Kynutý mazanec
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
20 g droždí (půlka kostky)
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 sáček vanilkového cukru (nebo část zrníček z lusku, či vanilková esence, ne vanilinový cukr)
70 g změkklého másla
4 g soli
5 g nastrouhané citronové kůry ( = kůra z jednoho citronu, jen zlutá část, bílá je hořká)
1 vejce
50 g hrozinek (namočit do rumu)
50 g nasekaných loupaných mandlí
mandlové lupínky, nebo sekané mandle na posypání
rozšlehané vajíčko na pomazání
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Nezamícháváme všechnu mouku, naopak omládek v míse vypadá jako sopka (tvořená moukou) a kráter uprostřed je zaplněn oním těstíčkem. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, sůl, citronovou kůru a vejce) kromě másla, dolijeme zbylé mléko a začneme vypracovávat těsto (já nechávám pracovat robot). Když se těsto začne spojovat, nalijeme rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a zapracujeme do těsta dokud není těsto krásně hladké.
Pokud nemáte robota a pracujete ručně, máslo nerozpouštějte, ale nechte pořádně povolit a zapracujte ho do těsta nakrájené na kostičky.
Nakonec vmícháme rozinky (slijeme z nich nejprve rum) a mandle a těsto necháme 30-60 minut vyzrát (na dřevu nebo umělé hmotě, nerez nebo mramor se nehodí, protože chladí). Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Těsto vytvarujeme do bochánku, dáme na plech a na teplém místě a zakryté utěrkou necháme kynout minimálně jednu hodinu (čas je velmi proměnlivý, záleží na teplotě, někdy kyne hodinu, jindy tři).
Místo bochánku můžeme vytvořit i pletený mazanec. Já pletu ze 4 dílů, je to jednoduché, najděte si na googlu heslo "pletený mazanec" a nebo třeba v tomto videu.
Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět. Vykynutý bochánek potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a nahoře do kříže rozstřihneme/rozřízneme (pletený mazanec nenastřiháváme). Pečeme 40-50 minut na 160°C.
Těsto vytvarujeme do bochánku, dáme na plech a na teplém místě a zakryté utěrkou necháme kynout minimálně jednu hodinu (čas je velmi proměnlivý, záleží na teplotě, někdy kyne hodinu, jindy tři).
Místo bochánku můžeme vytvořit i pletený mazanec. Já pletu ze 4 dílů, je to jednoduché, najděte si na googlu heslo "pletený mazanec" a nebo třeba v tomto videu.
Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět. Vykynutý bochánek potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a nahoře do kříže rozstřihneme/rozřízneme (pletený mazanec nenastřiháváme). Pečeme 40-50 minut na 160°C.
Výborný mazanec! Jen jsem měla trošku problém s nakynutím.. Ale jinak potom vyběhl v troubě krásně a je velmy chutný! :))
OdpovědětVymazatTaké jem měla s "omládkem" a vykynutím trošku problém, ale na plechu to pak pěkně vykynulo a mazanec je jedna báseň.
OdpovědětVymazatVida, moje babička rovnou předepisuje tři hodiny kynutí, tak jsem s tím počítala :) vždycky, když jím mazanec/vánočku podle jejího receptu, jako bych se vrátila do dětství...
OdpovědětVymazatSouhlas. peču podle tohoto receptu ale celkovou dobu kynutí (včetně omládku) mám š hodiny a je to tak akorát :)
VymazatZítra zkusím ✔ vypadá božsky 💜
OdpovědětVymazatMá to Vaňek dobrý, příště dvojitá dávka.
OdpovědětVymazatDekuji za recept, mazanec je opravdu vyborny. Dnes jsem pekla jiz druhy (kynul cca hodinu), prvni predevcirem (kynul 2,5 hodiny)
OdpovědětVymazatVýbornej, díky :-)
OdpovědětVymazatPodle Vaňka peču každý rok mazanec i vánočku, jen mám vždycky problém s rozinkami, které jsou na povrchu... nafouknou se a spálí se do černa, takže je pak musím vydloubávat :-/ Namočené je mám dostatečně. Koukám, že u Vás na povrchu mazance taky žádné rozinky nevidím.. jak to děláte? :-D
OdpovědětVymazatPředem díky za tip!
Lucie
já myslím, že vám moc nepomůžu:o) Já ty nafouklé a spálené hrozinky taky vydloubávám a vyhazuji....
VymazatAha, tak to je ten fígl :-D Já jen, že jsem o této rozinkové probematice nikde nečetla, tak jsem nevěděla, jestli dělám něco špatně :-D
VymazatL.
Zkuste hrozinky poprášit hladkou moukou.
VymazatTen omládek vypdá docela složitě :D zvládnu to i já jakožto začátečník aka dítě kuchyně? :D
OdpovědětVymazatNa omládku není vůbec nic těžkého!:o) Vypadá to složitě, ale není, jen se to strašně blbě pospisuje... Prostě se nasype mouka, do ní udělá důlek a do důlku nalije mléko. Do mléka se rozdbrobí droždí a postupně se přimíchává z krajů mouka. Ne všechna, jen do konzistence takoveho hutnějšího, ale ještě tekutého těsta - jako je těsto na lívance. To je celé:o)
VymazatJá si teda troufám trvrdit, že jsem celkem dobrá pekařka, omládek jsem dělala poprvé a byl to pro mě porod - celé se mi to rozjelo.. :D No ale i tak těsto vykynulo po 3 hodinách pěkně. :)
VymazatLetos jsemho zkousela 2x. Pokaždé, když jsem do omladku přidala další ingredience, těsto bylo mazlavé. Nevím, kde jsem udělala chybku.
OdpovědětVymazatPekla jsem dnes a v patek je naprosto vynikajiciiiiiiiiii😊
OdpovědětVymazatTěsto bylo úžasné jen potrénovat to pletení , ale lepší jsme nejedli byl prostě úžasný a celé rodině moc chutnal 😋👍
OdpovědětVymazatDOKONALÝ 💕😍
OdpovědětVymazatZrovna mi kyne na plechu, za chviličku dám do trouby. Peču tento mazanec již poněkolikáté, žádný problém s kynutím. Dávám pouze mandle a mazanec je, fakticky, vynikající. Vnoučkům moc chutná. Děkuji za vynikající recept.
OdpovědětVymazat