Tvarohové knedlíky jahodové
Jahody miluju v jakékoliv úpravě a nejinak je tomu i u knedlíků. Nejlepší je pro mě kombinace s tvarohovým těstem - jak chuťově, tak na přípravu. S těstem se totiž velmi hezky pracuje, neřídne, nepatlá se (nebo stačí trochu podsypávat moukou) a nemusíte čekat, až vám vykyne. Tenhle recept jsem objevila ještě jako nezkušená kuchařka a hned první pokus byl trefa do černého. Zkoušela jsem i jiné recepty na tvarohové knedlíky, ale vždycky jsem se vrátila k tomuhle ozkoušenému a nejlepšímu.
Knedlíky je nejlepší uválet, uvařit a hned sníst, ale dají se uvařené skladovat i dva dny v lednici a ohřívat nad párou, nebo v lepším případě syrové (=neuvařené) zamrazit a pak třeba dávno po sezoně jahod je přímo z mrazáku vhodit do vroucí vody a vařit stejně jako čerstvé (viz recept).
200 g hrubé mouky (a další na případné dosypání)
sůl,
1 žloutek
----------------------------------------------------------------
Všechny ingredience smícháme a rukou vypracujeme těsto, které se nelepí (ale s přisypáváním mouky to nepřeháníme). Z těsta odebíráme kusy asi do dlaně velké, vypracujeme z nich váleček cca 3 cm v průměru, rozpláceneme na vále (viz foto níže), posadíme na něj jahody (střední velikosti), oddělíme od sebe těsto na jednotlivé knedlíky, prsty postupně vytahujeme těsto a spojíme ho nad jahodou a po stranách, zahladíme spoje, poválíme v dlani a vypracujeme tak kulatý knedlík.
Vaříme ve vroucí lehce osolené vodě cca 8-10 minut od chvíle, co vyplavou na hladinu. Podáváme s nastrouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a máslem, nebo třeba oslazenou zakysanou smetanou.
A jedna ukázka se zakysanou smetanou
Knedlíky je nejlepší uválet, uvařit a hned sníst, ale dají se uvařené skladovat i dva dny v lednici a ohřívat nad párou, nebo v lepším případě syrové (=neuvařené) zamrazit a pak třeba dávno po sezoně jahod je přímo z mrazáku vhodit do vroucí vody a vařit stejně jako čerstvé (viz recept).
Rozpis cca na 26 malých knedlíků (2,5 porce)
250 g tučného tvarohu ve vaničce200 g hrubé mouky (a další na případné dosypání)
sůl,
1 žloutek
----------------------------------------------------------------
Všechny ingredience smícháme a rukou vypracujeme těsto, které se nelepí (ale s přisypáváním mouky to nepřeháníme). Z těsta odebíráme kusy asi do dlaně velké, vypracujeme z nich váleček cca 3 cm v průměru, rozpláceneme na vále (viz foto níže), posadíme na něj jahody (střední velikosti), oddělíme od sebe těsto na jednotlivé knedlíky, prsty postupně vytahujeme těsto a spojíme ho nad jahodou a po stranách, zahladíme spoje, poválíme v dlani a vypracujeme tak kulatý knedlík.
Vaříme ve vroucí lehce osolené vodě cca 8-10 minut od chvíle, co vyplavou na hladinu. Podáváme s nastrouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a máslem, nebo třeba oslazenou zakysanou smetanou.
A jedna ukázka se zakysanou smetanou
Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept, knedlíky prostě nemají chybu.. úplně mi připomněly dětství. =) Zdraví vás Zuzka
OdpovědětVymazatJsem ráda, že se povedly:o) Já se už se nemůžu dočkat sezony jahod!
VymazatS půlkou blumy jich bylo jen 9, ale luxusních. Příště zkusíme borůvky, ale potřebovali bysme recept na tu borůvkovou zálivku, co mají ve Ferdinandě. ;-) HI
OdpovědětVymazatDěkuji za další skvělý recept! Jsou výborné!
OdpovědětVymazatVeronika
Děkuji za recept, byly skvělé a i já jsem je zvládla :)
OdpovědětVymazatMací,vážně výborný ��
OdpovědětVymazatMuzu pouzit mascarpone misto tvarohu?
OdpovědětVymazatTo si nejsem úplně jistá, jak by dopadl výsledek.. zkusit se to může..
VymazatZkoušela jste i s meruňkami?
OdpovědětVymazatJj, zkousela a jsou taky vytecne!
VymazatSuper, ale bylo jich jen 11. Skandálně málo! Požaduji opakování ceremoniálu!! HI
OdpovědětVymazat