Lehký tvarohový koláč s marmeládou
Náplň je lepší míchat v ruce než v robotu či elektrickém šlehači. Vysoké otáčky totiž do tvarohu vmetou příliš mnoho vzduchu a náplň je pak moc nadýchaná, což v případě tohohle koláče není žádoucí. Je to až tak málo žádoucí, že když jsem kdysi ten šlehač používala, muž mi koláč "reklamoval", že je ta náplň moc lehká:o))
Těsto:
230 g polohrubé mouky
60 g cukru
100 g změklého másla
1 vejce
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
-----------------------------------------------------
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Máslo utřeme s cukrem a vejcem. Smícháme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme do másla. Těsto pomocí prstů vytlačíme do koláčové formy a natřeme ho pikantní marmeládou (nejčastěji používám rybízovou).
Náplň:
500 g tvarohu (používám tučný vaničkový)
200 ml mléka
1 vejce
1 vanilkový pudink (nebo 40 g kukuřičného škrobu a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, případně část cukru nahradíme vanilkovým cukrem)
80 g cukru
----------------------------------------------------
Do mísy vložíme tvaroh, vejce a cukr a metličkou ručně rozmícháme do hladka.
Pudink (nebo škrob) rozmícháme v mléce a přidáme k tvarohu. Opět v ruce vymícháme v hladkou tekutou směs.
Náplň nalijeme na těsto pomazané marmeládou a opatrně (náplň je opravdu hodně tekutá) vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 40-50 minut, dokud se nezačne zvedat i střed a náplň se už neklepe jako sulc (a nebo jen velmi málo až neznatelně).
Necháme vychladnout a podáváme.
Fakt exluzivní záležitost, náš oblíbený. :)
OdpovědětVymazatTo ráda slyším:o) U nás doma je taky hodně oblíbený:o)
VymazatUž se peče :)
OdpovědětVymazatTento peču často a manžel ho miluje, hlavně si pochvaluje ten tvaroh, jak je krásně vláčný a né vysušený.
OdpovědětVymazatprosím plech se nevymazavá ani nevysypavá?A co pečící papír?
OdpovědětVymazatZáleží na povrchu plechu:o) Já mám skleněnou koláčovou formu a ta vymazání ani vysypání nepotřebuje. Pokud jsou pochyby, nejlepší je použít pečící papír.
VymazatPekla jsem pro zitřejší návštěvu,ale mám obavy,že nezbyde:-))Je fakt výborný.
OdpovědětVymazatTeď jsem dodělala a půlka je již fuč!! opravdu jednoduchý a perfektní recept
OdpovědětVymazatUchvatne!!! My jsme ho nesnedli, my jsme ho sezrali!!!
OdpovědětVymazatVůbec se nedivím, u nás mizí podobným způsobem:o)
VymazatJá už taky peču, ale zapomněla jsem vymazat formu, to jsem tomu dala :/
OdpovědětVymazatJá mám skleněnou formu a nevymazávám nikdy. Záleží na povrchu. To těsto je celkem mastné, takže snad nebude problém ten koláč dostat ven:o)
VymazatTak to dopadlo dobre a kolac je skvely :) Akorat mam hrozne tmave kraje, az bych rekla spalene...ale kdyz jsem to vyndala driv, tak ten tvaroh jeste nebyl, tak ja nevim:(
VymazatA delala jsem zaroven i hraskovou polivku podle Vas a je taky super:)
Pekla jste na spdní a horní ohřev nebo horkovzduch? Jestli na horní a spodní, dala bych příště koláč o příčku níž, jestli horkovzduch, zkusila bych buď koláč přikrýt alobalem a odkryté péct třeba posledních 20 minut a nebo třeba o 10°C snížit teplotu. Každá trouba peče jinak prudce, musí se to ozkoušet.
VymazatDekuju moc za tipy:) Doufam, ze priste uz budu pect v nove troube, to bude jina:))
VymazatTenhle koláč miluju,je úžasný:-))
OdpovědětVymazatTakže při tomto se do trouby nedává pekáč s vodou ?
OdpovědětVymazatJa u tohohle konkretniho kolace pekac s vodou nedavam:-)
VymazatSuper! Variace s mandlovymi lupinky navrch a svestkami uvnitr zafungovala luxusne:)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za recept. Měl obrovský úspěch a musela jsem ho upéct 3x hned za sebou :-)
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat, jakou velikost by měla mít forma prosím? Děkuji! :)
OdpovědětVymazatMoje forma má 27 cm.
VymazatTak ten je boží, zkusím ho v bezlepkové verzi! :)
OdpovědětVymazatTedy Vy mi vždy tak dokonale jdete do rány. Když jsem přemýšlela v létě na dortem pro synovce, přišel Váš úžasný recept na ovocný dort. Včera jsem se zamýšlela, co rychlého a lehkého upéct dnes pro návštěvu, a narazím na tento skvost. Úžasné ;-)
OdpovědětVymazatDobry den, myslite, ze by se dalo maslo nahradit sadlem? Vzhledem k cene masla jsem presla na peceni se sadlem a vysledek je mnohdy lepsi... dekuji. J.
OdpovědětVymazatJá sádlo dávám do kynutého těsta, do křehkého bych se trochu bála, jaká bude výsledná chuť, protože tam je přeci jen to máslo cítit víc. Určitě vám těsto bude držet pohromadě, ale s chutí nevím, nevím...
VymazatTento je vynikající :) Peču už nějakou dobu dle vašeho receptu, jen si to upravím tak, aby mohla dcera (alternativní slazení, jiná mouka) :) Ale chutná všem, peču ho i na návštěvy a je to výborná a jednoduchá záležitost :) Děkuji.
OdpovědětVymazatUpečeno během soboty a téměř snědeno, určitě jsem nepekla naposledy, byl moc chutný.
OdpovědětVymazatHezký večer, Andrea.
Včera jsem pekla koláč asi po milionté osmé a opět nezklamal. Děkuji Vám za recept!
OdpovědětVymazatDěkuji za tento recept, moc jsme si ho oblíbili. Manželovi a synovi ho peču několikrát do měsíce, protože je opravdu vynikající a na přípravu dost jednoduchý a rychlý! Díky za nej :-)
OdpovědětVymazatJeden z nejoblíbenějších dezertů z Pradobrot, na kterém si vždy každá návštěva pochutná.
OdpovědětVymazatDíky za recept. Velmi chutné, i když jsem přesně nedodržel pracovní postup, šetřil s marmeládou a trochu to připekl. Manželka sice nebyla úplně nadšená, ale vzhledem k tomu že je velmi náročná, jsem spokojen. Snad se mi příště povede lépe.
OdpovědětVymazatProsím, má na ten tvaroh vliv místo ručního zpracování použití techniky? Ráda používám robot, ale některé recepty upozorňují na ruční zpracování jak těsta tak náplní. Děkuji za info.Zítra jdu do toho.
OdpovědětVymazatU tohohle koláče to vliv má. Popsala jsem to nahoře nad fotkou. Při šlehání krému robotem je náplň moc nadýchaná.. lepší je, když je krém spíš hutnější.
VymazatKoláč je vynikající a ještě jsem přidala rozinky
OdpovědětVymazatVynikající, jednoduchý a ještě jsem přidala rozinky
OdpovědětVymazatTento kolač jsem dlouho hledala, je výborný znám ho z mladí moji matky moc děkuji
OdpovědětVymazatTento kolač jsem dlouho hledala , znám ho od moji mamky , dekuji
OdpovědětVymazatZdravím peču a nechce mi ztuhnout tvarohová náplň. Ztuhne to po vychladnutí?
OdpovědětVymazatZtuhne jen trochu víc. Nezapomněl/a jste tam dát vajíčko nebo škrob?
Vymazat