Podzimní jablečný koláč
Tenhle dezert byl asi můj první jablečný koláč, co jsem kdy upekla. Je jednoduchý, většinu ingrediencí máte běžně doma a zvládne ho i začátečník (mé tehdejší asi o 9 let mladší já je toho důkazem). Navíc je strašně dobrý a pokud máte doma zrovna nadúrodu jablek, je skvělým adeptem na jejich zužitkování. Není nad byt provoněný jablky a skořicí:o)
Recept je na blogu už delší dobu, jen jsem ho dnes přefotila, protože si to zaslouží.
100 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2–3 lžíce studené vody
-----------------------------------------
Máslo necháme povolit a nakrájíme ho na kostičky. Zasypeme moukou a špetkou soli a rukou nebo v robotu vypracujeme velmi sypkou drobenku.
Přidáme žloutek a zapracujeme ho do drobenky. Potom po lžicích přidáváme vodu a zaděláváme ji do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, vodu už nepřidáváme.
Těsto pomocí prstů natlačíme do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj.
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°)
3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
1 lžička skořice
30-50 g cukru moučka
30 g másla
4–6 lžiček meruňkové zavařeniny
2 lžíce aromatického alkoholu (např. třešňovici, ne tuzemský rum)
-----------------------------------------------------------------
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Jedno jablko nakrájíme na dva milimetry silné měsíčky a odložíme stranou. Zbytek jablek nakrájíme na menší kostičky.
V míse smícháme skořici a cukr moučka. Cukru použijeme tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máme-li sladká, použijeme jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máme kyselá, dáme cukru 50 g.
Jablka nakrájená na kostky vložíme do mísy a smícháme je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvíme na těsto.
Plátky jablek vyrovnáme na náplň do dvou soustředných kružnic. Jablka posypeme cukrem krupice a poklademe na ně tenké plátky másla.
Formu vložíme do trouby a pečeme 45 minut. Poté pustíme asi na 5 minut gril - cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit. Poté troubu vypneme a koláč necháme asi 5 minut uvnitř.
Mezitím si v kastrůlku svaříme meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny). Pokud budeme koláč servírovat i dětem, místo alkoholu použijeme vodu).
Koláč vyndáme z trouby a ještě horký ho potřeme svařenou meruňkovou zavařeninou.
Podáváme vychlazené.
Zdroj: inspirováno Apetitonline.cz
Recept je na blogu už delší dobu, jen jsem ho dnes přefotila, protože si to zaslouží.
Těsto
100 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2–3 lžíce studené vody
-----------------------------------------
Máslo necháme povolit a nakrájíme ho na kostičky. Zasypeme moukou a špetkou soli a rukou nebo v robotu vypracujeme velmi sypkou drobenku.
Přidáme žloutek a zapracujeme ho do drobenky. Potom po lžicích přidáváme vodu a zaděláváme ji do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, vodu už nepřidáváme.
Těsto pomocí prstů natlačíme do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj.
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°)
Náplň
6 středně velkých jablek3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
1 lžička skořice
30-50 g cukru moučka
30 g másla
4–6 lžiček meruňkové zavařeniny
2 lžíce aromatického alkoholu (např. třešňovici, ne tuzemský rum)
-----------------------------------------------------------------
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Jedno jablko nakrájíme na dva milimetry silné měsíčky a odložíme stranou. Zbytek jablek nakrájíme na menší kostičky.
V míse smícháme skořici a cukr moučka. Cukru použijeme tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máme-li sladká, použijeme jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máme kyselá, dáme cukru 50 g.
Jablka nakrájená na kostky vložíme do mísy a smícháme je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvíme na těsto.
Plátky jablek vyrovnáme na náplň do dvou soustředných kružnic. Jablka posypeme cukrem krupice a poklademe na ně tenké plátky másla.
Formu vložíme do trouby a pečeme 45 minut. Poté pustíme asi na 5 minut gril - cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit. Poté troubu vypneme a koláč necháme asi 5 minut uvnitř.
Mezitím si v kastrůlku svaříme meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny). Pokud budeme koláč servírovat i dětem, místo alkoholu použijeme vodu).
Koláč vyndáme z trouby a ještě horký ho potřeme svařenou meruňkovou zavařeninou.
Podáváme vychlazené.
Zdroj: inspirováno Apetitonline.cz
Hmmm,děkuji za inspiraci,dnes večer upeču :-) Mějte se! Soňa
OdpovědětVymazatVčera v noci pečen, dnes už není. Moc děkuji za recept, koláč je fakt výborný! Káča
OdpovědětVymazat