Ovocný koláč z jogurtového těsta
Po roce je opět čas rybízu, višní a podobného kyselejšího ovoce a já se vracím k tomuhle jednoduchému a výbornému koláči, který už loni slavil velký úspěch. K přípravě nepotřebujete žádné roboty a mixery, stačí mísa, vařečka a ruce. Koláč je krásně vláčný a drobenka z ovesných vloček skvěle křupe a vy máte pocit, že jste si koláč posypali skořicovým müsli. Je jen o maličko složitější než klasická bublanina, ale mnohem chutnější.
Kromě rybízu lze použít už zmíněné višně, třešně, borůvy, maliny, ale klidně i jahody - jakékoliv šťavňatější ovoce. Já jsem od totohle koláče použila už kde co, na fotce je koláč z rybízu a borůvek (v poměru 2:1).
Recept není nic nového, znáte ho mnozí z loňska, jen jsem pořídila nové fotky:o)
Těsto:
200 ml bílého jogurtu (holandie)
1 vejce
80 g třtinového cukru
120 g hladké mouky nebo špaldové (použila jsem špaldovou, proto ta barva, z hladké mouky je koláč světlejší)
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nebo lze použít vanilkový cukr, pak je lepší ubrat trochu z třtinového cukru)
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
500 g ovoce (platí pro drobnější lehčí ovoce, větší kusy jako třešně nebo višně mohou vážit víc)
Drobenka:
70 g másla
70 g polohrubé mouky (může být i celozrnná)
50 g třtinového cukru
60 g ovesných vloček
špetka soli
1 lžička skořice
Všechny suroviny na drobenku smícháme dohromady a prsty vypracujeme drobenku (není zcela sypká, tvoří se hrudky, ale to nevadí).
Ovoce omyjeme a pokud má pecky, vypeckujeme a šťávu slijeme.
Zapneme troubu na 170°C (horkovzdušnou na 160) a máslem vymažeme koláčovou formu o průměru 27 cm.
Vypracujeme těsto - jogurt, vejce a cukr nasypeme do mísy a rozmícháme. Přidáme mouku se solí a práškem do pečiva a vymícháme hladké polotekuté těsto. Nalijeme a rozprostřeme do formy, posypeme ovocem (ideálně ve dvou vrstvách), nahoru rozdělíme drobenku a v rozehřáté troubě pečeme asi 30 minut do zezlátnutí.
Zdroj: http://kitchenette.cz/clanek/59-visnovy-kolac-z-jogurtoveho-testa (já jsem v receptu ubrala trochu cukru)
Kromě rybízu lze použít už zmíněné višně, třešně, borůvy, maliny, ale klidně i jahody - jakékoliv šťavňatější ovoce. Já jsem od totohle koláče použila už kde co, na fotce je koláč z rybízu a borůvek (v poměru 2:1).
Recept není nic nového, znáte ho mnozí z loňska, jen jsem pořídila nové fotky:o)
Těsto:
200 ml bílého jogurtu (holandie)
1 vejce
80 g třtinového cukru
120 g hladké mouky nebo špaldové (použila jsem špaldovou, proto ta barva, z hladké mouky je koláč světlejší)
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nebo lze použít vanilkový cukr, pak je lepší ubrat trochu z třtinového cukru)
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
500 g ovoce (platí pro drobnější lehčí ovoce, větší kusy jako třešně nebo višně mohou vážit víc)
Drobenka:
70 g másla
70 g polohrubé mouky (může být i celozrnná)
50 g třtinového cukru
60 g ovesných vloček
špetka soli
1 lžička skořice
Všechny suroviny na drobenku smícháme dohromady a prsty vypracujeme drobenku (není zcela sypká, tvoří se hrudky, ale to nevadí).
Ovoce omyjeme a pokud má pecky, vypeckujeme a šťávu slijeme.
Zapneme troubu na 170°C (horkovzdušnou na 160) a máslem vymažeme koláčovou formu o průměru 27 cm.
Vypracujeme těsto - jogurt, vejce a cukr nasypeme do mísy a rozmícháme. Přidáme mouku se solí a práškem do pečiva a vymícháme hladké polotekuté těsto. Nalijeme a rozprostřeme do formy, posypeme ovocem (ideálně ve dvou vrstvách), nahoru rozdělíme drobenku a v rozehřáté troubě pečeme asi 30 minut do zezlátnutí.
Zdroj: http://kitchenette.cz/clanek/59-visnovy-kolac-z-jogurtoveho-testa (já jsem v receptu ubrala trochu cukru)
Na kolik stupñu se má vyhrát trouba ???
OdpovědětVymazatJe to napsané v receptu - 170°C, nebo 160 v případě horkovzduchu.
Vymazatmockrát dekuji !!!! Práve ho pripravuji tak doufám ze se povede.
VymazatJá tomu věřím, u nás taky zmizel hodně rychle a opakovalo se to vždy, když jsem ho upekla:o)
OdpovědětVymazat8 kolacu za tyden? Tak to je slusny vykon, tak moc kolacu za tak kratkou dobu jsem asi nikdy neupekla:-) ale je to dukaz, ze je kolac opravdu dobry:-)
OdpovědětVymazatMarcelo,
OdpovědětVymazattak právě jsem ho dala péct do trouby !
Dostala jsem od sousedů višně a ještě k nám padají mirabelky přes plot, tak jsem zvolila tuto kombinaci.
Včera jsem dělala pečený čaj a dnes odpoledne mi má zelinář dovézt okurky a meruňky na zavařování a knedlíky.
Nenudím se ;-)
tak doufám, že koláč bude chutnat:o) Mirabelky miluju, ty se taky budou hodit:o)
OdpovědětVymazatHotovo, vůbec není špatný ;-)
OdpovědětVymazatFamozny recept! Dekuji za inspiraci, "pani Pradobrotova" ;)
OdpovědětVymazatPouzila jsem visne a josty, chutna kombinace. Pekla jsem podvecer a zbyla uz jen pulka. I to proto,ze jsem ji schovala pro zitrejsi navstevu ;)
Mám si na úřadě nechat změnit jméno?:oD
VymazatJsem moc ráda, že vám koláč chutnal a že se tak rychle snědl:o)
Dneska ho asi udělám, jen nemám zmiňované druhy ovoce, ale mám ostružiny a rebarboru, tak snad to z toho půjde a bude to dobré :-)
OdpovědětVymazatostružiny a rebarbora znějí dobře, téhle kombinace bych se nebála:o)
VymazatNo mne sa ten spodok tak pekne neupiekol, vobec nebol nadychany, skor taky zbity a isla som presne podla receptu.
OdpovědětVymazatMilují vaše fotky a jídla z tohoto blogu se mi vždy povedou a chutnají všem! A jinak tomu není ani u tohodle koláče. Dekuji za tento blog ;)
OdpovědětVymazatDĚLALA JSEM HO NĚKOLIKRÁT A NAPŘÍKLAD MŮJ TAŤULDA MI FURT ŘÍKÁ AŤ BEZ KOLÁČE NEJEZDÍM :D JE ŠPIČKOVÝ!
OdpovědětVymazatTento týden jsem dělala dvakrát. Poprvé s malinama (to bylo dosti kyselé, ale i tak chutnal) a včera s borůvkama a ten je teda úžasný. Na vysypání plechu jsem použila kokos. (Verča S.)
OdpovědětVymazatProsím do jak velké formy je tento koláč? Abych neměla jen placku 😀
OdpovědětVymazatMoje koláčová forma má 27 vm v průměru.
Vymazat