Linecké cukroví
Linecké cukroví je náš vánoční evergreen. Nikdy nesmí na našem stole chybět, všichni ho milujeme a zmizí jako první. A protože je bezkonkurenčně ze všeho cukroví nejlepší, pečeme ho i na oslavy, jako velikonoční koledu a nebo prostě jen tak, když syn zavelí, že by si dal linecké:o) Recept mám od své tchýně a jedná se o ten klasický - jen mouka, máslo, cukr (v poměru 3:2:1) a žloutek. Nic víc, nic míň. Někdo do něj dává ještě citronovou kůru, ale mně osobně nejvíc chutná tahle základní "čistá" verze.
Z předepsaného množství vyjde dávka asi na 2,5 - 3 plechy:
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g cukru
1 žloutek
rybízová nebo jiná kyselá marmeláda
-----------------------------------------------
Mouku, změklé máslo, cukr a žloutek zpracujeme do těsta a necháme v chladu pár hodin odležet (ideálně přes noc). Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horkovzduch cca 160°C) asi 10 minut (pokud nepečeme najednou na horkovzduch, tak časy pro další plechy se zkracují, cca 7 minut pro druhý plech a 5 minut pro třetí) - čas ale závisí na konkrétní troubě. Pečivo by němělo být hnědé, ale zůstat pěkně žluté.
Necháme na plechu zchladnou a následně slepujeme marmeládou.
Klasické linecké jde lehce kombinovat. Třeba udělat tyhle efektní hnědá kolečka s hvězdičkami. Stačí vzít půlku zadělaného těsta (z jedné dávky uvedené v tomto receptu) a zapracovat do ní lžíci kakaa. Z hnědého těsta vykrajujeme pak kolečka, ze světlého hvězdičky (tak akorát velké, nutno předem vyzkoušet) a upečené je pak lepíme k sobě. Hvězdčiky můžeme dále nazdobit čokoládou a nebo třeba obarvenou bílkovou polevou (co zbyde z perníčků). Já je tentokrát nechala nezdobené.
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g cukru
1 žloutek
rybízová nebo jiná kyselá marmeláda
-----------------------------------------------
Mouku, změklé máslo, cukr a žloutek zpracujeme do těsta a necháme v chladu pár hodin odležet (ideálně přes noc). Pak těsto vyválíme na tenký plát (cca 2 mm) a vykrajujeme tvary
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C (horkovzduch cca 160°C) asi 10 minut (pokud nepečeme najednou na horkovzduch, tak časy pro další plechy se zkracují, cca 7 minut pro druhý plech a 5 minut pro třetí) - čas ale závisí na konkrétní troubě. Pečivo by němělo být hnědé, ale zůstat pěkně žluté.
Klasické linecké jde lehce kombinovat. Třeba udělat tyhle efektní hnědá kolečka s hvězdičkami. Stačí vzít půlku zadělaného těsta (z jedné dávky uvedené v tomto receptu) a zapracovat do ní lžíci kakaa. Z hnědého těsta vykrajujeme pak kolečka, ze světlého hvězdičky (tak akorát velké, nutno předem vyzkoušet) a upečené je pak lepíme k sobě. Hvězdčiky můžeme dále nazdobit čokoládou a nebo třeba obarvenou bílkovou polevou (co zbyde z perníčků). Já je tentokrát nechala nezdobené.
Přesně stejný recept dělám a je nejlepší. Můj syn miluje linecké a vosí hnízda, nic jiného by nepotřeboval:)
OdpovědětVymazatKrásné dny a ať nejsou moc hektické.
Petra
Zdravim, co za recept jsou ty slepovane hvezdicky na tmavem zakladu?
OdpovědětVymazatMám to v receptu napsané:o) Je to linecké. Jen půl dávky je obarvené kakaem:o)
VymazatDíky. :)
VymazatDobrý den, těsto se mi stále drobi a to jsem ingredience navážila přesně. Nevíte, čím by to mohlo být?
OdpovědětVymazatnekvalitní máslo, případně přehřáté těsto (dlouhé hnětení v ruce). Je něco z toho možné?
VymazatTak to bude asi nekvalitní máslo :-( Děkuji za odpověď ;-)
Vymazatrecept se mi osvědčil, budem jej používat i dál
OdpovědětVymazatDobrý den, těsto je moc dobré, jen jsem se chtěla zeptat, jak se vám daří, že tvary zůstávají ostré. Dělala jsem kolečka s hvězdičkami a nezůstaly tak úplně ostré. Bude to teplotou v troubě?
OdpovědětVymazat