Svěží jahodovo-jogurtový dort
Jahody se teď prodávají na každém rohu, takže mě samozřejmě napadají samé dobroty s tímhle ovocem. A dneska jsem na sebe zvláště pyšná, protože krom piškotu, který jsme pekla podle osvědčeného receptu, je celý dort tak trochu můj výmysl a experiment, jak spojit dohromady mé oblíbené chutě a vytvořit něco originálního.. A výsledkem je lehký a svěží dezert ideální do parného léta!
Piškot
z klasického receptu – na 1 vejce 40 g polohrubé mouky, 40 g cukru a lžíce teplé vody.
Dělala jsem ze 2 vajec do formy o průměru 20 cm (korpus by mohl být nižší, ideálně forma tak 24 cm).
Žloutky vyšleháme s půlkou cukru asi 4 minuty do světlé pěny, pak přidáme vodu a jen rychle zamícháme. Bílky vyšleháme s trochou soli do tuhého sněhu a do něj pak zašleháme druhou půlku cukru. Do žloutkové pěny zamícháme postupně mouku a sníh.10 minut péct v rozpálené troubě na 170°C, pak snížit na 150°C a dopéct (cca 20 minut).
Čerstvá jahodová marmeláda
7 větších jahod
2-3 lžíce cukru krupice
2 lžíce rumu
trocha vody
Jahody nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, rum a vodu a chvíli povaříme na plotně. Když jahody trochu povolí, rozmixujeme je. Měla by vzniknout řidší marmeláda - ne úplně tekutá, ale aby skapávala ze lžíce. Podle potřeby buď necháme vyvařit tekutinu, nebo přilijeme trochu vody. Směs by měla být sladká asi jako marmeláda. Výsledným rozvarem bohatě polijeme vychadlý piškot (trochu necháme na finální zdobení) a poklademe ho kousky jahod.
Pokud máte doma kvalitní jahodovou marmeládu, můžete jí naředit trochou rumu a vody a použít jí stejně:o)
Krém
250 g jogurtu
250 g tučného tvarohu
200 g zakysané smetany
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 želatinový ztužovač (není to to samé jako želatina v plátcích nebo prášku!)
jogurt, tvaroh, smetanu a cukry smícháme dohromady. Pokud máte raději sladší, přidejte cukr podle chuti. Ztužovač rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody a za stálého míchání do něj po částech nalévejte krém (dle návodu na obalu).
Piškot s marmeládou a jahodami umístěte zpět do ráfku a vlijte na něj krém, ozdobte zbytkem marmelády a dejte do lednice ztuhnout minimálně dvě hodiny (raději přes noc).
Po ztuhnutí nožem lehce oddělte krém od ráfku, formu sejměte a můžete servírovat.
Piškot
z klasického receptu – na 1 vejce 40 g polohrubé mouky, 40 g cukru a lžíce teplé vody.
Dělala jsem ze 2 vajec do formy o průměru 20 cm (korpus by mohl být nižší, ideálně forma tak 24 cm).
Žloutky vyšleháme s půlkou cukru asi 4 minuty do světlé pěny, pak přidáme vodu a jen rychle zamícháme. Bílky vyšleháme s trochou soli do tuhého sněhu a do něj pak zašleháme druhou půlku cukru. Do žloutkové pěny zamícháme postupně mouku a sníh.10 minut péct v rozpálené troubě na 170°C, pak snížit na 150°C a dopéct (cca 20 minut).
Čerstvá jahodová marmeláda
7 větších jahod
2-3 lžíce cukru krupice
2 lžíce rumu
trocha vody
Jahody nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, rum a vodu a chvíli povaříme na plotně. Když jahody trochu povolí, rozmixujeme je. Měla by vzniknout řidší marmeláda - ne úplně tekutá, ale aby skapávala ze lžíce. Podle potřeby buď necháme vyvařit tekutinu, nebo přilijeme trochu vody. Směs by měla být sladká asi jako marmeláda. Výsledným rozvarem bohatě polijeme vychadlý piškot (trochu necháme na finální zdobení) a poklademe ho kousky jahod.
Pokud máte doma kvalitní jahodovou marmeládu, můžete jí naředit trochou rumu a vody a použít jí stejně:o)
Krém
250 g jogurtu
250 g tučného tvarohu
200 g zakysané smetany
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 želatinový ztužovač (není to to samé jako želatina v plátcích nebo prášku!)
jogurt, tvaroh, smetanu a cukry smícháme dohromady. Pokud máte raději sladší, přidejte cukr podle chuti. Ztužovač rozmíchejte ve 100 ml vlažné vody a za stálého míchání do něj po částech nalévejte krém (dle návodu na obalu).
Piškot s marmeládou a jahodami umístěte zpět do ráfku a vlijte na něj krém, ozdobte zbytkem marmelády a dejte do lednice ztuhnout minimálně dvě hodiny (raději přes noc).
Po ztuhnutí nožem lehce oddělte krém od ráfku, formu sejměte a můžete servírovat.
Marci, právě jsem dodělala malinovou verzi, vypadá báječne, snad bude i chutnat... nemám z něj nic, Paja ho bere celý kolegům do práce na oslavu 30. narozek.
OdpovědětVymazatJeden dotaz: dá se ztužovač šlahat i šlehačem, nebo do něj strojem radši nejít? Nemám metličku, tak jsem kvedlala jak divá vidličkou, ale sem tam se objevila želatinová hrudka. Nakonec jsem celou hmotu ještě našlehala, tak snad jsem nic nezkazila :-(
Na slabý otáčky by se nemělo vůbec nic stát.. uvidíš ráno, jestli bude držet pohromadě:o))
VymazatJá se ztužovačem nemám extra zkušenosti, použila jsem ho tak 4x za život, takže těžko říct:o(
úžasný dort a opravdu krásný blog!!! Chodím k vám velmi ráda a často :-)...dotaz jak děláte to zdobení na dortu?? děkuji Šárka
OdpovědětVymazatZ každého věrného fanouška mám velkou radost, takže děkuji!
VymazatTo zdobení je jednoduché - nakapat po celém obvodu menší kaňky (lžičkou) a pak vzít špejli a tou projet všechny kańky po obvodu. Ono to vytvoří tyhle srdíčka:o) Podobně se zdobí třeba "macešky" - udělají se kaňky do několika soustředných kruhů a pak se od vnějšího obvodu ke středu udělá 4-5 čar:o)
Tento dort je přímo vynikající, miluji zákusky "jogurtíky", ale nikdy jsem nenarazila na recept až tento dort mi zachutnal jako "jogurtík" z naší cukrárny, po kterým dlouhá léta slintám... a přitom byl jednoduchý na přípravu. Pro zdravější variantu jsem přidala místo cukru do krému med a nemělo to chybu! :-) Moc díííky za recept!...Zuzka
OdpovědětVymazatpůjde na dort hned ještě před zchlazením položit čerstvé ovoce? (vypeckované višně) .. chtěla bych přidat ještě vrtvu ovoce lehce zalitého želatinou. díky. a děkuju za recept, vypadá skvěle
OdpovědětVymazatHned po naliti kremu a pred zchlazenim bych to neriskovala. Radeji nechte vychladit a zatuhnout a pak teprve dejte ovoce a zelatinu a nechte zatuhnout podruhe.
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatSuper, diky, prave upeceno manzelce k narozeninam. Snizil jsem na polovinu mnozstvi cukru v piskotu a na 2/3 v kremu, stale dostatecne sladke, i diky marmelade
OdpovědětVymazatVýborný dort a jednoduchý recept, právě tak pro mne. Všem nám chutná. Dělám ostružinovou verzi. Děkuji za recept. Gabča
OdpovědětVymazat