Míša řezy - odlehčená verze

U mých rodičů se vypráví taková zajimává historka. Když mi byly asi tři roky, maminka prý jednoho dne upekla míša řezy a plech hotové dobroty odložila na linku. Když poklidila nemohla najít ani řezy, ani svou dceru.. Hledala, hledala, až jí napadlo se podívat pod stůl. Tam jsem seděla jána nohách položený plech a v něm z půlky piškotu olízaný krém i s čokoládovou polevou. Ať už je historka pravdivá nebo ne, má láska k míša řezům se za ty roky nezmenšila:o)

Ač míša řezy miluji, klasická varianta je na mě příliš hutná a sladká, proto jsem experimentálně původní recept upravila a u nás doma si užíváme lehčí (nezaměňovat s ošizenou) varintu.






Těsto:
4 vejce
4 lžíce moučkového cukru (75g)
2 lžíce oleje
4 lžíce polohrubé mouky (90 g)
1 lžička prášku do pečiva
2 rovné lžíce kakaa (16g)
------------------------------------------------------

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme polotuhý sníh, pak přidáme všechen cukr a vyšleháme tuhý sníh, který tvoří špičky. Šleháme dál a po jednom zašleháme všechny žloutky, následně i olej po lžicích.

Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a zamícháme do vyšlehané vaječné směsi (lze i na nižší otáčky zašlehat. 

Těsto nalejeme na hluboký plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 10 minut na 200°.

Krém:
100 g másla
500 g tvarohu
110 g moučkového cukru
------------------------------------
Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšleháme. Následně po lžičkách zašleháme všechen tvaroh. Hotový krém natřeme na vychladlý piškot a dáme ztuhnout do lednice.

Poleva:
100 g hořké čokolády (případně čokoláda na vaření)
80 g másla
2 lžíce mléka
1 lžíce moučkového cukru
------------------------------------------
Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmícháme stejný způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet). Pokud použijeme hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Čokoládu na vaření doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.

Polevu nalijeme na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme ztuhnout v lednici.

Moučník podáváme vychlazený.



Energetická hodnota jednoho kousku (cca 1/16 plechu, což je asi 85 g porce) je 1050 KJ (6,73 g bílkovin, 21 g sacharidů, 15 g tuku a 75 mg cholesterolu).
Piškot jsem pekla na plechu velkém 30*40 cm, vstva piškotu je silná asi 1 cm, krém má asi 8 mm.


Míša řezy jdou připravit i jako koláč v letní obměně - s jahodami. Stačí vzít koláčou formu (26 cm), kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, a použít poloviční množství všech ingrediencí. Na krém (nejen) po obvodu nakládáme přepůlené jahody a vše zalijeme čokoládovou polevou.





Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/moucniky-na-plechu-rezy/misa-rezy

Komentáře

  1. Vynikající moc se povedl.

    OdpovědětVymazat
  2. Pekla jsem včera, jsou naprosto úžasné :-) Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, opravdu jsou ty pomery na testo ve lzicich? Neni toho testa malo? Dekuji Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pomery jsou na lzice:-) testa je relativne malo, musi se rozetrit do tenke vrstvy a v troube trochu povyskoci. Je to videt i na fotkach, ze piskot je nizky.

      Ja priste ty davky i zvazim a doplnim recept:-)

      Vymazat
  4. Už jsem podle Vás pekla byl výborný děkuji.Irena P.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,

    moc ho chci upéct! Mám ale dotaz: jak velký je, prosím, ten plech?

    Moc děkuju, už se nemůžu dočkat, až ho upeču.

    Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Marcelo úžasný recept děkuji dělala jsem podle vás i rajskou a taky výborna. Moc díky za recepty

    OdpovědětVymazat
  7. Včera jsem pekla Míša řezy na koleji a i ve stísněných podmínkách z nich vyšla obrovská dobrota. Děkuji za recept, zařazuji ho do stálého repertoáru!!

    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář, jsem moc ráda, že i na koleji se dá péct podle mého blogu:o)

      Vymazat
  8. Dobrý den, mám dotaz jaký jste použila tvaroh, ve vaničce nebo kostku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vaničku, aby se to dobře roztíralo, a i pro chuť.

      Vymazat
  9. Opravdu se nejdříve vyšlehaného sněhu zašlehávají žloutky? S tímhle postupem jsem se nikdy nesetkala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano opravdu to tak jde delat. Je to zjednoduseny postup, ktery funguje.

      Vymazat
    2. Moc děkuji. Ráda vyzkouším nový postup, jen mě to překvapilo

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů