Estonský kringel
Milujete švýcarky, trdelník, skořicové šneky? Kringel je to pravé pro vás. Má jen jednu nevýhodu, strašně rychle mizí. U nás první kus vydržel asi tak 12 hodin...:o)
Těsto:
300g hladké moukyšpetka soli
150ml mléka
15g droždí
30g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru
Ohřejem mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo na plátky, žloutek a cukr. Přijileje kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Posypeme moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
Náplně:
Skořicová:60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice
Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.
Náplň pak rozetřeme na placku (asi lžičku si necháme). Dále viz postup.
Ořechová se skořicí:
60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice
80 g mletých vlašských ořechů
Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky. Náplň pak rozetřeme na placku (asi lžičku si necháme) a posypeme mletými ořechy. Dále viz postup.
Maková:
60 g másla
120 g mletého máku
4 lžíce třtinového cukru
6 lžic mléka
lžička citronové šťávy.
Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme cukr a mléko a ohřejeme. Přisypeme mák, citronovou štávu a za stálého míchání chvilku povaříme.
Směs necháme trochu zchladnout a pak mažeme na placku (použila jsem lžíci). Chvíli to trvá, ale toto množství opravdu vystačí na velkou, tence rozválenou placku. Dále viz postup.
Vanilkovo-mandlová: (fotku jsem nestihla:o))
60 g másla
3 lžíče cukru krupice
2 vanilkové cukry
80 g mletých loupaných mandlí
Máslo částečně rozpustíme a rozmícháme do kašičky společně s cukry (pokud máte jako já domácí vanilkový cukr, tak dejte asi 3 lžíce vanilkového cukru a 2 lžíce cukru krupice) a rozmažeme na placku. Posypeme mandlemi a dále viz postup.
Postup
Těsto po vykynutí znovu prohněteme a vyválíme na tenkou placku (co největší zvládneme). Potřeme náplní (viz výše u jednotlivých typů náplní) po celé ploše a zarolujeme do těsného hada. Ostrým nožem rozřízněte podélně napůl.Konce nahoře překřížíme a obě části zamotáme (viz fotka).
Z pletence pak vytvarujeme věneček, konce spojíme, přeneseme na plech a holá místa potřeme zbytkem náplně.
Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeje, necháme kringel na plechu kynout. Poté pečeme asi 20-30 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.
Zdroj: http://www.brydova.cz/recepty/domaci-pekarna/856-kringel
Tento koláčik proste milujem a robím ho často. Dokonca aj na Vianoce. Pekný víkend Lenka
OdpovědětVymazatJá jeho kouzlo objevila nedávno a dostal se hned do top10. Zvláště s ořechama je prostě dokonalej:o)
VymazatoPSÁNO, VYZKOUŠÍM, DÍKY.
OdpovědětVymazatZkuste švestková povidla, skořici a na to nahrubo nasekané vlašáky.......
OdpovědětVymazatTo zní dobře!:o) Zkusím na to nezapomenout a někdy vyzkouším:o)
VymazatZkusila jsem 100 švestkových domácích povidel, tři lžíce skořice, něco cukru krupice. Povedlo se, nevyteklo, chutnalo!
Vymazat...100 g těch povidel :)
VymazatDíky za tip! Zkusím a když se osvědčí, dodám do receptu:o) Té skořice jsou tam fakt tři lžíce a ne jen lžičky?
VymazatHa! já dávám pořád tři zarovnané lžíce, protože jsem špatně přečetla slovo LŽIČKY! S takovým množstvím skořice možná hrozí, že bude výsledek hořký? Zatím nebyl. Ale od teď raději dávám lžičky :)
VymazatDěvčata,jak zacházíte s tím karamelem, který při pečení vzniká?
OdpovědětVymazatsloupu z pečíčího papíru a sním?:o)) Mně osobně toho moc nevyteče, aby mělo smysl s tím něco vymýšlet...
VymazatJůůů ...tak to může být vážně moc velká dobrota ...aj s těmi povidly jak zde někdo psal..ukládám a velice brzo vyzkouším...a jak znám své blízké,tak se po něm velice brzo zapráší a nezbude ani drobeček :-D
OdpovědětVymazatDneska jsem ho zrovna pekla znova (ten základní skořicový), je to něco naprosto neuvěřitelně dobrého, syn se tím cpal, až se mu dělaly boule za ušima:o)
VymazatEstonský kringel jsem už také vyzkoušela a hned zmizel :-) Pokukuji ještě po nějakém podobném receptu, ne nutně po kringelu... Nemáte nějaký tip?
OdpovědětVymazatco je to "nějaký podobný recept"? Stejného typu a nebo stejně "žravý"? Stejný typ jsou rolky http://pradobroty.blogspot.cz/2013/03/skoricove-rolky.html
Vymazats strašně žravý je u nás třeba klasický švestkový koláč http://pradobroty.blogspot.cz/2012/07/kynuty-kolac-se-svestkami.html nebo třeba makovky http://pradobroty.blogspot.cz/2013/05/sladky-loupak-makovka.html (ač teda s kringelem má společnou jen tu žravost a kynuté těsto:o))
Pokud neznáte, můžete zkusit: http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/moucniky-a-dezerty/38932-sladky-hit-internetu-kolac-jako-kvetina
VymazatZnám, někdy chci zkusit i jiný tvar, ale ten klasický kringelovský mě vyhovuje, že je tak jednoduchý a bezpracný a přitom vypadá strašně složitě.o)
VymazatJá jsem jej pekla poprvé. Byl vynikající, ale zespoda byl navlhlý a strašně lepil. Může to být tím, že mám pouze teplovzdušnou troubu ?
OdpovědětVymazatJá ho peču na horkovzduch a je ok. "Navlhlý a strašně lepil" značí spíš to, že byl nedopečený.
VymazatVynikající, dělala jsem ho z dvojité dávky a na druhý den už zůstal jen kousíček, dělala jsem skořicovej a dnes jdu na povidlovej, trochu se bojim aby mi povidla nevytekla, manžel už se těší já samozřejmě taky :)
OdpovědětVymazatu povidel bude asi dost záležet, jaký se použijou. Kdyžtak dejte vědět, jak se povedl a jestli povidla nevytekla...
VymazatVýborný je i s tvarohem a jablky
OdpovědětVymazatjalbka nastrouhaná na jemno, nebo jak? Ale samotný tvaroh bych mohla vyzkoušet, to zní dost lákavě:o)
VymazatSkvela dobrota...jednoduchy a efektni...jen jednu chybu ma, ze jeden je malo :D
OdpovědětVymazatNo jo, sní se během chvíle:o) I děti ho do sebe hází rychlostí blesku:o)
VymazatDělejte ho zrovna z dvojí dávky... Komentáře nelhali je to vážně moc dobrý... Pekla jsem včera a musela i dnes a do pul honiny bylo po kringelu....mňamozní :-)
OdpovědětVymazatZiju v Italii a uz treti sezonu balamutim rodinu, ze kringel je tradicni ceske vanocni pecivo;-) Delavam s tvarohovo cokolsdovou naplni, dvojitou davku a mizi rychlosti blesku. Na doporuceni sestry jdu vyzkouset vasi orechovoskoricovou verzi, uz se olizuju;-)
OdpovědětVymazatTak dneska jsem pekla poprvé, po přečtení komentářů rovnou z dvojité dávky a byl výborný. Jeden se skořicí a v druhém byly i ořechy, ten byl ještě lepší :-) Také byl křupavější, možná díky tomu, že už jsem ho nenechala na plechu kynout, takže vrstvičky byly tenčí. Manžel už se těší na povidlový a makový, ty vyzkouším příště :-)
OdpovědětVymazatTěsto jsem udělala v domácí pekárně, použila sušené droždí a povedlo se krásné, moc dobře se s ním pracovalo.
Dneska jsem timto vencem opet okouzlila...a to si to jeste ulehcuji tim,ze testo nechavam kynout v pekarne :)
OdpovědětVymazatVyzkoušeno s náplní skořicovo ořechovou. Je vynikající a vypadá velice efektně, určitě ho upeču na nějakou oslavu.
OdpovědětVymazatPekla jsem už několikrát a kdybych udělala hned tři dávky zmizí stejně rychle jako když udělám dvě ( jeden by byl absolutně nedostačující) všem kdo nahlédnou vřele doporučuji.
OdpovědětVymazatDobrůtka, akorát se vyplatí asi udělat ho rovnou z dvojité dávky :D Minule jsem dělala skořicový, ale ten je takový vyloženě zimní, dnes zkouším makový z dvojité dávky, tak jsem zvědavá :)
OdpovědětVymazatNejdřív jsem udělala z této dávky, ale byl hned pryč, takže už jedině z dvojité! :) a je opravdu výborný! :) Preferujeme skořicový, ten je boží! :)
OdpovědětVymazatKringl peču i ve slané variantě, místo potření povoleným máslem se skořicí posypu nastrouhanou nivou a pokladu šunkou, další varianta je pizzová směs z protlaku, bazalky, oregana, doplněná na drobno nakrájenou klobásou http://www.imgup.cz/image/i5Y
OdpovědětVymazatjiná podoba kringlu je http://www.imgup.cz/image/i5b, těsto stejné, postup mírně odlišný, vytvoří se pět stejně velkých tenkých placek o rozměru přibližně jako talíř, náplní může být víc druhů, zkusil jsem povidla, máslo se skořicí, posyp drcenými ořechy, na potřenou placku se položí druhá, na ni opět jedna z možných náplní a takto se navrší všech pět placek, potom je potřebné je téměř od středu až ke kraji prokrojit, nejprve na čtvrtiny, potom osminy a nakonec šestnáctiny, vznikne šestnáct cípů, které se vždy dva sousední uchopí, dvakrát přetočí a přimáčknou k sobě, výsledkem je osm spletených spojených cípů a uprostřed osmicípá hvězda, peče se stejně, jako základní varianta kringlu
pro lepší pochopení druhé varianty, kde jsem psal o prokrojení placek a přetočení vzniklých cípů přidávám odkaz na video https://www.youtube.com/watch?v=JPfynIBvOLY
OdpovědětVymazatMne se to nejak nepodarilo :( Jednak jsem musela pridelat jeste jednu napln (delala jsem skorice-orechy), a za druhe po upeceni to mam nahore skoro spaleny a uvnitr syrovy :/
OdpovědětVymazata jeste je takovy suchy, nevim, jestli to tak ma byt
VymazatNáplň se musí opravdu hodně pečlivě roztírat, ale opravdu stačí na celou placku.
VymazatA co se týče toho spálení, asi vám špatně peče trouba, tohle vypadá, že peče jenom zeshora..
Zkoušela jsem, perfektní, zařazuji do repertoáru. Díky :)
OdpovědětVymazatVýborné, krásné, efektní, nijak zvlášť náročné na přípravu. Chtěla jsem upéct něco kynutého, zároveň doma jen jedno vajíčko, tak se mi recept hodil moc a moc, a ještě zbyl bílek :-D Udělala jsem náplň skořicovo-ořechovou, příště zkusím i další.
OdpovědětVymazatDnes jsem upekla tvarohový s rozinkami, je skvělý, díky za recept!
OdpovědětVymazatJe výborný s povidly a mákem! Těsto potřít vrstvou povidel a na to vrstvou máku povařeného v mléce s trochou povidel! Mňam ��
OdpovědětVymazatUpeceno včera ze spaldove mouky a dnes na snídani chutná celé rodine:)zbyl už jen kousek;)akorát jsem pridělala trochu náplně:)
OdpovědětVymazatZkusila jsem skořicový a skořicovo mandlový. Jsou úžané . . . . hlavně po upečení.
OdpovědětVymazatPročetla jsem komentáře a udělala se lžící povidel, směsí mletých ořechů, skořicí a strouhanou čokoládou 😉 a z nečekaného nedostatku skořice jsem přisypla trochu perníkového koření...
OdpovědětVymazatDěkuji za recept, je super! Po vzoru finských korvapuusti jsem tedy do skořicové náplně přidala dvě lžičky kardamomu, a ubrala trochu skořice, a super! Jen tedy na snídani zbývá fakt málo, příště dělám dvojitou dávku.
OdpovědětVymazatDobrý deň, robili ste tento recept aj s instantným droždím ? Koľko gramov treba na jednu dávku ? Ďakujem :-)
OdpovědětVymazatBohužel s instatním droždím nemám zkušenost.
VymazatDíky, kringel u nás taky frčí. A ještě jsem za hvězdu, že jako něco tak ďábelsky sofistikovaneho umím :-D
OdpovědětVymazatKaždopádně na mazání je nejlepší máslo s cukrem a skořicí předem vyslehat. Nic nemusí tuhnout a hmota nabyde, takže se pohodlně nanese peroutkou nebo sterkou. Nic z toho nikde nepadá a nesype se a jde to úplně lehce, zkoušela jsem to různými triky, ale tenhle na plné čáře vyhrál:-)
Annika
Děkuju za tip na zlepšovák! Určitě příště vyzkouším!
Vymazat