Jablečný koláč s rumem
Recept jsem měla na blogu už dlouho a dnes se dočkal druhého přefocení. Nejprve fotky nové v koláčové formě a pak staršího data v jednotlivých mističkách.
6 středně velkých jablek,
60 g másla,
50 ml tuzemského rumu,
70 g cukr moučka,
1 zarovnaná lžíce skořice
250 ml mléka
3 vejce,
1 vanilkový cukr (nebo vanilková esence),
špetka soli
150 g hladké mouky
-------------------------------------------------------
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na půlcentimetrové měsíčky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a jablka na něm krátce opečeme (stačí dvě minuty). Zasypeme cukrem se skořicí a opékáme další minutu. Poté odstavíme z plotny a do stále horké pánve nalijeme rum a pečlivě promícháme. Zakryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut macerovat.
Troubu si rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Vejce metličkou prošleháme s vanilkovým cukrem (nebo esencí) a mlékem, přidáme špetku soli.
Jablka přecedíme a slitou rumovou-cukrovou šťávu nalijeme do těsta. 4 formičky nebo 1 velkou (27 cm v průměru) formu vymažeme máslem a rozprostřeme do nich (do ní) jablka.
Do těsta zamícháme mouku, nalijeme na jablka a pečeme do zlatova asi 45 minut. Koláč se nafoukne a při chladnutí zase splaskne (alespoň z části).
Sypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Pokud se upeče v jednotlivých mističkách, jde jíst i vlažný, pokud se má ale porcovat z jedné formy, je lepší ho nechat vystydnout a vychladit v lednici.
Dobrý den, není mi jasné co tvoří to těsto? Které suroviny ? Děkuji za ujasnění ! :-)
OdpovědětVymazatTěsto tvoří všechny ingredience krom jablek. Nejprve se vaří jablka s máslem, cukrem a kořením, pak se přidá rum - to se po macerování sleje a přidá se k vyšlehanám vejcím s mlékem.. a pak podle postupu.. Tím "těstem" se v textu myslí ta směs, se kterou se pracovalo v předchozím kroku.
Vymazatděkuji. Pustím se do toho experimentu.
OdpovědětVymazatSnažil jsem se vařit, ale obraz se nestalo.
OdpovědětVymazatbohužel moc nerozumím... English?
Vymazat