Květákový mozeček
Když se řekne květák, hodně lidí si automaticky představí tuhle zeleninu obalovanou a osmaženou. Já na ta smažená jídla až tak nejsem a z květáku miluji mozeček. Jednoduché jídlo, za chvíli hotové a díky vejcím i s dostatkem bílkovin.
sůl, pepř
1 velká cibule
6 velkých nebo 8 menších vajec
2 lžice másla
200 ml smetany s 31% tuku
1 lžíce nakrájené pažitky
---------------------------------------------
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a vložíme do vroucí vody (bez košťálu). Vařme do měkka (cca 12 minut), poté zcedíme a rozbijeme šťouchadlem na brambory.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozpálíme máslo a cibulku na něm zpěníme. Přidáme květák a prohřejeme.
Mezitím si v misce rozšleháme vejce se solí, pepřem a smetanou. Nalijeme na pánev na květák a na mírnějším ohni promícháváme. Vejce by měla mít konzitenci míchaných vajíček, takže pozor, aby na to, aby nezůstala na pánvi moc dlouho a nebyla přešušená.
Podáváme s vařeným bramborem a posypané čerstvou pažitkou.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
Na 6 porcí
1 kg květákusůl, pepř
1 velká cibule
6 velkých nebo 8 menších vajec
2 lžice másla
200 ml smetany s 31% tuku
1 lžíce nakrájené pažitky
---------------------------------------------
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a vložíme do vroucí vody (bez košťálu). Vařme do měkka (cca 12 minut), poté zcedíme a rozbijeme šťouchadlem na brambory.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozpálíme máslo a cibulku na něm zpěníme. Přidáme květák a prohřejeme.
Mezitím si v misce rozšleháme vejce se solí, pepřem a smetanou. Nalijeme na pánev na květák a na mírnějším ohni promícháváme. Vejce by měla mít konzitenci míchaných vajíček, takže pozor, aby na to, aby nezůstala na pánvi moc dlouho a nebyla přešušená.
Podáváme s vařeným bramborem a posypané čerstvou pažitkou.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
Květákový mozeček mám ráda. Ještě ho i s bramborama trošku piluji máslem.
OdpovědětVymazatCo je přesně myšleno tím pilováním?:o)) Já brambory mastím máslem, an mozeček další máslo už nedávám - je to s ním lepší?
VymazatJá dávám trochu másla i na mozeček, přijde mi takový vláčnější (ale másla dávám málo, spíš je to takové placebo)
VymazatZase další výborný recept. Moc nám to chutnalo. Ostatně i další vaše recepty se u nás setkaly s úspěchem. Například květákové řízečky a rajská s masovými kuličkami, které miluje hlavně moje vnučka. Děkuji za váš blog.
OdpovědětVymazatRecept je skvělý! Doporučuji na konci přidat nasekaný libeček, přidá tomu lehce pikantní chuť ;)
OdpovědětVymazat