Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky
Domácí pečivo z bílé pšeničné mouky. Chutná jako ty poctivé rohlíky za mého dětství. Stačí jen namazat máslem nebo žervé a vychutnávat.
500 g hladké mouky
50 g sádla
12 g soli
20 g droždí (1/2 kostky)
lžička cukru
290 ml mléka
na posyp: mák, hrubá sůl s kmínem (1:1), sezam.
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 2 díly, vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.
Rohlíky:
(pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely).
Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.
Jeden rohlík má asi 50 g, takže je menší než běžně kupovaný rohlík.
Housky:
Bochánek rozdělíme na 8 dílů (50-60 g na jeden).
Jsou dva způsoby, jak housky tvarovat:
Přendáme housku na plech, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
Uzly (nejsou na fotce):
Bochánek rozdělíme na 8 dílů. Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.
Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s horkou vodou (aby se pečivo peklo v páře). Pečivo potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut dozlatova.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
500 g hladké mouky
50 g sádla
12 g soli
20 g droždí (1/2 kostky)
lžička cukru
290 ml mléka
na posyp: mák, hrubá sůl s kmínem (1:1), sezam.
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 2 díly, vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.
Rohlíky:
(pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely).
Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.
Jeden rohlík má asi 50 g, takže je menší než běžně kupovaný rohlík.
Housky:
Bochánek rozdělíme na 8 dílů (50-60 g na jeden).
Jsou dva způsoby, jak housky tvarovat:
- Z každého dílu vyválíme hada a rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vytvoříme úzké prameny. Zapleteme housky jako cop (od středu na jednu stranu, pak můžeme housku obrátit a zaplést druhou stranu), pořádně slepíme konce.
- Z každého dílu vyválíme asi 30 cm dlouhé hada a postupujeme podle následujícího obrázku (omluvte můj slovní popis, schválně jsem postup nafotila, aby to bylo jasnější).
- Jeden konec položíme přes horní část hada a vytvoříme tak písmeno "malé psací o"
- Pravý koneček, který původně trčel do strany přeložíme směrem doleva a podvlékneme pod těstem (vznikne uzel)
- spodní oblouk těsta přehneme zprava doleva, abych vznikla smyčka.
- konec, který trčí vlevo, lehce vytáhneme a zastrčíme dolů do smyčky (a pod housku), která vznikla v předchozím kroku.
- horní konec ohneme pod housku a celou pletýnku pak zeshora a z boků trochu splácneme, aby držela tvar.
Přendáme housku na plech, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
Uzly (nejsou na fotce):
Bochánek rozdělíme na 8 dílů. Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.
Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s horkou vodou (aby se pečivo peklo v páře). Pečivo potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut dozlatova.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
Díky moc za tento recept.Jana
OdpovědětVymazatAhoj
OdpovědětVymazatDelala jsem je jiz podruhe a moc chutnaly. Jen misto sadla jsem dala maslo, protoze a) manzel je vegetarian a b) veprove sadlo se u nas spatne shani.
Testo jsem nechala jen jako jeden bochanek a rozdelila na 10 dilu (pro vetsi rohliky - pouceni z minula) a vyvalela jsem ho tak na 0.5cm misto 3cm.
Super recept, S moji triletou dcerou jsme si na rohlikach prave pochutnaly k snidani. Jen v mem maslovem podani chutnaji trochu jako karlovarske.
Lucie
Jsou skvele! Opet dekuji Pradobrotam za super recept!
OdpovědětVymazattaky dělám ty od Vaňka, jsou super :-) díky za připomenutí, že je musím zase upéct :-) A ještě teda obdivuju tu super utěrku co je pod rohlíkama. Prozradíš prosím, kde jsi koupila??
OdpovědětVymazatTchibo:-)
VymazatMoc díky :-)
VymazatDobrý den, právě jsem je upekla...hned jsme je vyzkoušeli a jsou výborné��dovolím sú Vaše stránky sdílet��
OdpovědětVymazatMonika L.
Chci se zeptat sádlo mám nechat v celku nebo rozpustit? Děkuji
OdpovědětVymazatvcelku. Jen je lepší ho nechat povolit, aby se snadněji zapracovalo.
VymazatJen u těch rohlíků je ta placka 3mm ne 3 cm viz Vaněk. Rohlíčky kynou, tak jsem zvědavá, díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatJe možné použít místo droždí kvásek a jaké množství? Děkuji. Včera jsem pekla dalamánky a jsou výborné. Simona
OdpovědětVymazatJe možné použít místo droždí kvásek a jaké množství? Včera jsem pekla dalamánky a jsou výborné. Děkuji Simona
OdpovědětVymazatPoužít kvásek možné je, ale potřebujete si ho převychovat na pšeničný a pak počítat... nemám to vyzkoušené, takže nechci odhadovat a vymýšlet něco, co pak nebude fungovat. Zkuste spíš hledat recept na rohlíky přímo z kvásku....
VymazatDomácí pečivo je nejlepší :-) . Uděláte si ho podle vaší chuti a hlavně víte, co v něm je za suroviny. Já peču domácí rohlíky a bagety a díky tomu, že mám domácí pekárnu, tak s jejich přípravou nemám zas tolik práce :-) .
OdpovědětVymazatSlavíme 10. pečení! Nejlepší recept. Zkoušela jsem ze sádla, másla a dokonce jednou byla krize a použila jsem pul másla a půl Hery a super :) Děkuju :)
OdpovědětVymazat