Drobenkový tvarohový koláč s borůvkami
Jestli máte rádi drobné ovoce s tvarohem a drobenkou a navíc nemáte po ruce robot ani mixér, tenhle koláč je přesně pro vás. Je jednoduchý, raz-dva hotový a výborně chutná. Takže jestli jste se právě vrátili z lesa s hrnkem nasbíraných borůvek, pusťte se do něj:o)
Koláč se jmenuje sice "... s borůvkami", ale klidně do něj dejte navíc třeba rybíz (já to tak tentokrát udělala). Maliny, ostružiny a nebo třeba angrešt přihoďte klidně taky, jen dejte pozor, aby toho sladkého ovoce byl větší podíl, jinak bude koláč dost kyselý a bude potřeba přisladit tvarohovou náplň.
Recept tu mám už tři roky, jen jsem ho dneska upekla znovu a přefotila:o)
Drobenka
450 g polohrubé mouky
200 g másla
1 vanilkový cukru
180 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
Tvarohová náplň
80 ml mléka
500 g tvarohu (tučný ve vaničce)
1 vejce
130 g cukru moučka
500 g borůvek (nebo směs drobného ovoce s vyšším podílem sladkého druhu)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Zapneme troubu na 180° (horkovzduch na 160°C) , hluboký plech (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Necháme povolit máslo na drobenku. Pak přisypeme oba cukry a mouku smíchanou s prášekem do pečiva. Rukou vypracujeme drobenku, která netvoří příliš žmolků (má velký podíl mouky a je poměrně sypká).
Do mísy vložíme všechny ingredience na tvarohovou vrstvu a metličkou rozmícháme do hladka.
Omyjeme a odstopkujeme ovoce.
Na dno plechu dáme 2/3 drobenky a vyrovnáme, aby všude byla stejná vrstva. Posypeme ovocem tak, aby ovoce zakrývalo celou plochu těsta. Na ovoce nalijeme tvarohovou náplň a stěrkou jí rovnoměrně rozetřeme opět po celé ploše plechu. Náplň proteče kolem ovoce a v podstatě se s ním spojí do jedné vrstvy. Nahoru rozdělíme zbytek drobenky a vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme 50 - 60 minut do zlatova.
Koláč se jmenuje sice "... s borůvkami", ale klidně do něj dejte navíc třeba rybíz (já to tak tentokrát udělala). Maliny, ostružiny a nebo třeba angrešt přihoďte klidně taky, jen dejte pozor, aby toho sladkého ovoce byl větší podíl, jinak bude koláč dost kyselý a bude potřeba přisladit tvarohovou náplň.
Recept tu mám už tři roky, jen jsem ho dneska upekla znovu a přefotila:o)
Drobenka
450 g polohrubé mouky
200 g másla
1 vanilkový cukru
180 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
Tvarohová náplň
80 ml mléka
500 g tvarohu (tučný ve vaničce)
1 vejce
130 g cukru moučka
500 g borůvek (nebo směs drobného ovoce s vyšším podílem sladkého druhu)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Zapneme troubu na 180° (horkovzduch na 160°C) , hluboký plech (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Necháme povolit máslo na drobenku. Pak přisypeme oba cukry a mouku smíchanou s prášekem do pečiva. Rukou vypracujeme drobenku, která netvoří příliš žmolků (má velký podíl mouky a je poměrně sypká).
Do mísy vložíme všechny ingredience na tvarohovou vrstvu a metličkou rozmícháme do hladka.
Omyjeme a odstopkujeme ovoce.
Na dno plechu dáme 2/3 drobenky a vyrovnáme, aby všude byla stejná vrstva. Posypeme ovocem tak, aby ovoce zakrývalo celou plochu těsta. Na ovoce nalijeme tvarohovou náplň a stěrkou jí rovnoměrně rozetřeme opět po celé ploše plechu. Náplň proteče kolem ovoce a v podstatě se s ním spojí do jedné vrstvy. Nahoru rozdělíme zbytek drobenky a vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme 50 - 60 minut do zlatova.
Luxus, jako vždy..Ila
OdpovědětVymazat...nádhera...a sbíhají se mi sliny...Věrka
OdpovědětVymazatBáječný! Snadný, rychlý nenáročný na suroviny. A chuťově neuvěřitelný! Zkusila jsem rozdělit na třetiny - s třešněmi, borůvkami a malinami... prostě nebe v hubě :-)
OdpovědětVymazatTohle je úžasná a naprosto vystihující definice tohohle koláče:o) Jsem ráda, že chutnal:o)
VymazatOpravdu výborné!
OdpovědětVymazatVčera jsem udělala a jak je již zmíněno, potvrzuji - Nebe v hubě :-). Recept tisknu a přepisuji do domácí kuchařky, protože tenhle koláč s námi zůstává :-).
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že tolik chutná:o)
Vymazat- dneska upečený s černým rybízem, potvrzuji,že moc chutná, spíše chutnal.. :)
OdpovědětVymazatJe výborný, ale ja som ubrala aj v plnke aj v posypke polovicu cukru.
OdpovědětVymazatA to já už jsem cukr z původního předpisu ubírala:o)) Hlavně, že chutnal:o)
VymazatMohla bych tam místo másla dát Heru? Jak moc to pozmění chuť?
OdpovědětVymazatJestli běžně pečete s Herou, tak to nepoznáte, protože jste na chuť zvyklá. Pro mě se tam ztrácí ta máslová chuť, kterou mám ráda.
VymazatSice ten můj nevypadal tak hezky jako tady na obrázku, ale chuťově byl naprosto famózní !
OdpovědětVymazatHlavně, že se vyvedl chuťově!.o) To je nejdůležitější:o)
VymazatDekuji moc za recept. Po kokaci se jen zaprasílo. Je vynikajici. Urcite upecu znovu 👍👏👍🤗💝
OdpovědětVymazatTaké bych chtěla poděkovat, dnes jsem ho upekla a je fakticky výtečný, akorát jsem ten tvaroh dala pod ty borůvky :-) Asi tomu jinak říkat nebudu než nebe v hubě, to se mi tady moc líbilo. Děkuji za recept. Ditta
OdpovědětVymazatDělala jsem ho v létě a zítra se na něj zase chystám... Děkuji za veškeré Vaše recepty :)
OdpovědětVymazatMyslíte, že by bylo možné tento koláč udělat místo borůvek z rebarbory? Kdyby se rebarbora ještě před přidáním tvarohu posypala cukrem? Děkuji za všechny Vaše recepty, jsou skvělé! :) Míša
OdpovědětVymazaturčitě to půjde, vůbec bych se toho nebála! Bude to moc dobré, jen (jak píšete), přijdete trochu víc cukru, rebarbora je přeci jen kyselejší.
VymazatTak jsem se těšila až ho udělám a mám jen hladkou a hrubou mouku. To by asi nešlo, že ano?
OdpovědětVymazatjá bych se toho nebála a smíchala hladkou a hrubou a použila tuhle směs:o)
Vymazathm, tak tohle se nepovedlo... ta drobenka na dně se má uplácat, nebo jen nasypat? všechno se to samo promíchalo s zůstal z toho jediný slepený žvanec. Ani to nešlo odtrhnout od pečícího papíru. Navíc je tam cukru jak blázen, je to sladké až hanba, klidně by stačily 3/4 množství. Škoda, vypadalo to pěkně.
OdpovědětVymazatTo mě mrzí, já tenhle koláč dělám pravidelně a nikdo si na přeslazenost nebo slepený žvanec nestěžoval... I předchozí komentáře jsou víceméně spíš pochvalné..
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatLze tento koláč udělat i ze zamrazeného ovoce? Popř. Ovoce dát na koláč zmrzlé či povolené? Děkuji.
Určitě jde použít i mražené ovoce, já ho také používám. Dávám ho rovnou z mrazáku, nenechávám povolit.
VymazatProsím můžu použít zmražené ovoce ? Děkuji
OdpovědětVymazaturčitě jo, já to tak běžně dělám, že vezmu mražené borůvky, pokladu a rovnou dám péct.
VymazatOj,tak jsem otočila tvaroh s ovocem,snad to bude ok��
OdpovědětVymazat