Lehký tvarohový koláč s marmeládou

Jestli se oblíbenost hodnotí četností výskytu, potom je tenhle koláč u nás doma nejoblíbenější, protože se u nás doma vyskytuje v průměru jednou do měsíce (a to je vzhledem k tomu, co všechno peču, opravdu dost často).  Je rychlý, velmi dobrý a suroviny na něj máte zcela jistě doma.
Náplň je lepší míchat v ruce než v robotu či elektrickém šlehači. Vysoké otáčky totiž do tvarohu vmetou příliš mnoho vzduchu a náplň je pak moc nadýchaná, což v případě tohohle koláče není žádoucí. Je to až tak málo žádoucí, že když jsem kdysi ten šlehač používala, muž mi koláč "reklamoval", že je ta náplň moc lehká:o))





Těsto:
230 g polohrubé mouky
60 g cukru
100 g změklého másla
1 vejce
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

-----------------------------------------------------
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Máslo utřeme s cukrem a vejcem. Smícháme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme do másla. Těsto pomocí prstů vytlačíme do koláčové formy a natřeme ho pikantní marmeládou (nejčastěji používám rybízovou).


Náplň:
500 g tvarohu (používám tučný vaničkový)
200 ml mléka
1 vejce
1 vanilkový pudink (nebo 40 g kukuřičného škrobu a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, případně část cukru nahradíme vanilkovým cukrem)
80 g cukru

----------------------------------------------------
Do mísy vložíme tvaroh, vejce a cukr a metličkou ručně rozmícháme do hladka. 
Pudink (nebo škrob) rozmícháme v mléce a přidáme k tvarohu. Opět v ruce vymícháme v hladkou tekutou směs. 

Náplň nalijeme na  těsto pomazané marmeládou a opatrně (náplň je opravdu hodně tekutá) vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 40-50 minut, dokud se nezačne zvedat i střed a náplň se už neklepe jako sulc (a nebo jen velmi málo až neznatelně). 


Necháme vychladnout a podáváme.
 





Komentáře

  1. Fakt exluzivní záležitost, náš oblíbený. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším:o) U nás doma je taky hodně oblíbený:o)

      Vymazat
  2. Tento peču často a manžel ho miluje, hlavně si pochvaluje ten tvaroh, jak je krásně vláčný a né vysušený.

    OdpovědětVymazat
  3. prosím plech se nevymazavá ani nevysypavá?A co pečící papír?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na povrchu plechu:o) Já mám skleněnou koláčovou formu a ta vymazání ani vysypání nepotřebuje. Pokud jsou pochyby, nejlepší je použít pečící papír.

      Vymazat
  4. Pekla jsem pro zitřejší návštěvu,ale mám obavy,že nezbyde:-))Je fakt výborný.

    OdpovědětVymazat
  5. Teď jsem dodělala a půlka je již fuč!! opravdu jednoduchý a perfektní recept

    OdpovědětVymazat
  6. Uchvatne!!! My jsme ho nesnedli, my jsme ho sezrali!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se nedivím, u nás mizí podobným způsobem:o)

      Vymazat
  7. Já už taky peču, ale zapomněla jsem vymazat formu, to jsem tomu dala :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám skleněnou formu a nevymazávám nikdy. Záleží na povrchu. To těsto je celkem mastné, takže snad nebude problém ten koláč dostat ven:o)

      Vymazat
    2. Tak to dopadlo dobre a kolac je skvely :) Akorat mam hrozne tmave kraje, az bych rekla spalene...ale kdyz jsem to vyndala driv, tak ten tvaroh jeste nebyl, tak ja nevim:(

      A delala jsem zaroven i hraskovou polivku podle Vas a je taky super:)

      Vymazat
    3. Pekla jste na spdní a horní ohřev nebo horkovzduch? Jestli na horní a spodní, dala bych příště koláč o příčku níž, jestli horkovzduch, zkusila bych buď koláč přikrýt alobalem a odkryté péct třeba posledních 20 minut a nebo třeba o 10°C snížit teplotu. Každá trouba peče jinak prudce, musí se to ozkoušet.

      Vymazat
    4. Dekuju moc za tipy:) Doufam, ze priste uz budu pect v nove troube, to bude jina:))

      Vymazat
  8. Tenhle koláč miluju,je úžasný:-))

    OdpovědětVymazat
  9. Takže při tomto se do trouby nedává pekáč s vodou ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja u tohohle konkretniho kolace pekac s vodou nedavam:-)

      Vymazat
  10. Super! Variace s mandlovymi lupinky navrch a svestkami uvnitr zafungovala luxusne:)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc děkuji za recept. Měl obrovský úspěch a musela jsem ho upéct 3x hned za sebou :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Můžu se zeptat, jakou velikost by měla mít forma prosím? Děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak ten je boží, zkusím ho v bezlepkové verzi! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tedy Vy mi vždy tak dokonale jdete do rány. Když jsem přemýšlela v létě na dortem pro synovce, přišel Váš úžasný recept na ovocný dort. Včera jsem se zamýšlela, co rychlého a lehkého upéct dnes pro návštěvu, a narazím na tento skvost. Úžasné ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. Dobry den, myslite, ze by se dalo maslo nahradit sadlem? Vzhledem k cene masla jsem presla na peceni se sadlem a vysledek je mnohdy lepsi... dekuji. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sádlo dávám do kynutého těsta, do křehkého bych se trochu bála, jaká bude výsledná chuť, protože tam je přeci jen to máslo cítit víc. Určitě vám těsto bude držet pohromadě, ale s chutí nevím, nevím...

      Vymazat
  16. Tento je vynikající :) Peču už nějakou dobu dle vašeho receptu, jen si to upravím tak, aby mohla dcera (alternativní slazení, jiná mouka) :) Ale chutná všem, peču ho i na návštěvy a je to výborná a jednoduchá záležitost :) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  17. Upečeno během soboty a téměř snědeno, určitě jsem nepekla naposledy, byl moc chutný.

    Hezký večer, Andrea.

    OdpovědětVymazat
  18. Včera jsem pekla koláč asi po milionté osmé a opět nezklamal. Děkuji Vám za recept!

    OdpovědětVymazat
  19. Děkuji za tento recept, moc jsme si ho oblíbili. Manželovi a synovi ho peču několikrát do měsíce, protože je opravdu vynikající a na přípravu dost jednoduchý a rychlý! Díky za nej :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Jeden z nejoblíbenějších dezertů z Pradobrot, na kterém si vždy každá návštěva pochutná.

    OdpovědětVymazat
  21. Díky za recept. Velmi chutné, i když jsem přesně nedodržel pracovní postup, šetřil s marmeládou a trochu to připekl. Manželka sice nebyla úplně nadšená, ale vzhledem k tomu že je velmi náročná, jsem spokojen. Snad se mi příště povede lépe.

    OdpovědětVymazat
  22. Prosím, má na ten tvaroh vliv místo ručního zpracování použití techniky? Ráda používám robot, ale některé recepty upozorňují na ruční zpracování jak těsta tak náplní. Děkuji za info.Zítra jdu do toho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tohohle koláče to vliv má. Popsala jsem to nahoře nad fotkou. Při šlehání krému robotem je náplň moc nadýchaná.. lepší je, když je krém spíš hutnější.

      Vymazat
  23. Koláč je vynikající a ještě jsem přidala rozinky

    OdpovědětVymazat
  24. Vynikající, jednoduchý a ještě jsem přidala rozinky

    OdpovědětVymazat
  25. Tento kolač jsem dlouho hledala, je výborný znám ho z mladí moji matky moc děkuji

    OdpovědětVymazat
  26. Tento kolač jsem dlouho hledala , znám ho od moji mamky , dekuji

    OdpovědětVymazat
  27. Zdravím peču a nechce mi ztuhnout tvarohová náplň. Ztuhne to po vychladnutí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ztuhne jen trochu víc. Nezapomněl/a jste tam dát vajíčko nebo škrob?

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů