Perníčky pepparkor - IKEA
Klasické perníčky nám sice chutnají, ale neumíme je zdobit, takže letos už třetím rokem raději pečeme perníčky, které se nemusí zdobit a chutnají nám možná ještě o stupeň víc - švédské pepparkor, které prodávají i v IKEA. Rozpis je na celkem obří množství, my děláme pokaždé jen z třetiny - údaje z třetinové dávky jsou vždy v závorce.
3 dl medu (1 dl)
4 dl cukru (1,3 dl)
350 g másla (115 g)
3 dl šlehačky (1 dl)
1,5 kg hladké mouky (0,5 kg)
1 prášek do pečiva (1,5 zarovnané lžičky)
1,5 polévkové lžíce sušeného zázvoru (0,5 PL)
1,5 polévkové lžice skořice (0,5 PL)
1 lžíce mletého hřebíčku (necelá půlku PL)
Med, cukr, máslo a koření promícháme do jenodlité hmoty. Postupně přidáváme šlehačku. Smícháme 3/4 mouky (na třetinovou dávku je to cca 350 g) s práškem do pečiva a vypracujeme lepivé těsto, které přikryjeme a necháme přes noc uležet. Druhý den přisypeme zbytek mouky (třetinová dávka asi 150 g), zpracujeme těsto, které válíme na tenkou placku a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na 170°C do zrůžovění a necháme vychladnout na plechu.
3 dl medu (1 dl)
4 dl cukru (1,3 dl)
350 g másla (115 g)
3 dl šlehačky (1 dl)
1,5 kg hladké mouky (0,5 kg)
1 prášek do pečiva (1,5 zarovnané lžičky)
1,5 polévkové lžíce sušeného zázvoru (0,5 PL)
1,5 polévkové lžice skořice (0,5 PL)
1 lžíce mletého hřebíčku (necelá půlku PL)
Med, cukr, máslo a koření promícháme do jenodlité hmoty. Postupně přidáváme šlehačku. Smícháme 3/4 mouky (na třetinovou dávku je to cca 350 g) s práškem do pečiva a vypracujeme lepivé těsto, které přikryjeme a necháme přes noc uležet. Druhý den přisypeme zbytek mouky (třetinová dávka asi 150 g), zpracujeme těsto, které válíme na tenkou placku a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na 170°C do zrůžovění a necháme vychladnout na plechu.
Vyzkouším, rozhodně vyzkouším, jen co se dodávíme cukroví :o()
OdpovědětVymazatTak já teda nevím, buď si někdo dělá srandu a nebo tady něco chybí!!!
OdpovědětVymazatNechybí tady náhodou vejce? A toho cukru na 500g nouky je nějak málo, né?
Nikdo si srandu nedělá. Na svůj blog dávám jen ověřené recepty, které jsem minimálně jednou vyzkoušela (a nafotila).
VymazatPerníčky peču už asi tři roky, vždy se povedly podle receptu. Vejce v pečivu být nemusí, aby drželo pohromadě. A ne všechno musí být přeslazené, tyhle perníčky jsou sladké akorát, vynikne v nich koření. Chutnají prostě přesně jako ty z IKEA...
Já je zrovna dnes chtěla udělat, ale to "lepivé" těsto prostě nevzniklo...
VymazatA není to teda špatně napsané?
1dl je pokud vím 10ml a na 1/5kg mouky je těch tekutin fakt málo.
Nikdo Vás neobviňuje, jen mi to prostě podle těchto surovin nešlo vytvořit...
Místo lepivého těsta jsem měla drobenku... :-(
Tak doporučuju zopakovat převodní jednotky - 1 dl (decilitr) je 100 ml a ne 10. V tom byl asi ten problém.
VymazatTak to je trapas, a já si nebyla jistá a volala ještě rodičům jestli se náhodou nepletu a....
VymazatOmlouvám se....
Hlavně, že se vyjasnilo, kde byl problém:o) Což mě přivádí na myšlenku, jestli to raději v receptu neopravit na ty ml, aby se někdo nespletl podobně:o)
VymazatDobrý den Marcelko, můžu se zeptat - z té třetinové dávky je jich cca kolik? Jako ta pixla z Ikea nebo půl, nebo 2? Nemám vůbec představu... Manžel mi cukroví nejí, jen vosí hnízda, tak dělám spíše pro sebe a tchána a něco na ochutnání rodičům, ale zase aby toho nebylo málo :-) moc děkuji Jana
OdpovědětVymazatKdyž se tak zamyslím, tak bych si tipla, že z třetinové dávky toho bude cca jedna ta pixla, možná maličko míň. Ale rozhodně je toho hodně, většinou těhle perníčků máme nejvíc ze všeho cukroví:o) Když se posčítají suroviny na váhu, tak je toho bezmála kilo...
VymazatDobrý den, ten recept se mi moc líbí a asi ho zkusím. Jen se chci zeptat, zda si myslíte, že bych místo šlehačky mohla dát smetanovýho zajíce. Nebo třeba jen smetanu na vaření, mlíko... Díky ;)
OdpovědětVymazatJá myslím, že by to šlo nahradit tím zajícem nebo smetanou na vaření. maximálně bych ubrala maličko mouky (nebo přidávala postupně), ale ten rozdíl v tuku (v tom množství, ve kterém tam ta šlehačka je) je docela malý. Při použití mlíka už to bude trochu větší risk, napoprvé bych to raději nezkoušela, spíš v druhém, třetím kole:o)
VymazatJá dnes dělala "zrychlenou verzi". Vše jsem smíchala za ráz a nechala hodinku v lednici odpočinout a pak jsem pekla a taky super... :-D
OdpovědětVymazatJen jsem si neuvědomila, že toho bude tolik a udělala jsem poloviční dávku, ale to nevadí, upeču kuřátka a vajíčka a dostanou koledníci... :-D
Super recept, doporučuji...
Marcelko hezký recept, zkusím vyrobit na Vánoce, děti milují všechny druhy perníku. Ale můžu se jen zeptat....ten název evokuje pepř, neměl by se tam taky dávat? Aspoň špetička...nezkoušela jste to? Díky :) Lenka
OdpovědětVymazatJá se přiznám, že mě to nikdy nenapadlo. Brala jsem, že je to švédsky a to může být cokoliv... Dneska jsem to hodila do online slovníku a nějaký základ v pepři fakt bude. Tak letos o Vánocích tam zkusím trošku čerstvě mletého pepře přidat a uvidíme:o) Dám vědět:o)) A děkuji za tip:o)
VymazatNo, ale abyste to pak kvůli mojí pepřové poznámce nehodila do koše :)) chci je zkusit péct teď o víkendu, tak uvidíme :) ještě se chci zeptat - potřebují nějaký čas na uležení nebo jsou hned k jídlu? Lenka
VymazatŠpetka pepře to určitě nezkatí natolik, abych je musela vyhodit:-).
VymazatDají se konzumovat okamžitě, odležení nepotřebují, ale vydrží velmi dlouho uskladněné (loni jsem omylem pár perničů "zašilla" a našla je někdy v květnu, zkusili jsme je a byly pořád moc dobré, jen trochu změklé).
Dobry den, zadejte si do vyhledacace nazev tech pernicku a uvidite ze zadny pepr se tam nema davat.. prectete si historii :)
VymazatPry driv rikali drahemu koreni pepr...a jelikoz je v techto pernickach tolik koreni tak mu rikali peprove...ale s peprem to nema nic spolecneho :)
Dobry den, zadejte si do vyhledacace nazev tech pernicku a uvidite ze zadny pepr se tam nema davat.. prectete si historii :)
VymazatPry driv rikali drahemu koreni pepr...a jelikoz je v techto pernickach tolik koreni tak mu rikali peprove...ale s peprem to nema nic spolecneho :)
mohla bych se zeptat,kolik ks je z třetinové dávky??píšete,že pixla,ale jak velká? :-D díky moc
OdpovědětVymazatJa ty tvary dělám různě velké, nejde říct kolik jich je. Ale těhle perníčků mám z třetinové dávky minimálně dakkrát tolik, co lineckého z jeddné dávky. Odhaduju, ze pečeme.tak 4 plechy, možná i víc:-)
VymazatMohla bych se zeptat, kdy sušenky změknou?
OdpovědětVymazatVčera jsem je upekla a do rána je z nich beton. Dcera si je namáčí do mléka:-D
Konečně jedny sušenky, které nechutnají manželovi (zázvor) a na nás ostatní něco zbude.
Použila jsem kvalitní sušený zázvor a má to teda grády.
A z 1kg mouky jsem měla 4l sušenek, koleček o průměru 5,5cm.
Tak ony tyhle perníčky nejsou jako ty klasické, takže v dohledné době neměknou. Jsou to spíš takové sušenky, křupou. Ale jako beton by být neměly, to jsou asi přepečené:o/ Zkusila bych je zavřít do nádoby s jablkem, mohly by z něj nasát vláhu a povolit. Kvalitní domácí zázvor tomu asi fakt dodá grády:o)
VymazatUž jsem přišla na to, proč byly betonové:-D
OdpovědětVymazatPoslední dva plechy jsem pekla s dětmi a musela jsem těsto několikrát rozvalovat, takže tam bylo mnohem víc mouky, než u těch ostatních.
Jinak sušenky jsou návykové, jím je jen já (ostatním nechutná zázvor). Krabici mám v nejhořejší polici v lince, lezu tam za pomocí židle. A stejně je pořád užírám:-(
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho před Vánoci se můžou upéct?
OdpovědětVymazatKlidne uz ted:-) ja na ne jednou zapomnela a po pul roce byly stale dobre:-)
VymazatNešlo by prosím med a cukr převést na gramy? Takhle to sice jde, ale mouky tam taky nemáte napsáno půl litru :)
OdpovědětVymazatCukr je sypký, ale tuhý med z odměrky neodečtu - kupuji radši pastovaný med, který není tekutý.
Děkuji
Vzhledem k tomu, že 750ml sklenice obsahuje 1 kg medu, tak 300ml bude 0,4kg. Trojčlence zdar :-).
Vymazat