Skořicové rolky
Tyhle rolky vychází ze stejného základu jako kringel. Jen se jinak tvarují. Recept je tedy totožný, nehledejte žádné nekalosti:o)
špetka soli
150ml mléka
15g droždí
30g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru
Ohřejem mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo na plátky, žloutek a cukr. Přilijeme kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Posypeme moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice
Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.
Z těsta vyválíme co nejtenší placku a nápň rozetřeme tak, aby byla na celé ploše.
Placku zavineme do hada a nakrájíme ho na plátky cikcak ve tvaru trojúhelníků. V nejširším bodě cca 5 cm, v nejužím tak 1 cm.Postupným experimentováním jsem zjistila, že je lepší placku rozkrojit vertikálně napůl a pak jí zamotat do dvou dlouhých a úzkých šneků. Ty pak krájet na trojúhelníčky. Rolky jsou pak menší a úhlednější.
Jednotlivé dílky vezmeme a posadíme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby širokou základnou seděly na papíře a nejužší část měly směrem ke stropu (viz obrázek vlevo). Pak každý kousek promáčkneme směrem dolů - vnitřek šneka trochu vyleze po stranách ven.
Troubu nastavíme na 160°C a než se rozehřeje, necháme rolky na plechu kynout. Poté pečeme 15-20 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.
S náplněmi můžete experimentovat a vyzkoušet ty, které jsou popsáné u kringelu a nebo zkusit něco úplně jiného:o)
Těsto:
300g hladké moukyšpetka soli
150ml mléka
15g droždí
30g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru
Ohřejem mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo na plátky, žloutek a cukr. Přilijeme kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Posypeme moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
Náplň:
60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice
Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.
Z těsta vyválíme co nejtenší placku a nápň rozetřeme tak, aby byla na celé ploše.
Placku zavineme do hada a nakrájíme ho na plátky cikcak ve tvaru trojúhelníků. V nejširším bodě cca 5 cm, v nejužím tak 1 cm.Postupným experimentováním jsem zjistila, že je lepší placku rozkrojit vertikálně napůl a pak jí zamotat do dvou dlouhých a úzkých šneků. Ty pak krájet na trojúhelníčky. Rolky jsou pak menší a úhlednější.
Jednotlivé dílky vezmeme a posadíme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby širokou základnou seděly na papíře a nejužší část měly směrem ke stropu (viz obrázek vlevo). Pak každý kousek promáčkneme směrem dolů - vnitřek šneka trochu vyleze po stranách ven.
Troubu nastavíme na 160°C a než se rozehřeje, necháme rolky na plechu kynout. Poté pečeme 15-20 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.
S náplněmi můžete experimentovat a vyzkoušet ty, které jsou popsáné u kringelu a nebo zkusit něco úplně jiného:o)
Marcelko, to je super nápad, určitě vyzkouším .... Marki
OdpovědětVymazatNa poprvé se povedlo, uf! Dneska jsem zkoušela znovu - vyválet ale na dlouhý obdélník, aby byly rolky menší a taky se povedlo. :)
OdpovědětVymazatTak to mám velkou radost, že se vydařily!
VymazatPříště zkusím tuhle varinatu, určitě praktičtější a v mém případě by snad mohly být rolky i hezčí, než se mi "povedl" kringel.. :D
OdpovědětVymazatMně se opravdu hezký kringel povedl asi až na počtvrté, takže neházet flintu do žita:o) Ale rolky jsou na ten hezký tvar asi jistější:o)
VymazatDávám často ještě další náplň, takže se mi nedaří ani ty rolky, jak to teče. Příště udělám základní verzi a polevu jen nahoru. Mimochodem jsem je dělala na rozloučenou na stáž a nevěřili mi, že nejsou kupovaný. :D
VymazatA nebyly moc krupave?Ja je takove mela a uvitala bych mekkci
VymazatNeee mě se nepovedly :( asi to bylo tím, že mi špatně - nebo spíš vůbec nevykynulo těsto......ale dám jim ještě druhou šanci :) i přes to že nevykynuly, jsou moc dobré :)
OdpovědětVymazatstaré droždí? POkud nevykynulo těsto, tak byl problém někde v zadělávání kvásku nebo v samotném droždí.
VymazatDruhou šanci si určitě zaslouží:o)
Droždí bylo čerstvé.......problém bude asi v tom zadělávání kvásku :) druhou šanci jim určitě dám, tohle prostě musím zvládnout! :D
VymazatDávám pravidelně kynout na topení nebo na verandu na slunko a ještě se mi nestalo, že by těsto nenakynulo (jsem docela začátečník v pečení a vaření). Mlíko přihřívám trochu v mikrovlnce, droždí nedávám z lednice, ale chvilku ho nechám venku.
VymazatZkuste nejdřív droždí rozetřít s cukrem, až pak přidat mléko.
VymazatPrávě jsem je vyndala z trouby. Povedené, hezké a výborné. Jeden z mých největších úspěchů tohot týdne! Sdílím s vámi mou radost :D
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že se povedly a že tolik nadchly:o) U nás taky sklízí velký úspěch a přitom to je poměrně jednoduché, člověk má suroviny skoro pořád doma:o)
VymazatNo právě! :) Teda mám radost ještě teď.
VymazatŠlo by to místo z droždí i z kvásku?
OdpovědětVymazatJsou tací, co pečou kringel z kvásku, takže by to určitě šlo. Akorát mě to sladké z kvásku nějak moc nejede.. zkoušela jsem to u loupáků a ty z droždí jsou prostě lepší....
VymazatMůžu místo klasického másla použít Ramu?
OdpovědětVymazatRamu? To bych teda raději nedělala. Když už nahradit máslo, tak snad herou... Já to nedělám, chuťově mi víc sedí máslo...
VymazatNo, já taky raději klasické máslo,ale recept mě tak nadchl, že ho chci dnes vyzkoušet a doma mám jen Ramu :-) Tak raději skočím kooupit klasické máslo :-)
VymazatDobrý den, nemáte někdo zkušenost s bezlepkovým kringlem?
OdpovědětVymazatDěkuji za tip. Už rok se na tento recept chystám. Byla jsem těhotná a tak jsem nesměla skořici a teď už ji konečně můžu:-). Vzhledově se mi moc povedly..ale chuťově byly dost tvrdé..jakoby okoralé..tak to má být nebo se mi něco nepovedlo? Případně co? Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatOny mají být rolky takové křupavější, ale rozhodně ne tvrdé nebo okoralé. Pečte je kratší dobu, vaše trouby asi peče prudčeji než moje:o)
VymazatZkusím to :-). Moc děkuji za odpověď. Moje jsou až moc křupavé:-).
VymazatJa je takove mela taky..krupave,ale vic bych uvitala ty mekkci,jak z obchodu
VymazatJa je takove mela taky..krupave,ale vic bych uvitala ty mekkci,jak z obchodu
VymazatRolky jsou vynikající! Budu je dělat pravidelně.
OdpovědětVymazatSuper, akorat jsem je vydelala z trouby, ja jeste pridala na smes cokoladu a je to opravdu moc dobre...jen to teda nemam tak uhledne, jako vy 😊
OdpovědětVymazatZase nám to díky vám celým bytem taaak krásně voní! Peču už je pravidelně,je to v podstatě rychlovka,na to,že jde o kynuté těsto. Navíc "codůmdal",jen málokdy nemám doma potřebné suroviny. O to častěji tyto rolky snídáme :)
OdpovědětVymazatHezký den,cukr se do těsta žádný nedává?
OdpovědětVymazatJe tam polévkova lžíce cukru. Je to v receptu i v postupu popsané...
VymazatTen trik s rozříznutím placky na dvě je fakt dobrej a ty rolky jsou pak příjemně malé. Fakt super!
OdpovědětVymazat