Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky jsou základem skoro každé vánoční tabule. Každý je dělá jinak, každý má recept na ty svoje nejlepší, každý je peče z jiných ořechů. Mně nejvíc chutnají mandlové.
210 g másla
280 g hladké mouky
100 g loupaných strouhaných mandlí
35 g cukru
2 žloutky
moučkový a vanilkový cukr na obalení
-------------------------------------------------
Do mouky na vále rozdrobíme tuk, přidáme mandle, cukr a zaděláme žloutky. Uhněteme hladké těsto a necháme v chladu odpočívat (klidně do druhého dne). Těsto pak hnětením trochu prohřejeme v rukách, vyválíme postupně dlouhého, tenkého hada, ze kterého ukrajujeme tupou stranou nože malé kousky a tvarujeme rohlíčky.
Pečeme na 160°C asi 10 minut (maximálně do zrůžovění), necháme maličko vychladnout (horké se hodně lámou) a obalujeme v cukru s vanilkou.
210 g másla
280 g hladké mouky
100 g loupaných strouhaných mandlí
35 g cukru
2 žloutky
moučkový a vanilkový cukr na obalení
-------------------------------------------------
Do mouky na vále rozdrobíme tuk, přidáme mandle, cukr a zaděláme žloutky. Uhněteme hladké těsto a necháme v chladu odpočívat (klidně do druhého dne). Těsto pak hnětením trochu prohřejeme v rukách, vyválíme postupně dlouhého, tenkého hada, ze kterého ukrajujeme tupou stranou nože malé kousky a tvarujeme rohlíčky.
Pečeme na 160°C asi 10 minut (maximálně do zrůžovění), necháme maličko vychladnout (horké se hodně lámou) a obalujeme v cukru s vanilkou.
Rozplyvaji se na jazyku a jsou primo bozske! Diky!
OdpovědětVymazatDobrý den, 160 stupnu je u horkovzdusne trouby? Děkuji
OdpovědětVymazatHorkovzduch stahuju vzdyky o 10-20°C, takze tady davam tak 150.
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatza chvilku se chystám na pečení...jen mám pocit, že je tam moc málo cukru-haha že to zrovna říkám já, která se snaží cukru vyhýbat....dala jsem tam jednou tolik a uvidíme, jestli to vyjde.
Ty rohlíčky se na závěr obalují v cukru, takže vevnitř být moc cukru nemusí. Není to překlep, dělám těsto každý rok takto 😀
VymazatMyslite,ze muzu misto mandli dat liskove orisky?
OdpovědětVymazatUrčitě ano. Ony jdou použít libovolné ořechy, i vlašské:o) Mně ty mandlové ale chutnají nejvíc...
VymazatRohlíčky jsem pekla v neděli a dnes ráno jsem zjistila, že mi z plných dvou plechů zbylo asi jen 15 kousků. Takže mě ještě tento týden čeká další pečení :-) Jsou neskutečně jemné a chutově moc dobře vyladěné. Recept přepisuji do rodinné kuchařky! Děkuji!
OdpovědětVymazatPeciem uz treti rok a mozem len odporucat. Su chutovo vynikajuce. Vdaka Hela
OdpovědětVymazatNejlepší rohlíčky! Peču je už čtyři roky a vždycky zmizí jako první. 🤤
OdpovědětVymazat