Strouhaná buchta
Recept na tuhle buchtu jsem kdysi dávno vytrhla z nějakého (snad ženského) časopisu s tím, že ho musím vyzkoušet. Byla u něj fotka na úplně jiný koláč, ale nenechala jsem se odradit a nelitovala! Od prvního upečení s ním slavím jen úspěchy. Kamarádka po ochutnání prohlásila, že tuhle buchtu zná, peče jí tchýně, ale moje líp chutná a když jsem jí před svatbou upekla mužovi a sobě do práce, kolegové se shodli, že kupované koláčky jsme nosit nemuseli, že tahle buchta je stokrát lepší a během půl hodiny se snědl celý plech.
Podle receptu peču už dlouho a tak jsem ho časem maličko vylepšila (spíš postup, na ingredience nebylo potřeba sahat) a dneska přefotila, protože tu byla jen prehistorická fotka:o)
Těsto:
250 g másla
150 g moučkové cukru
1 žloutek (bílek schovejte, půjde do náplně)
3 lžíce mléka
400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
30 g kakaa
tvarohová náplň:
4 bílky
200 g cukru moučka
500g tvarohu
3 žloutky
1 lžíce solamylu nebo gustinu
5 lžic mléka
Nejprve si připravíme těsto. Máslo utřeme s cukrem a poté zapracujeme žloutek a mléko. Mouku smícháme s kakem a kypřícím práškem, přidáme k máslové hmotě a vypracujeme pevné těsto (já nechávám pracovat robota a třecí metlu).
Těsto rozdělíme na dvě části (cca na poloviny, ale jedna může být větší a tu použijeme na spodek buchty), z každé vytvarujeme váleček, zabalíme do folie a dáme alespoň na půl hodiny do mrazáku, aby ztuhlo.
Rozpálíme si troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Na náplň si nejprve z bílků, půlky cukru a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. V druhé míse smícháme tvaroh, žloutky, druhou polovinu cukru, solamyl/gustin a mléko. Sníh opatrně zamícháme do tvarohové směsi.
Velký plech (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (línější jako já plech lehce namočí a vyloží pečícím papírem). Z mrazáku vyndáme jeden váleček těsta (máme-li různě velké, vezmeme ten větší) a nastrouháme ho na plech. Prsty hoblinky lehce umačkáme.
Náplň nalijeme na nastrouhaný spodek těsta a na něj nastrouháme druhou půlku těsta (je lepší si tak třetinu těsta nastrouhat mimo a prsty ho pak přesnést do krajů, kam se struhadlem špatně dostává).
Pečeme v troubě asi 30 - 40 minut, pak otevřeme dvířka a necháme v troubě zcela vychladnout.
Podle receptu peču už dlouho a tak jsem ho časem maličko vylepšila (spíš postup, na ingredience nebylo potřeba sahat) a dneska přefotila, protože tu byla jen prehistorická fotka:o)
250 g másla
150 g moučkové cukru
1 žloutek (bílek schovejte, půjde do náplně)
3 lžíce mléka
400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
30 g kakaa
tvarohová náplň:
4 bílky
200 g cukru moučka
500g tvarohu
3 žloutky
1 lžíce solamylu nebo gustinu
5 lžic mléka
Nejprve si připravíme těsto. Máslo utřeme s cukrem a poté zapracujeme žloutek a mléko. Mouku smícháme s kakem a kypřícím práškem, přidáme k máslové hmotě a vypracujeme pevné těsto (já nechávám pracovat robota a třecí metlu).
Těsto rozdělíme na dvě části (cca na poloviny, ale jedna může být větší a tu použijeme na spodek buchty), z každé vytvarujeme váleček, zabalíme do folie a dáme alespoň na půl hodiny do mrazáku, aby ztuhlo.
Rozpálíme si troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Na náplň si nejprve z bílků, půlky cukru a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. V druhé míse smícháme tvaroh, žloutky, druhou polovinu cukru, solamyl/gustin a mléko. Sníh opatrně zamícháme do tvarohové směsi.
Velký plech (30 x 40 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (línější jako já plech lehce namočí a vyloží pečícím papírem). Z mrazáku vyndáme jeden váleček těsta (máme-li různě velké, vezmeme ten větší) a nastrouháme ho na plech. Prsty hoblinky lehce umačkáme.
Náplň nalijeme na nastrouhaný spodek těsta a na něj nastrouháme druhou půlku těsta (je lepší si tak třetinu těsta nastrouhat mimo a prsty ho pak přesnést do krajů, kam se struhadlem špatně dostává).
Pečeme v troubě asi 30 - 40 minut, pak otevřeme dvířka a necháme v troubě zcela vychladnout.
vypadá sqěle ;-)
OdpovědětVymazatJe skvely, recept mam od tchyne a kdykoliv ho upecu, mam s nim uspech!
OdpovědětVymazatTa je moje zamilovaná. :)
OdpovědětVymazatNěkdo na nyxu psal, že těsto i strouhá robotem, tak někdy asi zkusím... :)
OdpovědětVymazatProto jsem si na ní vzpomněla, koukla na blog, uviděla tu hroznou fotku, co tu byla, a bylo mi jasný, že ty dva tvarohy z lednice, co brzy projdou, pujdou do strouhaný buchty a já budu moct přefotit:oD
VymazatJá to těsto nedávám do mrazáku na tak dlouho, takže se strouhá rychle a bez problémů, na to by se mi robot vytahovat asi nechtěl..
Taky dělám, fakt vynikající.-))
OdpovědětVymazatStarý a dobrý..:-D
OdpovědětVymazat...krásný blog...moře inspirace...díky...Věrka
OdpovědětVymazatTento moučník mám moc ráda! Někdy ho dělám i s mákem a jednu část těsta s kakaem a druhou bez, to je mňamka :o)
OdpovědětVymazatJá dávám do tvarohove náplně místo solamylu banánový puding.
OdpovědětVymazatTohohle moučníku bych se mohla užrat :-D
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatpoužíváte vaničkový nebo balíčkový tvaroh ? :) Děkuji.
Vaničkový tučný tvaroh.
VymazatZa sve deti a tuhle buchtu bych položila život
OdpovědětVymazatVypadá dokonale! Mňam :-)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
Zrovna zkouším a potom pisnu.
OdpovědětVymazatDelala sem a je bozi. Jen na stejne velky plech jak pises bych potrebovala vic testa. Nahore mi trochu chybelo na nastrouhani. Ale na chut to nemelo vliv��
OdpovědětVymazatVýborný... deťom veľmi pochutil 👌 inšpiratívny blog 👍
OdpovědětVymazatVýborná.. , všem chutnala a to je u nás co říct����
OdpovědětVymazatUrčitě zkusím i tuto kakaovou variantu. Znám tuto buchtu s jablíčkovou náplní a je taky moc dobrá. Díky za připomenutí už zapomenutého. :-)
OdpovědětVymazatMoc dobra! Ten snih v tvarohu je skvely napad. Buchta je diky nemu nadychana a v puse se rozplyva jak oblacek.
OdpovědětVymazatSuper buchta a do tvarohové náplně přidávám borůvky a nebo ostružiny
OdpovědětVymazat