Třená bábovka
Třená bábovka byla úplně první bábovka, kterou jsem si vyfotila a dost možná i moje první povedená bábovka vůbec. Od té doby jí peču podle tohohle receptu a stále nám chutná:o) Je krásně vláčná a tak akorát sladká.
Tento týden dorazila výhra z Gurmetu (forma na bábovku jubilee a lívanečník), tak jsem formu musela prubnout a volba padla na třenou bábovku, protože stará fotka byla opravdu velmi prehistrická a dělala tu trochu ostudu.
4 vejce
150 g másla
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
400g hladké mouky
1 prášek do pečiva
kůra z 1 citronu (chemicky neošetřeného)
250 ml mléka
2 lžíce kakaa
Utřeme máslo s polovinou cukru moučka a s vanilkovým cukrem. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do utřeného másla postupně zapracujeme žloutky. Nakonec přilijeme mléko a promícháme.
Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a následně do něj zašleháme druhou půlku cukru moučka.
Do žloutkové hmoty zamícháme postupně a na střídačku mouku a sníh. Nemícháme příliš ostře, aby sníh nespadl. Odebereme asi třetinu a tu spojíme s kakaem.
Vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu na bábovku (já ji vystříkala olejem ve spreji, jak radil návod u formy) a většinu světlé hmoty nalijeme do formy (část necháme). Na světlou část nalijeme tmavou a nakonec navrstvíme i zbytek světlé hmoty (vzniknou nám tři patra a zajímavější mramorování).
Bábovku pečeme asi 40 minut při 180°C (horkovzduch 160 °C), propečenost zkoušíme špejlí.
Po upečení necháme bábovku asi půl hodiny chladnout ve formě a poté vyklopíme. Servírujeme zlehka posypané moučkovým cukrem.
Tento týden dorazila výhra z Gurmetu (forma na bábovku jubilee a lívanečník), tak jsem formu musela prubnout a volba padla na třenou bábovku, protože stará fotka byla opravdu velmi prehistrická a dělala tu trochu ostudu.
4 vejce
150 g másla
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
400g hladké mouky
1 prášek do pečiva
kůra z 1 citronu (chemicky neošetřeného)
250 ml mléka
2 lžíce kakaa
Utřeme máslo s polovinou cukru moučka a s vanilkovým cukrem. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do utřeného másla postupně zapracujeme žloutky. Nakonec přilijeme mléko a promícháme.
Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a následně do něj zašleháme druhou půlku cukru moučka.
Do žloutkové hmoty zamícháme postupně a na střídačku mouku a sníh. Nemícháme příliš ostře, aby sníh nespadl. Odebereme asi třetinu a tu spojíme s kakaem.
Vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu na bábovku (já ji vystříkala olejem ve spreji, jak radil návod u formy) a většinu světlé hmoty nalijeme do formy (část necháme). Na světlou část nalijeme tmavou a nakonec navrstvíme i zbytek světlé hmoty (vzniknou nám tři patra a zajímavější mramorování).
Bábovku pečeme asi 40 minut při 180°C (horkovzduch 160 °C), propečenost zkoušíme špejlí.
Po upečení necháme bábovku asi půl hodiny chladnout ve formě a poté vyklopíme. Servírujeme zlehka posypané moučkovým cukrem.
Vynikající ! :)
OdpovědětVymazatKlasika nikdy nezklame... Nádhera! S.
OdpovědětVymazatForma je nádhera sama...
OdpovědětVymazatKrásná forma...
OdpovědětVymazatpřidám se, odkud je ta forma? :-)
OdpovědětVymazatJá ji vyhrála v soutěži v časopisu gurmet, forma je odtud http://www.minnesotabakery.cz/d/forma-na-babovky-jubilee-1000011/
VymazatKrásná forma..Hned bych si dala.
OdpovědětVymazatFakt nádherná forma!
OdpovědětVymazatta forma je fakt nádherná. už dlouho se odhodlávám nějakou takovou hezkou koupit. Ne že bych hezkou neměla, mám nádhernou po prababičce... :-) a možná si vezmu ještě jednu od mamky (taky po prababičce)... :-) ale až do nového domečku. a recept i bábovka jsou k nakousnutí.... můžu poprosit o jeden kousek do Brna :-)))) děkuji a krásný den. Lenča ze zdravejist.blogspot.com
OdpovědětVymazatprosim, ma ta zloutkova cast byt pak s prilitim mleka takova hrudkovata? Nemuzu to rozmichat do homogenni hmoty. Moc diky za rychlou odpoved! :D
OdpovědětVymazatCastomi to po priliti mleka hrudkovati, vysledku to nevadi 😀
VymazatDekuji, uz je v troube:)
VymazatTak moje babovka skoncila v kosi :( pekla jsem ji od sedmi hodin, nejprve 40 minut, na spejli dobre, ale po vyklopeni prostredek uplne syrovy...jeste jsem to takhle opakovala po deseti minutach asi 4x a pokazde kasovity prostredek :( Nevim, kde jsem udelala chybu, ale ted ve ctvrt na jedenact uz jsem na to nemela nervy :(
VymazatCo máte za troubu? Já se obávám, že jestli jste bábovku vracela zpět do formy a dala jí znovu péct, tak prostředek nebyl nedopečený, ale sražený:o/
VymazatMám horkovzdušnou. Kolem té díry ve formě byla ta bábovka taková mazlavá a po všem tom dopékání se to nezmenilo. Nevím, jak vypadá srazená bábovka, měla stále pěkný tvar.
OdpovědětVymazatProsím můžu použít Heru místo másla ? Děkuji
OdpovědětVymazatPokud vám vyhovuje chuť hery místo másla, tak klidně použijte heru. Já bych to nedělala, mám ráda, když dezerty chutají po másle..
VymazatKdyž já ji potřebuji zpracovat a nenašla jsem žaldný moučník...
OdpovědětVymazatUž vychladla, tak jsme nakrojili a je výborná. Ač na začátku byly nějaké problémy (do bílků se mi dostal trochu žloutek a nebyl moučkový cukr), výsledek je i tak báječný. I se mi pěkně povedla kakaová vrstva, taková pěkná vlnka z toho vznikla. Už druhý recept z této stránky a opět úspěch. 100% se sem ještě pro nějaký vrátím.
OdpovědětVymazatCukr moučka je tam z historických důvodů, dřív jsem jiný cukr doma nevedla, ale dneska používám normálně cukr krupici:o) Musím to v receptu už upravit:o)
VymazatKaždopádně jsem moc ráda, že se recept povedl a chutná!
Hrozně se mi líbí, jak i ke každému receptu máte úvod, určitý příběh na začátku. Hned se ty recepty zdají snáze udělatelné :D. Vážně pěkná práce a moc děkuji :)
VymazatMyslite, ze testo pujde do berankove formy bez priklopu-zad?
OdpovědětVymazatMyslite, ze testo pujde do berankove formy bez priklopu-zad?
OdpovědětVymazatMelo by jit.
VymazatAhoj Marci, ráda bych se zeptala, jakou používáš formu na bábovku. Předem díky za odpověď!
OdpovědětVymazatNejradeji mam od Nordicware a nebo sklenenou (zrejme simax). Mit kameninu po babicce, pecu v tom, ty byvaji lety propalene do dokonalosti.
VymazatKamenina super, ale čas se musí navýšit na skoro 2násobek.
VymazatInvestovat do dobré formy se vyplatilo. Bábovka je překrásná a navíc moc dobrá.
OdpovědětVymazatDobrý den. To je teda Mmmh, dobrota! Děkuji moc za tento recept. Už si ho peču snad rok každý měsíc alespoň jednou a zatím se mi teda vůbec neomrzel. Nabídnu vždy i návštěvě a chválí. Já jsem tedy zkoušel spoustu receptů na bábovku, třeba i recept, kde se dělá hrníčková bábovka, ale vaše je prostě nejlepší! Ještě jednou děkuji a mějte se.
OdpovědětVymazatZdravím. Tak dopadl sem stejně jak už popisovala jadna paní v roce 2017. Bábovka se pravděpodobně srazila. Jsem začínající "cukrář" a možná by neškodilo recept více rozvést. Myslím si že můj problém vznikl přidáním chladného mléka
OdpovědětVymazatKlára 3.6.2022
OdpovědětVymazatMoc děkuji za snadný a skvělý recept. Sice jsem trochu zazmatkovala, když se mi po utření cukru s máslem a následném vmíchání žloutků a mléka hmota nějak posrážela a mléko se mi oddělilo, ale hned jsem to ve vodní lázni spojila a pak pokračovala dle receptu.
Bábovka nádherně vyběhla a byla nadýcháná a jemná.👍👍👍😉.
Výborný recept....děkuji
OdpovědětVymazat