Sladký loupák (makovka)
Další milovaná věc z dětství je loupák - sladký rohlík posypaný mákem, který se dal oloupat z tmavé kůrky a nejlepší byl s máslem a marmeládou! Dnes je celkem problém dobrý loupák sehnat, většina kupovaných jsou vyhnané zřejmě kypřícím práškem, místo pořádného nezdravého sádla používají pekaři rostlinný tuk a prostě to celkově není ono. Tyhle domácí jsou opravdu dobré a poctivé!
Po několika pečeních můžu prohlásit, že jsou to opravdu asi nejlepší loupáky, co jsem kdy jedla. Zrovna nedávno jsem část loupáku nechala v igelitovém pytlíku 3 dny v chlebníku (schován za chleba byl prostě přehlídnut) a i ten čtvrtý den byl rohlík velmi chutný. Už trochu gumový, ale ne vyschlý a tvrdý. Takovouhle konzistenci mívají loupáky z těch lepších pekáren druhý den (třetí a čtvrtý den jsou tvrdé a nepoživatelné), tyhle sádlové jsou i čtvrtý den stále dobré!
450 ml vlažného mléka (polotučného)
1 kg hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla
12 g soli
60 g čerstvého droždí v kostce
1 vejce
na dokončení:
1 rozšlehané vejce na potření (v originálním receptu jsou psané 2, ale já použila jedno a ještě mi zbylo)
3 lžíce máku
Do mísy nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny. Promícháme , přendáme do robota a necháme ho míchat asi 10 minut (případně zpracujeme v ruce). Dohladka vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál (mám silikonový vál a sypat moukou jsem ho nemusela, dřevěný raději posypejte), rozdělíme na 4 stejné díly a z nich vypracujeme bochánky. Lehce posypeme moukou, zakryjeme utěrkou, nebo folií a necháme 45 minut zrát.
Vyzrále bochánky vyválíme na válu do kruhu o síle 4 mm a rozřežeme ho na 6 stejných trojúhelníků (jeden řez vodorovně, dva diagonálně). Ty pak smotáme směrem od základny ke špičce. Špičku rohlíku zatlačíme, aby se nám neodhlipovala, nebo se rohlík nerozmotal. (Já raději ještě rohlík několikrát v původním směru lehce rozválím, aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely). Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřenějších podkov. Konce zamáčkneme naplacato k plechu a necháme ještě 45 minut kynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem. Pečeme v rozehřáté troubě na 160°C asi 15-20 minut, dokud nejsou rohlíčky hnědé.
Pokud budete chtít dělat jiné tvary než rohlíky, není problém. Vyzkoušela jsem umotat houstičky i jidáše a oboje na tohle těsto perfektně funguje:o) Návod na motání jidášů je u receptu na jidáše. Housky můžete umotat ze tří dílů jako copánek a nebo jako pletýnku - návod u receptu na klasické housky. Velikost zachováme stejnou jako u rohlíčků, takže každý bochánek rozdělte na šest dílů a z nich pak dělejte jidáše nebo housky.
Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.
Po několika pečeních můžu prohlásit, že jsou to opravdu asi nejlepší loupáky, co jsem kdy jedla. Zrovna nedávno jsem část loupáku nechala v igelitovém pytlíku 3 dny v chlebníku (schován za chleba byl prostě přehlídnut) a i ten čtvrtý den byl rohlík velmi chutný. Už trochu gumový, ale ne vyschlý a tvrdý. Takovouhle konzistenci mívají loupáky z těch lepších pekáren druhý den (třetí a čtvrtý den jsou tvrdé a nepoživatelné), tyhle sádlové jsou i čtvrtý den stále dobré!
450 ml vlažného mléka (polotučného)
1 kg hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla
12 g soli
60 g čerstvého droždí v kostce
1 vejce
na dokončení:
1 rozšlehané vejce na potření (v originálním receptu jsou psané 2, ale já použila jedno a ještě mi zbylo)
3 lžíce máku
Do mísy nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny. Promícháme , přendáme do robota a necháme ho míchat asi 10 minut (případně zpracujeme v ruce). Dohladka vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál (mám silikonový vál a sypat moukou jsem ho nemusela, dřevěný raději posypejte), rozdělíme na 4 stejné díly a z nich vypracujeme bochánky. Lehce posypeme moukou, zakryjeme utěrkou, nebo folií a necháme 45 minut zrát.
Vyzrále bochánky vyválíme na válu do kruhu o síle 4 mm a rozřežeme ho na 6 stejných trojúhelníků (jeden řez vodorovně, dva diagonálně). Ty pak smotáme směrem od základny ke špičce. Špičku rohlíku zatlačíme, aby se nám neodhlipovala, nebo se rohlík nerozmotal. (Já raději ještě rohlík několikrát v původním směru lehce rozválím, aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely). Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřenějších podkov. Konce zamáčkneme naplacato k plechu a necháme ještě 45 minut kynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem. Pečeme v rozehřáté troubě na 160°C asi 15-20 minut, dokud nejsou rohlíčky hnědé.
Pokud budete chtít dělat jiné tvary než rohlíky, není problém. Vyzkoušela jsem umotat houstičky i jidáše a oboje na tohle těsto perfektně funguje:o) Návod na motání jidášů je u receptu na jidáše. Housky můžete umotat ze tří dílů jako copánek a nebo jako pletýnku - návod u receptu na klasické housky. Velikost zachováme stejnou jako u rohlíčků, takže každý bochánek rozdělte na šest dílů a z nich pak dělejte jidáše nebo housky.
Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.
výborný recept... pekla jsem z poloviční dávky (půl vejce do těsta, půl na pomazání :)
OdpovědětVymazatTaky to tak obvykle dělám, z kila mouky je toho hrozně moc:o))
VymazatJsou výborné a s makovkama z obchodu se vůbec nedají srovnat! Asi je budu péct pravidelně i do zásoby (spolu s rohlíkama).
OdpovědětVymazatNo makovky od pekařství Kabát jsou skoro tak dobrý jako tyhle loupáky:o)) Ale jinak konkurecnci nemaj, to je pravda:o)
VymazatJá je do zásoby peču, mám jich vždycky plný mrazák. Tenhle týden jsem cchtěla zas, ale mám tu ještě dost švestek na zpracování, tak musím nejdřív ty:o)
Doma chutnají všem a klasické bílé rohlíky měly taky úspěch, takže budu určitě péct pravidelně - a chci určitě zkusit i variantu s kousky čokolády
VymazatJeště se chystám vyzkoušet chleba (ale kvasnicový, ne kváskový) a taky nějakou celozrnější variantu rohlíků - už se nemůžu dočkat, až si o víkendu zařádím v kuchyni :-)
pokud máte rádi hutnější chleby, doporučuju ten zadělávaný černým pivem, ten je opravdu moc dobrý. A žitno-pšeničné housky jsou taky moc dobré, zvlášť když se použije nějaký aromatičtější olej:o)
VymazatKlidně se po víkendu pochlubte s výsledem, jestli se povedly nebo ne:o)
Dobry vecer, muzu poprosim o recept na Vase bile rohliky?
VymazatJinak loupaky se mi uz pecou tak se na ne tesime😉
Hledejte v abecednim rejtriku "bílé pšeničné pečivo"
VymazatTak se chlubím :-) Byla to fuška (4 hodiny hopsání po kuchyni, musela jsem si na to dokonce rozkreslit plán prací, abych to pak stíhala šoupat do trouby jedno za druhým), ale máme teď solidní zásobu všeho (jen ty čokomakovky už padly za vlast - dělala jsem jich na zkoušku jen 6)
OdpovědětVymazathttps://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1293080_10201019756388340_834069820_o.jpg
Slušná úroda:o) Doufám, že všechno chutnalo a mělo úspěch:o) když se peče víc věcí najednou a zvlášť, když je to z kynutého těsta nebo kvásku, tak si taky píšu rozpis, kdy co zadělat, vykynout a upéct:o)
VymazatPřed chvílí vytaženo z trouby, děláno z poloviční dávky (asi u toho zůstanu, líp se to zpracovává - dělám to ručně - a recept je poměrně jednoduchý na to, abych to kdykoliv zopakovala) a naprostá spokojenost.:-)
OdpovědětVymazatperfektní ,dělám těsto v pekárně ,jen vyzkouším to sádlo,to musí být mńamka
OdpovědětVymazatsádlo tomu dodává vláčnost, loupáky z něj jsou opravdu moc dobré!
VymazatDobrý den, dnes jsem vyzkoušela makovky dle vašeho receptu, se sádlem. Těsto jsem dělala v pekárně. Je nádherně nadýchané,jako šlehačka. Ale v troubě, se mi makovky trochu zdeformovaly a rozlepily, ale nebudu házet flintu do žita a budu zkoušet dál. Chuťově jsou bezkonkurenční:-)
OdpovědětVymazatjestli je problém u rohlíků, tak ty se musí maličko poválet a hlavně dát spojem na plech (aby neměly šanci se rozmotat). První várka se mi taky příliš nepovedla, víc než polovina rohlíků byla rozšklebená, ale na chuti jim to nic neubralo:o)
VymazatJsem ráda, že chuťově Vás přesvědčily:o)
Dá se prosím něčím nahradit to sádlo nemám ho doma :-(
OdpovědětVymazatHodně lidí peče loupáky z másla, tak bych klidně zkusila to:o)
VymazatA běžně se v pekárnách pečou z rostlinných tuků, ale to bych fakt nedoporučovala:o)
Děkuji včera už sem to nevydržela a skusila to máslo a super všem moc chutnalo .-D děkuji .
VymazatDíky za recept. Těsto bylo naprosto luxusní, měkkoučké a vláčné. Moje babička mi vždycky říkala, že nejlepší kynuté těsto je ze sádla a já na ni tehdy (v pubertě) hleděla jako na blázna.... Měla jsi, babičko, naprostou pravdu :-). Uvidím, jaké budou po upečení, ale jsem přesvědčena, že výborné. Nebudou to sice makovky, bo nemám doma nemletý mák, ale posypu je mandlovými lupínky. Snad je nepokazím :-D.
OdpovědětVymazatMandlema se snad nedá zkazit nic, natož tyhle loupáky:o) Posyp nemusí být nutně makový:o))
VymazatA babička měla velkou pravdu, kynuté těsto ze sádla je prostě dobré (a taky bohužel nezdravé, ale z oleje to není ono, ne a ne!:o))
Olej do kynutého těsta, to nikdy! Já většinou dávám máslo nebo, když je hodně zle, tak heru nebo stellu, ale takové těsto se fakt povede málokdy... Už pomažou do trouby :-)
VymazatÚplně jste mne tím receptem navnadila, že ho chci zítra zkusit. Jen mám takovou blbou otázku. To tedy nezaděláváte kvásek, ale rovnou vše "naházíte" dohromady? Mne vždy učili, že droždí nesmí přijít do styku se solí, jinak se kvasinky "neaktivují"....? :-)
OdpovědětVymazatJá jsem se tomu na první přečtení taky divila, že se nenechává vzejít kvásek, ale fakt to funguje i bez toho kvásku nebo omládku...
VymazatJa jsem teda "barbar", co dela kynuta testa v pekarne a tam se to smicha v podstate hned pokazde a jeste se mi nestalo, ze by se testo nepovedlo :-) teda krome pripadu, ze jsem tam zapomela dat drozdi :-D :-D Ale taky me to vzdycky ucili jako vas :-)
VymazatMarcelko, musim rict, ze loupacky jsou bozske. Priste si do nich dam o neco vic cukru, aby byly trochu sladsi, ale jsou bomba. Vlacne, dobroucke :-) jen se po nich zaprasilo :-)
OdpovědětVymazatNejsou pravda moc sladké, kupované jsou určitě sladší, ale nám takhle chutnají:o) Každý podle svého gusta:o)
VymazatU nás se po nich taky rychle zapráší:o)
Tak jsem se do toho na radu Janči K. pustila a celkem jsem to zvládla. Sice jsem dělala všemožné tvary, jak mě zrovna napadlo (protože loupáky ne a ne zamotat :-D), ale i tak jsou dobré. Jen stejně, jako Janča musím říct, že příště více cukru,aby to bylo jako loupák :-).
OdpovědětVymazathttps://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/q71/s480x480/1555358_10203114798381313_31039740_n.jpg
Každý dle svého gusta, já mám loupáky raději méně sladké, manžel si je stejně maže medem nebo marmeládou, takže cukru má dost:o)
VymazatAle podle fotky bych tipla, že je máte málo upečené, zdají se mi dost světlé... Nechaal bych je ještě tak pět minutek (holt každému peče trouba jinak).
Dobrý den, zítra se chystám na tyto loupáčky, a chtěla bych se zeptat, budu dělat těsto v pekárně, tam je u mě jistota, že se vždy povede :-) ale jestli když těsto vytáhnu vykynuté a rozdělím ho na ty bochánky, jestli ještě musím nechat 45minut kynout? nebo jestli už můžu rovnou těsto zpracovat. Děkuji za odpověď, určitě se pak podělím se svým zážitkem z pečení. Petra.
OdpovědětVymazatZadělejte v pekárně, nechte v ní vykynout a pak už rovnou zpracujte do rohlíků /housek. Ty pak nechte vykynout na plechu, jak je v recpetu uvedeno:o) Určitě se povedou:o)
VymazatZdravim dobbre co dobře VYNIKAJICI konečně jsem narazil na paradni recept.Ja tam přidal ještě nugetu kvůli dětem.Jen se zaprašilo.Dik a všem přeji jen ton nej.Hoj Rene
OdpovědětVymazatNikdy jsem loupáky péct nezkoušela, ale včera jsem se odhodlala, upekla prvních 12 ks z polovičního množství a byla jsem výsledkem opravdu mile překvapena. :)) Doma všem moc chutnají a asi budu muset v brzké době udělat další várku! :) Mockrát děkuji za dokonalý recept! :) Zuzka
OdpovědětVymazatDělala jsem podruhé a rovnou celou dávku..polovina těsta z celozrnné pšeničné a celozrnné špaldové..bohužel jsem v zahraničí kde není sádlo, to jsem nahradila máslem a trochou oleje a dala jsem i třtinový cukr..jen jsem pekla kratší dobu a jsou úžasné a vláčné!:-)
OdpovědětVymazatKdyž není sádlo, tak nahradit normálně máslem jde, jen nezůstanou tak dlouho vláčné.
VymazatJá je zrovna o víkendu pekla ve staré elektrické troubě (jiné než jsem zvyklá) a musela jsem péct o dost déle, aby chytly barvu. Holt se musí respektovat vlastnosti každé trouby:o)
Jsem ráda, že se povedly a chutnaly!:o)
Vynikající!!! Vyzkoušela jsem hodně receptů na loupáky, většinou byly dobré, ale takové hutné, prostě to nebylo ono. Tohle je ale bomba!!!!! Moc děkuju za recept. Lucie
OdpovědětVymazatVyborne!!! Opravdu se testo zpracovava vyborne a jsou vynikajici!! Slavily veliky uspech! Dekuji za recept Verča
OdpovědětVymazatNo dnes je pecu snad podesate. Staly se z nich nasi oblibenci :)
OdpovědětVymazatVýborné! Povedly se na výbornou. :) Děkuji mnohokrát za parádní recept. Všechny recepty podle Vás vychází na jedničku, naposledy třeba linecký jablkový koláč - též "pecka". :)
OdpovědětVymazatV pátek jsem pekla z 1kg na víkend a báječně se povedly! Také jsem více přisladila, protože si na to džem nedáváme ;-) Skvělý a jednoduchý recept. Všem moc chutnaly. Jen mám, bohužel, plynovou troubu, takže i přesto, že jsem to pekla na minimum, tak aby byly zlatavé, zespod byly lehce připálené (zvláštní, že to ale na chuti nešlo cítit) Budu péct pravidelně!
OdpovědětVymazatProsim o radu. Delala jsem ze 1/4 mnozstvi na sest loupacku - proste na zkousku.. Davala jsem sice susene kvasnice, ale delam z nich bezne rohliky a vzdy skvele vykynou. S timto testem jsem mela problem uz pri hneteni - bylo trochu tuzsi a pri silnejsim hneteni se trhalo po stranach po vlaknech.. Dala jsem tam vseho presnou ctvrtinu, ale rozhodne nebylo nadychane, jak tu vsichni pisou. Nevite, cim by to mohlo byt? Nebo ma byt tuzsi a jak vykyne, zmekne jako ostatni testa? Sice hentenim zvlacnelo, ale tuzsi bylo a ani po pul hodine kynuti se nezvetsilo ani o pid.. Diky moc za tady
OdpovědětVymazatTěsto je tužší, výsledek hutnější než to, co se běžne prodává v obchodech (tam jsou loupáky hodně nadýchané). To těsto obecně moc ochotně nekyne a loupáky naskočí hlavně v troubě při pečení. Jaké byly po upečení? tvrdé až kamenné a nebo jen hutné, ale jinak dobré?
VymazatJeee, tak to jste me potesila, to bude asi vse v poradku 🙂 Zmatly me komentare zde pod clankem, jak se s testem dobre pracuje a jak je jemne.. Po upeceni byly hutne a moc dobre 😁 Jen do nich asi dam vanilku a citronovou kuru, zdaji se mi takove chutove trochu plytke.. Jo a doporucuju zkusit posypat misto makem, tak chia seminky - jsou chutove snad jeste lepsi nez mak a delam s nimi i rohliky 😉 A moc dekuji za recept, chystam se na tu kilovou varku - povezu ji na detsky tabor 😉
VymazatTak upečeno, loupáková premiéra. Těsto nádherně nadýchané (zadělávala jsem vodou naředěným kefírem a do poloviční dávky přišlo celé vejce neb jsem zapomněla půlit), vláčné, akorát fakt málo sladké, jsem měla dočíst ty komentáře :-), příště přidám.
OdpovědětVymazatZdravím, pokaždé když je upeču, tak se po nich jen zapráší a z těsta už jsem zkoušela i vánočky a už mám objednávky od půlky příbuzenstva :-D Díky za dokonalý recept, kam se hrabou kupované. Máte tu super recepty, pekla jsem od Vás i 2 druhy vánočního cukroví a je boží :-)
OdpovědětVymazatTAK SE PŘIDÁVÁM DO ŘADY POCHVALNÝCH KOMENTÁŘŮ S TÍM SVÝM :-)
OdpovědětVymazatTESTUJI NOVOU TROUBU..A LOUPÁČKY JSOU ÚŽASNÉ!
Dvě rady od pekaře: nepoužívejte sušené droždí, ale čerstvé naše, také čerstvé ze Slovenska nebo Rakouska je dobré a proti rozlepování stačí (koneček po svinutí) lehce slepit vodou na štětečku. Moje babička, která zemřela jako devadesátiletá v roce 1959 to lepila mlékem "aby loupák neurazila"!
OdpovědětVymazatDěkuji za recept. Jsou výborné. Peču je jednou měsíčně. A proto, že je jich mnoho, dávám je do mrazáku a v zimě je nechám rozmrnout na topení a jsou jako čerstvě vyndané z trouby. Mnam.
OdpovědětVymazatVýborné. Pekla jsem z půl dávky a teď teprve chápu, proč je recept na 1kg mouky..
OdpovědětVymazatdíky.
Dobrý den, dnes bych chtěla upéct makovky, ale mám tu jen plnotucne mléko, bude necemu vadit, když ho použiji místo polotucneho?
OdpovědětVymazatNebude to vadit nicemu, ja pecu jak kdy, podle toho, co mam zrovna v lednici.
VymazatDobrý den, se sádlem jsem nikdy nic nedělala. Viděla jsem v obchodě v kostce, na obalu napsáno sádlo škvařené, to mohu použít?
OdpovědětVymazatA ještě jeden dotaz, jestli jste někdy nezkoušela nechat kynout v chladu, v lednici přes noc?
Děkuji za odpověď. PF
Tak za nás dost zklamání. Loupáčky nevoní, ani nám moc nechutnají. A to jsem do těsta přidala cukr. Na talíři promažu máslem, posypu i cukrem a stejně se to snědlo s ne moc velkým nadšením. Pekla jsem v úterý, ve čtvrtek už byly gumové. Dnes polovinu z nich vyhodím. Nikdo je nechce,
OdpovědětVymazatMoje babička dělala vždycky kynuté buchty z oleje, a ty teda byly. Sádlo už do sladkého těsta nikdy dávat nebudu.
Pěkný den PF
Tak to je škoda, ale každý máme holt jiné chutě a jiná očekávání. Mně se pečení kynutého ze sádla už opakovaně osvědčilo..
VymazatDělala jsem makovky z 1/2 dávky, dala více cukru (100g) a přidala citronové aroma. S těstem se skvěle pracovalo... Potřela jsem vejcem s mlékem.. Opravdu výborný recept.. Děkuji za něj! Všem moc chutnalo.
OdpovědětVymazatNejlepší loupáky... Dělám ze stejného těsta i vánočku - jen přidám rozinky a trochu rumu - a je luxusní.
OdpovědětVymazatVypadá to výborně. Ještě jsem ho nejedla, tak to někdy zkusím upéct, abychom to ochutnali :-) . S přítelem rádi ochutnáváme nová jídla. Proto o víkendu peču pečivo a pokaždé také jiné. U toho, které se povede, tak si uložím recept zase na někdy příště. Přes týden ale kupuji pečivo v pekárně . To se přiznám, že se mi péct housky, nebo chleba opravdu nechce.
OdpovědětVymazatTak ty nemají chybu!!! Pecka!
OdpovědětVymazat