Tvarohový koláč se skořicí a mandlemi
Teď po Vánocích je ideální čas na tuhle dobrotu - skořici doma jistě máte, plátkové mandle vám (jako mně) určitě zbyly z pečení vánočky, po cukroví je potřeba trochu odlehčit a tvaroh doplní bílkoviny. Koláč je sice vhodné podávat vychlazený, ale typově se hodí k šálku horkého nápoje a skořice vás taky hezky prohřeje:o)
Původní recept jsem poměrně dost upravila, protože v něm bylo na můj vkus příliš cukru a tuku a těsto dle mého názoru není potřeba předpékat. Kdo chce sladší, kaloričtější a pracnější variantu, zkuste původní recepturu, ale obávám se, že se to skoro nepůjde sladkostí jíst:o) Recept už tu mám delší čas, dneska jsem ho jen přefotila.
70 g másla
70 g moučkového cukru
1 vejce
500 g plnotučného tvarohu
lžička medu
2 vejce, žloutky a bílky odděleně
20 g hladké mouky
semínka z jednoho vanilkového lusku nebo lžička vanilkového extraktu
1 lžíce skořice
30 g mandlí nasekaných na lupínky
--------------------------------------------------
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.
Neprve připravíme těsto. Z mouky, másla a cukru vypracujeme prsty směs připomínající drobenku. Přidáme vejce a vše spojíme v těsto, které prsty vtlačíme do kulaté pečící formy o průměru 25 cm (i po okrajích).
Na tvarohový krém smícháme tvaroh, lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka / extrakt.
V jiné misce ušleháme z bílků a pár zrnek soli pevný sníh a poté do něj zašleháme cukr. Sníh opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Tvarohový krém nalijeme na těsto ve formě.
K ozdobení smícháme hnědý cukr se skořicí a mandlovými lupínky a posypeme jimi dort.
Koláč vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut, až je krém pevný. Dezert necháme vychladnout v troubě a pak přesuneme do lednice.
Řezy podáváme přelité medem nebo javorovým sirupem.
Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/378-tvarohovy-kolac-s-medem.html (recept jsem poměrně dost upravila:o))
Původní recept jsem poměrně dost upravila, protože v něm bylo na můj vkus příliš cukru a tuku a těsto dle mého názoru není potřeba předpékat. Kdo chce sladší, kaloričtější a pracnější variantu, zkuste původní recepturu, ale obávám se, že se to skoro nepůjde sladkostí jíst:o) Recept už tu mám delší čas, dneska jsem ho jen přefotila.
Těsto
170 g hladké mouky70 g másla
70 g moučkového cukru
1 vejce
Tvarohový krém
50 g krupicového cukru500 g plnotučného tvarohu
lžička medu
2 vejce, žloutky a bílky odděleně
20 g hladké mouky
semínka z jednoho vanilkového lusku nebo lžička vanilkového extraktu
Zdobení
25 g hnědého cukru1 lžíce skořice
30 g mandlí nasekaných na lupínky
--------------------------------------------------
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.
Neprve připravíme těsto. Z mouky, másla a cukru vypracujeme prsty směs připomínající drobenku. Přidáme vejce a vše spojíme v těsto, které prsty vtlačíme do kulaté pečící formy o průměru 25 cm (i po okrajích).
Na tvarohový krém smícháme tvaroh, lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka / extrakt.
V jiné misce ušleháme z bílků a pár zrnek soli pevný sníh a poté do něj zašleháme cukr. Sníh opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Tvarohový krém nalijeme na těsto ve formě.
K ozdobení smícháme hnědý cukr se skořicí a mandlovými lupínky a posypeme jimi dort.
Koláč vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut, až je krém pevný. Dezert necháme vychladnout v troubě a pak přesuneme do lednice.
Řezy podáváme přelité medem nebo javorovým sirupem.
Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/378-tvarohovy-kolac-s-medem.html (recept jsem poměrně dost upravila:o))
Tak ten musím zkusit, vypadá úžasně:-)
OdpovědětVymazatAjka
Určitě vyzkoušejte. Jen se raději držte mé úpravy než originálu z Apetitu, fakt si nedovedu představit tu spoustu cukru, jak by to asi chutnalo..:o)
VymazatA kdy se tam dá ta skořice? Az na konec?
OdpovědětVymazatJe to popsáno v postupu - s mandlemi a cukrem se dává skořice nahoru na tvaroh a pak se dává koláč do trouby.
Vymazatvynikající !
OdpovědětVymazatMusí být vynikající!
OdpovědětVymazatVypadá velmi lákavé a je pravda že na toto období po Vánocích se velmi hodí.
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU
Teda to vypadá velmi ale velmi jedle::.Mňam..Ila
OdpovědětVymazat