Panna cotta
První panna cottu mi připravil můj bratr a okamžitě jsem se pro tenhle lehký a velmi jemně sladký dezert nadchla a připravujeme ho doma s různými obměnami.
Původní recept pochází z časopisu Apetit.
Panna cotta:
2 lžičky mleté želatiny (nebo 4 plátky, pokud používáme želatinu v plátcích)
500 ml smetany ke šlehání (stačí 2 kelímky a do půl litru dolít plnotučným mlékem)
40 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
Do mističky dáme 2 lžíce vody, vsypeme želatinu a necháme pět minut sát, aby želatina vodu absorbovala. Pokud používáme želatinu v plátcích, potopíme jí do vody a necháme nabobtnat.
Původní recpet radil formičky vymazat rostlinným olejem, nám se to neosvědčilo, olej je z dezertu pak jemně cítit, ač jsme používali nevýrazný řepkový. Doporučuji spíš používat formičky, ze kterých se panna cotta bude přímo jíst (sklo, porcelán) a nebo takové, ze kterých jde snadno vyklopit sama o sobě - ideálně silikonové muffiny nebo pevný plast, případně vyložit srnčí hřbet frish folií a dezert pak krájet na pláítky. .
Smetanu vlijeme do rendlíku spolu cukrem. Vanilkový lusk rozřízneme podélně napůl, zrníčka tupou stranou nože vyškrábneme, vložíme do smetany a přidáme i lusk. Směs zahříváme na středním plameni a za občasného míchání přivedeme k varu. Pak odstavíme a přidíme želatinu (plátkovou prvně vymačkáme od přebytečné vody), rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí.
Směs přecedíme (zrníčka vanilky můžou propadnout, ty nejsou na škodu) a vlijeme do připravených formiček. Dáme na 4-6 hodin vychladit.
Pět minut před podáváním vyjmeme z lednice, necháme lehce povolit a vyklopíme. Přelijeme ovocnou omáčkou (viz níže).
Pokud chcete panna cottu dělat z dvojnásobného množství najednou, nedávejte želatiny dvakrát tolik, ale jen jedenapůlnásobek - 3 lžičky / 6 plátků.
Jahodový přeliv:
150 g jahod
100 ml vody
50 g cukru moučka
Jahody (lze i mražené), vodu a cukr vložíme do rendlíku a postavíme na oheň. Přivedeme k varu. Rozmixujeme ponorným mixerem. Za občasného míchání vaříme na středním plameni asi 7 minut, dokud se směs trochu nezredukuje.
Omáčku necháme lehce zchladnout a poté s ní přeléváme podávanou panna cottu.
Lze obměnit ovoce a ubrat nebo přidat cukr podle kyselosti původních plodů.
Původní recept pochází z časopisu Apetit.
Panna cotta:
2 lžičky mleté želatiny (nebo 4 plátky, pokud používáme želatinu v plátcích)
500 ml smetany ke šlehání (stačí 2 kelímky a do půl litru dolít plnotučným mlékem)
40 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
Do mističky dáme 2 lžíce vody, vsypeme želatinu a necháme pět minut sát, aby želatina vodu absorbovala. Pokud používáme želatinu v plátcích, potopíme jí do vody a necháme nabobtnat.
Původní recpet radil formičky vymazat rostlinným olejem, nám se to neosvědčilo, olej je z dezertu pak jemně cítit, ač jsme používali nevýrazný řepkový. Doporučuji spíš používat formičky, ze kterých se panna cotta bude přímo jíst (sklo, porcelán) a nebo takové, ze kterých jde snadno vyklopit sama o sobě - ideálně silikonové muffiny nebo pevný plast, případně vyložit srnčí hřbet frish folií a dezert pak krájet na pláítky. .
Smetanu vlijeme do rendlíku spolu cukrem. Vanilkový lusk rozřízneme podélně napůl, zrníčka tupou stranou nože vyškrábneme, vložíme do smetany a přidáme i lusk. Směs zahříváme na středním plameni a za občasného míchání přivedeme k varu. Pak odstavíme a přidíme želatinu (plátkovou prvně vymačkáme od přebytečné vody), rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí.
Směs přecedíme (zrníčka vanilky můžou propadnout, ty nejsou na škodu) a vlijeme do připravených formiček. Dáme na 4-6 hodin vychladit.
Pět minut před podáváním vyjmeme z lednice, necháme lehce povolit a vyklopíme. Přelijeme ovocnou omáčkou (viz níže).
Pokud chcete panna cottu dělat z dvojnásobného množství najednou, nedávejte želatiny dvakrát tolik, ale jen jedenapůlnásobek - 3 lžičky / 6 plátků.
Jahodový přeliv:
150 g jahod
100 ml vody
50 g cukru moučka
Jahody (lze i mražené), vodu a cukr vložíme do rendlíku a postavíme na oheň. Přivedeme k varu. Rozmixujeme ponorným mixerem. Za občasného míchání vaříme na středním plameni asi 7 minut, dokud se směs trochu nezredukuje.
Omáčku necháme lehce zchladnout a poté s ní přeléváme podávanou panna cottu.
Dobrý den, máte super stránky jen se zeptám. Zkusila jsem panna cottu byla dobra jen se mi nahoře udělal takový tukový skraloup a nevim proc Jitka
OdpovědětVymazatJakou smetanu jste použila? Já používám jen takovéty v plastovém kelímku, ty v krabičkách v sobě mívají vysrážený tuk a hůře se s nimi pracuje.
Vymazat