Smetanovo-tvarohový dort k výročí
Piškot (forma 26 cm):
4 vejce,
160 g cukru,
160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody.
Ušlehat bílky s půlkou cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat vodu, mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 20-25 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat rumem a potřít džemem.
Tvarohovo-smetanový krém (z tohoto množství mi zbylo ještě na 4 menší poháry):
2 šlehačky,
400 g zakysané smetany,
250 g tvarohu ve vaničce,
2 vanilkové cukry,
2-3 PL cukru moučka,
80 g želatinového ztužovače dr. Oetker
Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Hmotu rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat rozmixované jahody (raději kompot) a spojit se 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml šťávy z kompotu. Navrstvit do formy na korpus a urovnat. Přikrýt druhou polovinou korpusu. Ten pokapat kompotovou šťávou. Zalít zbytkem bílé hmoty spojené s dalšími 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml vody. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.
Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vrch dortu potřít ušlehanou smetanou se stužovačem, do ní zašlehat vanilkový cukr. Ovoce na řezu je potřené dortovým želé.
Zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/
4 vejce,
160 g cukru,
160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody.
Ušlehat bílky s půlkou cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat vodu, mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 20-25 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat rumem a potřít džemem.
Tvarohovo-smetanový krém (z tohoto množství mi zbylo ještě na 4 menší poháry):
2 šlehačky,
400 g zakysané smetany,
250 g tvarohu ve vaničce,
2 vanilkové cukry,
2-3 PL cukru moučka,
80 g želatinového ztužovače dr. Oetker
Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Hmotu rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat rozmixované jahody (raději kompot) a spojit se 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml šťávy z kompotu. Navrstvit do formy na korpus a urovnat. Přikrýt druhou polovinou korpusu. Ten pokapat kompotovou šťávou. Zalít zbytkem bílé hmoty spojené s dalšími 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml vody. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.
Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vrch dortu potřít ušlehanou smetanou se stužovačem, do ní zašlehat vanilkový cukr. Ovoce na řezu je potřené dortovým želé.
Zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/
Komentáře
Okomentovat
Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.