Profiteroles
Nevím proč jsem se vždycky bála odpalovaného těsta a větrníky byly pokaždé to, co jsem si koupovala v cukrárně a nebo raději přenechávala svojí mamince. Jednou jsem ale sebrala odvahu, větrníčky upekla a od té doby se u nás musí péct velmi pravidelně (chutnají nejen nám, ale i návštěvám:o)) a pokaždé zmizí až příliš rychle.
Profiteroles - recept na odpalované těsto (podle kuchařky I. Fabešové Iveta a sladká Francie)
175ml vody
85g másla
110g hladké mouky
špetka soli
3 vejce
1. Vodu s máslem dejte do malého hrnce a přiveďte k varu.
2. Odstavte a vsypte do hrnce mouku se solí. Míchejte tak dlouho, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěn hrnce.
3. Vraťte směs na plamen a na mírném ohni míchejte 2 minuty.
4. Znovu odstavte a nechcte asi 5-10 minut zchladnout.
5. Po jednom přidávejte celá vejce a vždy je zcela zapracujte do těsta (ze začátku to vypadá, že se těsto nikdy nespojí, ale nenechte se odradit).
6. Na plech vymazaný máslem (resp. na dva plechy) nanášejte těsto pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku (já používám sáček). Nechávejte mezi jednotlivými větrníčky dostatečný rozestup, pečením zvětší svůj objem.
7. Pečte při 200° asi 30 minut, během pečení troubu neotvírejte.
8. Upečené nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.
Čokoládová poleva
150 g hořké čokolády (minimálně 50% kakaa)
66 ml horké vody
1. Připravte si větší hrnec s vodou na vodní lázeň.
2. Čokoládu nalámejte na kousky a v žáruvzdorné misce nebo malém hrnci smíchejte s vodou.
3. Směs dejte do většího hrnce, zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Vanilkový krém (můj vlastní recept)
325 ml mléka
1,5 balíčku vanilkového pudinku
vanilkový cukr
cukr moučka
200g másla
1. Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku svařte tuhý pudink. Nechte zcela vychladnout.
2. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (začněte třeba se dvěma lžícemi).
3. Do máslové směsi po kouskách zašlehávejte zchladlý pudink.
4. Nakonec doslaďte dle své chuti (doporučuji udělat krém o něco sladší, než byste si udělali vanilkový pudink) a zašlehejte.
Větrníčky podélně rozkrojte, spodek naplňte krémem, vršek namočte do čokolády a dejte obě poloviny dohromady.
Profiteroles - recept na odpalované těsto (podle kuchařky I. Fabešové Iveta a sladká Francie)
175ml vody
85g másla
110g hladké mouky
špetka soli
3 vejce
1. Vodu s máslem dejte do malého hrnce a přiveďte k varu.
2. Odstavte a vsypte do hrnce mouku se solí. Míchejte tak dlouho, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěn hrnce.
3. Vraťte směs na plamen a na mírném ohni míchejte 2 minuty.
4. Znovu odstavte a nechcte asi 5-10 minut zchladnout.
5. Po jednom přidávejte celá vejce a vždy je zcela zapracujte do těsta (ze začátku to vypadá, že se těsto nikdy nespojí, ale nenechte se odradit).
6. Na plech vymazaný máslem (resp. na dva plechy) nanášejte těsto pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku (já používám sáček). Nechávejte mezi jednotlivými větrníčky dostatečný rozestup, pečením zvětší svůj objem.
7. Pečte při 200° asi 30 minut, během pečení troubu neotvírejte.
8. Upečené nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.
Čokoládová poleva
150 g hořké čokolády (minimálně 50% kakaa)
66 ml horké vody
1. Připravte si větší hrnec s vodou na vodní lázeň.
2. Čokoládu nalámejte na kousky a v žáruvzdorné misce nebo malém hrnci smíchejte s vodou.
3. Směs dejte do většího hrnce, zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Vanilkový krém (můj vlastní recept)
325 ml mléka
1,5 balíčku vanilkového pudinku
vanilkový cukr
cukr moučka
200g másla
1. Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku svařte tuhý pudink. Nechte zcela vychladnout.
2. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (začněte třeba se dvěma lžícemi).
3. Do máslové směsi po kouskách zašlehávejte zchladlý pudink.
4. Nakonec doslaďte dle své chuti (doporučuji udělat krém o něco sladší, než byste si udělali vanilkový pudink) a zašlehejte.
Větrníčky podélně rozkrojte, spodek naplňte krémem, vršek namočte do čokolády a dejte obě poloviny dohromady.
Komentáře
Okomentovat
Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.