Bramboračka
Bramboračka je typická česká polévka a zná ji snad každý. Já si oblíbila recept z kuchařky Romana Vaňka. Poléva je hustá, sytá a plná zeleniny, takže s chlebem vystačí na vydatnou večeři. Jediný spor doma vedeme o houby. Já houby moc nejím, syn je také nechce, ale manžel je v bramboračce miluje. A tak se u nás houby do polévky při vaření nedávají a manželovi je dávám až přímo do naservírovaného talíře. A nestěžuje si:o)
70 g másla
2 střední mrkve
1/2 malého celeru
1 střední petržel
1/2 lžičky drceného kmínu
400 g oloupaných brambor
3 lžíce hladké mouky (já dávám 45 g hrašky)
2 střední cibule
3 stroužky česneku
hrst sušených hub
1,7 l kuřecího vývaru nebo vody
sůl
pepř
1 lžíce majoránky
1 lžíce pokrajené velkolisté petržele
--------------------------------------------
Mrkve, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky. V Kastrolu rozpálíme máslo a orestujeme na něm zeleninu dozlatova. Bude to trvat 5-10 minut.
Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno, přidáme do hrnce a opečeme jí do zlatova.
Na směs přisypeme kmín, zaprášíme moukou (či hraškou) a minutu smažíme. Pak osolíme, opepříme a zalijeme vývarem/vodou a pod pokličkou přivedeme k varu.
Mezitím si oloupeme a na centimetrové kostky nakrájíme brambory. Přidáme je k polévce, jakmile začne vřít. Vaříme 15 minut.
Sušené houby namočíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a povaříme do změknutí.
Česnek oloupeme a prolisujeme do polévky. Houby podle potřeby pokrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a můžeme přilít asi 100 ml vody z vaření hub. Pokud houby v polévce nechcete, vůbec je v tento moment nepřidávejte. Servírujte je až přímo do polévky těm, kteří o houby stojí. Polévku dovaříme do měkka.
Kastrol sundáme z ohně a přidáme majoránku (čerstvou nasekanou, sušenou promneme mezi dlaněmi) a petrželku a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
70 g másla
2 střední mrkve
1/2 malého celeru
1 střední petržel
1/2 lžičky drceného kmínu
400 g oloupaných brambor
3 lžíce hladké mouky (já dávám 45 g hrašky)
2 střední cibule
3 stroužky česneku
hrst sušených hub
1,7 l kuřecího vývaru nebo vody
sůl
pepř
1 lžíce majoránky
1 lžíce pokrajené velkolisté petržele
--------------------------------------------
Mrkve, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky. V Kastrolu rozpálíme máslo a orestujeme na něm zeleninu dozlatova. Bude to trvat 5-10 minut.
Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno, přidáme do hrnce a opečeme jí do zlatova.
Na směs přisypeme kmín, zaprášíme moukou (či hraškou) a minutu smažíme. Pak osolíme, opepříme a zalijeme vývarem/vodou a pod pokličkou přivedeme k varu.
Mezitím si oloupeme a na centimetrové kostky nakrájíme brambory. Přidáme je k polévce, jakmile začne vřít. Vaříme 15 minut.
Sušené houby namočíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a povaříme do změknutí.
Česnek oloupeme a prolisujeme do polévky. Houby podle potřeby pokrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a můžeme přilít asi 100 ml vody z vaření hub. Pokud houby v polévce nechcete, vůbec je v tento moment nepřidávejte. Servírujte je až přímo do polévky těm, kteří o houby stojí. Polévku dovaříme do měkka.
Kastrol sundáme z ohně a přidáme majoránku (čerstvou nasekanou, sušenou promneme mezi dlaněmi) a petrželku a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
Recept dělám podobný, jen nakonec ještě přidám rozšlehané vajíčko.
OdpovědětVymazatBramboračku miluju! Předem orestovat zeleninu jsem ještě nezkoušela, ale zní to náramně, takže polévka na víkend je jasná! Hezký den.
OdpovědětVymazatUž podruhé vařím bramboracku podle vás, naprostá špica....do druhého dne nikdy nezbyde....
OdpovědětVymazatTuhle bramboracku jsme varili o vikendu, nemohla se vydarit lip. Dekujeme
OdpovědětVymazatDnes jsem uvařila, manželovi i dcerce chutnala, recept si ukládám a moc za něj děkuju.
OdpovědětVymazatV životě jsem tak výbornou bramboračku nejedla!! Děkuji moc za recept, jinou už nikdy dělat nebudu! ;-)
OdpovědětVymazatVynikajici...
OdpovědětVymazat