Jidáše

Na zelený čtvrtek se tradičně nejedí jen zelené potraviny, ale pečou se a konzumují jidáše - jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš po zradě Ježíše oběsil.

Takhle je údajně dělaly naše babičky (recept je z kuchařky od Romana Vaňka). Rozpis je na 10 kousků vážících cca 80g a připravte se, že tohle sladké pečivo je pořádně hutné a tuhé (ty nadýchané jidáše z rostlinných tuků ze supermarketů to nepřipomíná ani omylem).




Těsto:

350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
20 g droždí (1/2 kostky)
70 g másla
70 g cukru
5 g soli
1 žloutek
175 g mléka
1 vejce na pomašlování před pečením

Na potření:

2 lžíce medu
2 lžičky citronové šťávy
2 lžíce rumu

Těsto zaděláme na omládek: v míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, udělám důlek a do něj vlijeme 2/3 lehce ohřátého mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance (část mouky zbyde, nezamícháme ji do těstíčka ani zdaleka všechnu). Povrch lehce posypeme vrstvičkou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní suroviny (cukr, změklé máslo, prošlehaný žloutek a sůl), dolijeme zbylé méko a vypracujeme nelepivé těsto. Bude to trvat poměrně dlouho, těsto je dost hutné, nevzdávejte to příliš brzy, i robotu to trvá cca 10 minut. Těsto necháme v teplém místě 30 minut odpočinout (na dřevě nebo plastu; ne nerez nebo mramor, ten zbytečně chladí).


Těsto rozdělíme do 10 kousků (každý o cca 80g, nejlepší je si kousky navážit) a každý vyválíme do hada cca 30 cm dlouhého a na prst tlustého. Hady stočíme do spirály (neutahujeme) a konec schováme pod těsto, aby se jidáše nerozmotaly. Hada můžeme stočit i do dvou spirál proti sobě, nebo vytvořit jiný tvar.

Dáme je na plech, přikrijeme folií nebo utěrkou a necháme ještě asi 45 minut kynout. Nelekejte se, že moc nenakynou, ony pak nabydou v troubě teplem:o)

Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 20 minut do trouby rozpálené na 160°C.

Mezi tím si připravíme směs na potírání - med, citronovou šťávu a rum vložíme do misky a rozmícháme.

Upečené a ještě horké jidáše pomocí mašlovačky potřeme medovou směsí.


Jidáše peču každý rok, takže zde máte průřez fotkami z různých roků:o)







Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.


Komentáře

  1. My potírali směskou - med, šťáva z citronu a rum - a voní to úžasně :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm... to zní velmi slibně:o)) Máš nějaký svědčený poměr a nebo to děláš od oka?

      Vymazat
    2. Dělám od oka.

      Ale v původním receptu je 2 lžíce medu, 2 lžičky citronové šťávy a 2 lžíce rumu.

      Vymazat
  2. Píši si recept a jdu poprvé na ně zadělat !
    Možná to vezmu rovnou i s mazanci ;-)
    Nebo mám raději ještě počkat na jiné recept tady ? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nové recepty už asi ne:o) Resp. ne velikonoční:o) recept na mazanec tu už mám, budu ho spíš jen přefocovat a beránka, jestli budu péct, pak ze stejného těsta jako tvarohovou bábovku. Chystala jsem se na hot cross buns, ale neměl by to už kdo jíst, tak ty někdy příště:o)

      Vymazat
    2. Mám upečeno 11 ks a už mi mizí rovnou z plechu ;-)
      Prý tu voní po celém domě :-)
      A mezitím se tu objevil další recept :-)
      Krásné Velikonoce a těším se na další inspiraci!

      Vymazat
    3. Ten nový recept je jen na staré známé linecké, spíš šlo o konkrétní zdobení. Takže to se nepočítá!:o)
      A vůbec se nedivím, že mizej přímo z plechu, tím potření se rozvoní dodaleka:o) Jsem ráda, že se povedly:o)

      Vymazat
  3. Marcelo,
    ano jmenuje se Radovan po tatíkovi ;-)
    Také si mi to jméno líbí stále , ale málo kdo mu tak opravdu říká ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za odpověď. Já mám holt slabost pro méně dávaná jména (která ale zní pořád česky a tak nějak "normálně":o))

      Vymazat
  4. Dnes prvně vyzkoušeno,upečeno a skoro už snědeno:-) Děkuji za super recept a hlavně postup,šlo to jako po másle.

    OdpovědětVymazat
  5. Právě jsem je upekla. Jsou nádherné a výbroné :) Díky za recept :))

    OdpovědětVymazat
  6. Já nevím co dělám špatně, těsto mi skoro nevykynulo, bylo hrozně tuhé :(. Zdá se mi, že od te doby co jsme se přestěhovali, tak se mi kynutá těsta nedaří, jestli je jiná vlhkost či co. Ale na zkoušku jsem tři upekla a chutnaly dobře, jen nejsou nadýchané, ale těžké...už jsem i zkoušela droždí čerstvé, sušené i pekařské....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle těsto je takové tužší, kyne pomalu a málo, ale po upečení by měla být struktura taková, jako je na fotce řezu. Moc nadýchané nejsou (rozhodně ne tak, jako jidáše v obchodech). Kdyžtak nechte kynout (to první kynutíú) klidně 2x tak dlouho, občas se nedaří a těsto potřebuje na kynutí delší dobu.

      Vymazat
  7. Jsou výborné!!!!! Děkujeme za skvělé recepty������������
    Marťa☺️

    OdpovědětVymazat
  8. Jsou výborné!!!!!jen se po nich zaprášilo:-) Děkujeme za skvělé recepty!!!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů