! Lehky, dobry, snadny... hned byl pryc 😬
OdpovědětVymazat