Drobenkový tvarohový koláč s borůvkami

Jestli máte rádi drobné ovoce s tvarohem a drobenkou a navíc nemáte po ruce robot ani mixér, tenhle koláč je přesně pro vás. Je jednoduchý, raz-dva hotový a výborně chutná. Takže jestli jste se právě vrátili z lesa s hrnkem nasbíraných borůvek, pusťte se do něj:o)

Koláč se jmenuje sice "... s borůvkami", ale klidně do něj dejte navíc třeba rybíz (já to tak tentokrát udělala). Maliny, ostružiny a nebo třeba angrešt přihoďte klidně taky, jen dejte pozor, aby toho sladkého ovoce byl větší podíl, jinak bude koláč dost kyselý a bude potřeba přisladit tvarohovou náplň.

Recept tu mám už tři roky, jen jsem ho dneska upekla znovu a přefotila:o)


 


Drobenka
450 g polohrubé mouky
200 g másla
1 vanilkový cukru
180 g cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva

Tvarohová náplň
80 ml mléka
500 g tvarohu (tučný ve vaničce)
1 vejce
130 g cukru moučka

500 g borůvek (nebo směs drobného ovoce s vyšším podílem sladkého druhu)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Zapneme troubu na 180° (horkovzduch na 160°C) , hluboký plech (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Necháme povolit máslo na drobenku. Pak přisypeme oba cukry a mouku smíchanou s prášekem do pečiva. Rukou vypracujeme drobenku, která netvoří příliš žmolků (má velký podíl mouky a je poměrně sypká).

Do mísy vložíme všechny ingredience na tvarohovou vrstvu a metličkou rozmícháme do hladka.

Omyjeme a odstopkujeme ovoce.


Na dno plechu dáme 2/3 drobenky a vyrovnáme, aby všude byla stejná vrstva. Posypeme ovocem tak, aby ovoce zakrývalo celou plochu těsta. Na ovoce nalijeme tvarohovou náplň a stěrkou jí rovnoměrně rozetřeme opět po celé ploše plechu. Náplň proteče kolem ovoce a v podstatě se s ním spojí do jedné vrstvy. Nahoru rozdělíme zbytek drobenky a vložíme do rozpálené trouby.

Pečeme 50 - 60 minut do zlatova. 

Komentáře

  1. ...nádhera...a sbíhají se mi sliny...Věrka

    OdpovědětVymazat
  2. Báječný! Snadný, rychlý nenáročný na suroviny. A chuťově neuvěřitelný! Zkusila jsem rozdělit na třetiny - s třešněmi, borůvkami a malinami... prostě nebe v hubě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je úžasná a naprosto vystihující definice tohohle koláče:o) Jsem ráda, že chutnal:o)

      Vymazat
  3. Včera jsem udělala a jak je již zmíněno, potvrzuji - Nebe v hubě :-). Recept tisknu a přepisuji do domácí kuchařky, protože tenhle koláč s námi zůstává :-).

    OdpovědětVymazat
  4. - dneska upečený s černým rybízem, potvrzuji,že moc chutná, spíše chutnal.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Je výborný, ale ja som ubrala aj v plnke aj v posypke polovicu cukru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já už jsem cukr z původního předpisu ubírala:o)) Hlavně, že chutnal:o)

      Vymazat
  6. Mohla bych tam místo másla dát Heru? Jak moc to pozmění chuť?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli běžně pečete s Herou, tak to nepoznáte, protože jste na chuť zvyklá. Pro mě se tam ztrácí ta máslová chuť, kterou mám ráda.

      Vymazat
  7. Sice ten můj nevypadal tak hezky jako tady na obrázku, ale chuťově byl naprosto famózní !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, že se vyvedl chuťově!.o) To je nejdůležitější:o)

      Vymazat
  8. Dekuji moc za recept. Po kokaci se jen zaprasílo. Je vynikajici. Urcite upecu znovu 👍👏👍🤗💝

    OdpovědětVymazat
  9. Také bych chtěla poděkovat, dnes jsem ho upekla a je fakticky výtečný, akorát jsem ten tvaroh dala pod ty borůvky :-) Asi tomu jinak říkat nebudu než nebe v hubě, to se mi tady moc líbilo. Děkuji za recept. Ditta

    OdpovědětVymazat
  10. Dělala jsem ho v létě a zítra se na něj zase chystám... Děkuji za veškeré Vaše recepty :)

    OdpovědětVymazat
  11. Myslíte, že by bylo možné tento koláč udělat místo borůvek z rebarbory? Kdyby se rebarbora ještě před přidáním tvarohu posypala cukrem? Děkuji za všechny Vaše recepty, jsou skvělé! :) Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě to půjde, vůbec bych se toho nebála! Bude to moc dobré, jen (jak píšete), přijdete trochu víc cukru, rebarbora je přeci jen kyselejší.

      Vymazat
  12. Tak jsem se těšila až ho udělám a mám jen hladkou a hrubou mouku. To by asi nešlo, že ano?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych se toho nebála a smíchala hladkou a hrubou a použila tuhle směs:o)

      Vymazat
  13. hm, tak tohle se nepovedlo... ta drobenka na dně se má uplácat, nebo jen nasypat? všechno se to samo promíchalo s zůstal z toho jediný slepený žvanec. Ani to nešlo odtrhnout od pečícího papíru. Navíc je tam cukru jak blázen, je to sladké až hanba, klidně by stačily 3/4 množství. Škoda, vypadalo to pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, já tenhle koláč dělám pravidelně a nikdo si na přeslazenost nebo slepený žvanec nestěžoval... I předchozí komentáře jsou víceméně spíš pochvalné..

      Vymazat
  14. Dobrý den,
    Lze tento koláč udělat i ze zamrazeného ovoce? Popř. Ovoce dát na koláč zmrzlé či povolené? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jde použít i mražené ovoce, já ho také používám. Dávám ho rovnou z mrazáku, nenechávám povolit.

      Vymazat
  15. Prosím můžu použít zmražené ovoce ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě jo, já to tak běžně dělám, že vezmu mražené borůvky, pokladu a rovnou dám péct.

      Vymazat
  16. Oj,tak jsem otočila tvaroh s ovocem,snad to bude ok��

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů